2/4/17

Η Κίνα πρέπει να μάθει το χρυσό κανόναΤου Christopher Balding
Βloomberg


Η Κίνα φαίνεται να ακμάζει στην εποχή του Trump. Έχοντας απέναντί τους μια αμερικανική κυβέρνηση που ασπάζεται τον προστατευτισμό, οι ηγέτες του Κομμουνιστικού Κόμματος έχουν -αν είναι δυνατόν-επαναπροσδιοριστεί ως πρωταγωνιστές της παγκοσμιοποίησης, τουελεύθερου εμπορίου και της εξωστρέφειας. Πρόσφατα, προειδοποίησαν τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της Δύσης να αντιμετωπίζουν τους Κινέζους επενδυτές πιο καλοπροαίρετα έαν περιμένουν από την Κίνα να ανοίξει περαιτέρω τις αγορές της. Η μεγαλύτερη απελευθέρωση, προειδοποίησε ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας Zhou Xiaochuan, θα εξαρτηθεί από το κατά πόσον οι Κινέζοι επενδυτές "απολαμβάνουν καλύτερη μεταχείριση στο εξωτερικό και σε άλλες χώρες".Αυτό το αίτημα είναι δύσκολο να ληφθεί σοβαρά υπόψιν. Η αλήθεια είναι πως οι κινεζικές επιχειρήσεις που αναζητούν επενδυτικές ευκαιρίες στο εξωτερικό τυγχάνουν σήμερα -αλλά και όλα τα χρόνια- πολύ καλύτερης αντιμετώπισης από ό,τι οι ξένοι επενδυτές που πηγαίνουν στην Κίνα.

Μόνο λίγες συμφωνίες από όσες αφορούσαν κινεζικές εταιρείες οπουδήποτε στον κόσμο έχουν κατά το παρελθόν πέσει πάνω σε τοίχο. Το 2012, η ​​κυβέρνηση Obama απέρριψε το προτεινόμενο από τους Κινέζους αιολικό πάρκο που θα εγκαθίσταντο άβολα κοντά στις εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις του ναυτικού στο Όρεγκον. Τον περασμένο Δεκέμβριο, για λόγους εθνικής ασφάλειας, ο Πρόεδρος Obama εμπόδισε την κινεζική εξαγορά μιας γερμανικής εταιρείας κατασκευής τσιπ με σημαντική δραστηριότητα στις ΗΠΑ. Κάποιες κινεζικές εταιρείες έχουν επίσης αποχώρησει από διαπραγματεύσεις, όταν η Επιτροπή Ξένων Επενδύσεων των ΗΠΑ (CFIUS), η οποία εξετάζει τέτοιες εξαγορές, έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για αυτές.

Το πιο αξιοσημείωτο είναι η θερμή υποδοχή που έχουν λάβει οι Κινέζοι επενδυτές, ακόμη και σε τομείς που θα μπορούσαν να θεωρηθούν ευαίσθητοι. Οι κινεζικές εταιρείες έχουν εξαγοράσει ένα ευρύ φάσμα ξένων επιχειρήσεων τεχνολογίας. Ενώ οι πολιτικοί έχουν εκφράσει ανησυχίες για τη διείσδυση της Κίνας στην κινηματογραφική βιομηχανία των ΗΠΑ, δεν έχει αποτραπεί ούτε μία επένδυση. Η επιτροπή ξένων επενδύσεων λέει ότι η Κίνα είναι ο πέμπτος μεγαλύτερος αγοραστής επιχειρήσεων που ασχολούνται με "κρίσιμες τεχνολογιες". Είναι είτε στην ίδια θέση, είτε προηγείται σε σχέση με βασικούς συμμάχους των ΗΠΑ, όπως η Γερμανία, το Ισραήλ και η Ιαπωνία.

Σύμφωνα με έκθεση του δικηγορικού γραφείου Covington and Burling, ταdeals που περιλάμβαναν κινεζικές εταιρείες αντιπροσώπευαν σχεδόν μία στις πέντε υποθέσεις που τράβηξαν την προσοχή της CFIUS μεταξύ 2012 και 2014. Η "συντριπτική πλειοψηφία" αυτών εγκρίθηκε.

