5/4/17

Από την πολιτική στις big businessΓράφει η Αφροδίτη Παπακαλού
Free Sunday 19/3/17


Το αστρονομικό ποσό των 60 εκατ. δολαρίων πρόσφεραν κατά τη διάρκεια «μυστικής» δημοπρασίας για τα απομνημονεύματα του ζεύγους Ομπάμα οι μεγαλύτεροι εκδοτικοί οίκοι της Αμερικής.Νικητής αναδείχθηκε ο εκδοτικός οίκος Penguin Random House, με τον οποίο οι Ομπάμα υπέγραψαν «βασιλικό» συμβόλαιο, χωρίς ωστόσο να έχει γίνει γνωστό το ποσό. Οι Ομπάμα κατ’ αυτόν τον τρόπο μπαίνουν κι αυτοί στην ελίτ των πολιτικών προσώπων που κεφαλαιοποιούν με αδρή αμοιβή την πολιτική τους καριέρα.


Για φιλανθρωπικούς σκοπούς μέρος των εσόδων


Όπως ανακοινώθηκε από τον εκδοτικό οίκο, συμφωνήθηκε η έκδοση δύο βιβλίων, ενός από τον τέως Αμερικανό Πρόεδρο και ενός από την τέως πρώτη κυρία των ΗΠΑ. Επίσης έγινε γνωστό ότι το ζεύγος Ομπάμα σκοπεύει να παραχωρήσει σημαντικό μέρος των εσόδων του από τα δύο βιβλία σε φιλανθρωπικούς σκοπούς, κάτι που έχει γίνει και στο παρελθόν. Σημειώνεται ότι οι οικονομικοί όροι του συμβολαίου παραμένουν άγνωστοι. Στη δημοπρασία που προηγήθηκε συμμετείχαν ακόμη οι εταιρείες HarperCollins, Simon & Schuster και Macmillan. Ο Μπαράκ Ομπάμα ήδη έχει εκδώσει δύο βιβλία, το «Dreams of my father» (Εικόνες του πατέρα μου, 1995) και το «The audacity of hope» (Τολμώ να ελπίζω, 2006), που έχουν πουλήσει περισσότερα από 3 εκατομμύρια αντίτυπα το καθένα στις ΗΠΑ.Ο εκδοτικός οίκος Penguin Random House δεν αποκάλυψε πότε θα εκδοθούν τα δύο βιβλία, ούτε και το περιεχόμενό τους. Ωστόσο, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα αναφέρονται στη θητεία του Ομπάμα στον Λευκό Οίκο.


Η φήμη σε «κεφάλαια»

Σύμφωνα με τους «Financial Times», τα 60 εκατ. δολάρια θεωρούνται ποσό-ρεκόρ για τα δικαιώματα έκδοσης απομνημονευμάτων Αμερικανού Προέδρου. Ενδεικτικά, ο προκάτοχος του Μπαράκ Ομπάμα στον Λευκό Οίκο Τζορτζ Μπους ο νεότερος έλαβε περίπου 10 εκατ. δολάρια για τα δικά του απομνημονεύματα με τίτλο «Decision Points»(2011), ενώ ο πρώην Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον κέρδισε 15 εκατ. δολάρια για τα δικαιώματα του βιβλίου του «My Life» το 2004.


Το deal Μπαρόζο - Goldman Sachs


Τουλάχιστον οι Ομπάμα εξαργυρώνουν τη φήμη τους και την πολιτική τους υπόσταση με ένα συμβόλαιο για βιβλία. Σε αντίθεση με άλλους πολιτικούς που μετά το τέλος της πολιτικής τους καριέρας εμπλέκονται σε… χρυσοφόρες αλλά αμφιλεγόμενες δραστηριότητες. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό του πρώην προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο οποίος σε ελάχιστο διάστημα μετά το τέλος της θητείας του στην Επιτροπή προσελήφθη από τη διαβόητη επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs. Η συνεργασία Μπαρόζο με την Goldman Sachs προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στο εσωτερικό της Ε.Ε., καθώς θεωρήθηκε ότι επί της ουσίας παραβαίνει τους όρους εμπιστευτικότητας που η θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προϋποθέτει, αλλά και προκαλεί σύγκρουση συμφερόντων. Από την πλευρά του, ο Μπαρόζο υποστήριξε «γιατί να μην έχω το δικαίωμα να εργαστώ εκεί που θα επιλέξω, αν αυτό είναι μια νόμιμη οντότητα, προφανώς, και όχι ένα καρτέλ ναρκωτικών;», όταν η Επιτροπή κίνησε έρευνα για την πρόσληψή του.