Οι ευρωπαϊκές χώρες είναι το ίδιο φιλόξενες με τις ΗΠΑ, αν όχι περισσότερο. Το περασμένο φθινόπωρο, το Ηνωμένο Βασίλειο ενέκρινε επένδυση 23 δισ. δολαρίων σε πυρηνικό αντιδραστήρα που είχε σκοπό να τροφοδοτεί με ρεύμα μεγάλο μέρος της νότιας Βρετανίας. Παρά το γεγονός ότι η Γερμανία έχει παραπονεθεί σχετικά με τους περιορισμούς επί των επενδύσεων στην Κίνα, η κυβέρνησή της δεν έκανε τίποτα για να σταματήσει την αγορά της εταιρείας ρομποτικής Kuka από την κινεζική κατασκευάστρια ηλεκτρικών συσκευών Midea.

Είναι σαφές ότι, ακόμη και αν δεν λαμβάνονταν όλες οι αποφάσεις υπέρ της, η Κίνα θα πιεζόταν αφόρητα να αποδείξει συστηματική προκατάληψη ενάντια στους πολίτες και τις επιχειρήσεις της. Αυτό που κάνει την κινεζική κριτική ακόμη πιο προβληματική είναι ότι οι κινεζικές ρυθμιστικές αρχές έχουν πιθανότατα "σκοτώσει" περισσότερες συμφωνίες από ό,τι οι ξένες ρυθμιστικές αρχές. Τους δύο πρώτους μήνες του 2017, εν μέσω μιας ευρύτερης λήψης δραστικών μέτρων, οι κινεζικές επενδύσεις στο εξωτερικό υποχώρησαν 55% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Σύμφωνα με μια έκθεση, πέρυσι ακυρώθηκαν 30 διαφορετικές συναλλαγές αξίας 75 δισ. δολαρίων επειδή οι κινεζικές εταιρείες απέτυχαν να εξασφαλίσουν την απαιτούμενη ρυθμιστική έγκριση στο εσωτερικό.

Επίσης, η κινεζική αγορά παραμένει πολύ πιο κλειστή για τους ξένους επενδυτές από ό,τι οι ξένες αγορές για τους Κινέζους αγοραστές. Από τηστεγανοποίηση αρκετών βιομηχανιών απέναντι στις εξωτερικές επενδύσεις έως και την απαίτηση από τις εταιρείες που επενδύουν τελικά να σχηματίζουν κοινοπραξίες με τοπικές εταιρείες, η Κίνα διατηρεί τα εμπόδια για τους ξένους. Οι Κινέζοι ηγέτες εξακολουθούν να δικαιολογούν τέτοιου είδους μέτρα ισχυριζόμενοι ότι επιβλέπουν μια μικρή, οπισθοδρομική οικονομία που έχει ανάγκη να προστατευτικών μέτρων για να προφυλάξει τις εγχώριες επιχειρήσεις.

Αυτή η ανισορροπία εκτρέφει σπασμωδικές αντιδράσεις στη Δύση. Η τελευταία λέξη που έχει γίνει "καραμέλα" στους κύκλους χάραξης πολιτικής για την αντιμετώπιση Κίνα είναι η "αμοιβαιότητα". Οι πολιτικοί στην Ουάσιγκτον, το Λονδίνο και το Βερολίνο προτείνουν να αντιμετωπίζονται οι κινεζικές εταιρείες όπως αντιμετωπίζονται οι δικές τους εταιρείες στην Κίνα.

Οι Κινέζοι ηγέτες θα πρέπει να αποφασίσουν τι είδους οικονομική πολιτική θέλουν να ακολουθήσουν: μία με βάση τα συνθήματα για την εξωστρέφεια, ή μία που θα καλωσορίζει με αυτοπεποίθηση τις επενδύσεις από το εξωτερικό, την τεχνογνωσία και τον ανταγωνισμό. Φυσικά, έχουν κάθε δικαίωμα να απαιτούν δίκαιη μεταχείριση για τις κινεζικές εταιρείες. Αλλά το να είσαι παγκόσμιος ηγέτης σημαίνει να δίνεις το παράδειγμα.
Capital.gr 


==========================================


 Ιδιοκτησία πνευματικών δικαιωμάτων του Geopolitics & Daily News - © 2017.

 Το περιεχόμενο του site αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Geopolitics & Daily News. Οποιαδήποτε πληροφορία (κείμενο, εικόνες, γραφικά) περιέχεται στο site μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για προσωπική, μη εμπορική χρήση. Είναι παράνομη η αντιγραφή, αναπαραγωγή, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, μέρους ή του συνόλου των περιεχομένων του site χωρίς προηγούμενη έγγραφη συγκατάθεση ή αναφορά της σελίδας