Από την Επιτροπή στα λόμπι


Η περίπτωση Μπαρόζο, δυστυχώς, δεν είναι μοναδική αλλά αποτελεί έμμεση δικαίωση για όσους κατηγορούν τα όργανα της Ε.Ε. ότι καθορίζουν τις πολιτικές τους όχι απαραιτήτως με βάση το συμφέρον των χωρών-μελών και των πολιτών της Ευρώπης αλλά βάσει των σχέσεών τους με διάφορα λόμπι. Σύμφωνα με έρευνα της Διεθνούς Διαφάνειας (Transparency International – TI) η οποία αφορά σχεδόν τους μισούς Ευρωπαίους επιτρόπους και σχεδόν το 1/3 των μελών του Ευρωκοινοβουλίου, 27 πρώην Ευρωπαίοι επίτροποι έχουν προσληφθεί από πανίσχυρα λόµπι αλλά και εταιρείες του ευρωπαϊκού και διεθνούς χρηματοπιστωτικού τομέα. Πιο συγκεκριμένα, ο διεθνής οργανισμός εξέτασε την καριέρα 134 εργαζομένων σε ιδιωτικές εταιρείες που είναι διαπιστευμένοι στις Βρυξέλλες και ανακάλυψε ότι το 20% από αυτούς είχε περάσει από τα ευρωπαϊκά γραφεία. Η έρευνα εστίασε και σε 485 μέλη του Ευρωκοινοβουλίου, εκ των οποίων και πολλοί ευρωβουλευτές. Οι περισσότεροι μέσα σε δύο χρόνια από τη λήξη της θητείας τους, το 2014, προσελήφθησαν από πανίσχυρα λόμπι που δραστηριοποιούνται στις Βρυξέλλες αλλά και στον ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό τομέα.


Όσμπορν: 650.000 λίρες για 48 ημέρες εργασίας


Μια άλλη χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή του Τζορτζ Όσμπορν. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας αναμένεται να λαμβάνει 650.000 λίρες (789.555 δολάρια) κατ’ έτος, δουλεύοντας μόνο 48 ημέρες τον χρόνο στην εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων BlackRock. Η εταιρεία ανακοίνωσε τον περασμένο Ιανουάριο ότι ο Όσμπορν θα εργαστεί ως υψηλόβαθμος σύμβουλος μερικής απασχόλησης στο Ινστιτούτο Επενδύσεων της BlackRock. Σύμφωνα με δηλώσεις του Όσμπορν: «Αναμένω να λάβω 162.500 λίρες το τρίμηνο ως αμοιβή για την τριμηνιαία δέσμευση 12 ημερών». Σημειώνεται ότι ο Όσμπορν ήδη έχει λάβει εκατοντάδες χιλιάδες λίρες για ομιλίες που εκφώνησε σε εκδηλώσεις χρηματοοικονομικών φορέων από τότε που αποχώρησε από το υπουργείο Οικονομικών.


Οι χρυσοφόρες ομιλίες του Μπιλ και της Χίλαρι

Ο Μπιλ και η Χίλαρι Κλίντον κέρδισαν 6,7 εκατ. δολάρια από τις ομιλίες που παραχώρησαν το 2015. Μάλιστα, από το συγκεκριμένο ποσό, τα 2,7 εκατ. δολάρια ο πρώην Αμερικανός Πρόεδρος τα κέρδισε από ομιλίες μετά την ανακοίνωση της συζύγου του πως θα κατέβει υποψήφια για την προεδρία των ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, τον Ιούνιο του 2015 ο Μπιλ Κλίντον πήρε 285.000 δολάρια για ομιλία του στο America’s Health Insurance Plans, την εμπορική ένωση των Αμερικανών ασφαλιστών υγείας. Η Χίλαρι Κλίντον, πάντως, σταμάτησε να δίνει ομιλίες επ’ αμοιβή αμέσως μόλις ξεκίνησε την εκστρατεία της για το χρίσμα των Δημοκρατικών.


Μπλερ-Σρέντερ: Από τον… τρίτο δρόμο στις μπίζνες


Ειδικές περιπτώσεις στα περάσματα από την πολιτική στις επιχειρήσεις αποτελούν ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ και ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ, οι δύο βασικοί εκφραστές του λεγόμενου «τρίτου δρόμου» της σοσιαλδημοκρατίας τη δεκαετία του ’90. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με αποκαλύψεις του «Guardian», το 2010 ο Μπλερ λειτουργούσε ως μεσάζων ανάμεσα σε σαουδαραβική πετρελαϊκή εταιρεία και σε Κινέζους πολιτικούς με σκοπό η πρώτη να κλείσει μεγάλα συμβόλαια στην Κίνα. Κάθε συμβόλαιο που έκλειναν οι πελάτες του απέφερε στον πρώην πρωθυπουργό σημαντικά ποσά και «νόμιμες» προμήθειες. Η σχέση του Μπλερ με την Κίνα άρχισε να αναπτύσσεται το 2007, μετά από ομιλία που έδωσε εκεί και για την οποία έλαβε 200.000 λίρες. Από την πλευρά του, ο Γκέρχαρντ Σρέντερ από το 2005 ηγείται του εποπτικού συμβουλίου κοινοπραξίας ρωσικών και γερμανικών επιχειρήσεων η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο του ρωσικού γίγαντα του φυσικού αερίου Gazprom. Μάλιστα, σχετικά πρόσφατα ο Σρέντερ ως εκπρόσωπος της εταιρείας συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Η πρόσληψη του Σρέντερ από την Gazprom είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, καθώς αναζωπύρωσε τη συζήτηση σχετικά με τα όρια της πολιτικής και των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.
==========================================

 Ιδιοκτησία πνευματικών δικαιωμάτων του Geopolitics & Daily News - © 2017.

 Το περιεχόμενο του site αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Geopolitics & Daily News. Οποιαδήποτε πληροφορία (κείμενο, εικόνες, γραφικά) περιέχεται στο site μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για προσωπική, μη εμπορική χρήση. Είναι παράνομη η αντιγραφή, αναπαραγωγή, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, μέρους ή του συνόλου των περιεχομένων του site χωρίς προηγούμενη έγγραφη συγκατάθεση ή αναφορά της σελίδας