10/4/17

Η Αγία Πετρούπολη αρχίζει να "μαθαίνει" την τρομοκρατίατης Tatyana Khrulyova
Carnegie Moscow Center 
Είχαμε συνηθίσει στην ιδέα ότι η Αγία Πετρούπολη ήταν ένα ασφαλές μέρος για να ζει κανείς. Εξάλλου, μέχρι την έκρηξη βόμβας στο μετρό την Δευτέρα, όλες οι παρόμοιες τραγωδίες είχαν συμβεί αλλού: στη Μόσχα, η οποία πάντα φέρει το κύριο βάρος επιθέσεων σαν αυτή, στο Βόρειο Καύκασο ή στη Μέση Ανατολή. Και ασφαλώς στην Ευρώπη η οποία -όπως μας λένε τα ρωσικά ΜΜΕ- έχει χάσει το ένστικτό της για αυτοσυντήρηση, και επέτρεψε στην κατάσταση ασφάλειάς της να ξεφύγει από τον έλεγχο.

Ακόμη και η τρομοκρατική βόμβα που κατέστρεψε το ρωσικό αεροσκάφος με προορισμό την Αγία Πετρούπολη τον Οκτώβριο του 2015, προκάλεσε τον θάνατο σε περισσότερους από 200 ανθρώπους, δεν έγινε αισθητή ως επίθεση στην πόλη μας αλλά ως μια θηριωδία που συνέβη αρκετά μακριά.

Οι θάνατοι της Δευτέρας στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης τα άλλαξαν όλα αυτά. Έχουμε τώρα απογυμνωθεί από την ψευδαίσθηση ότι η πόλη μας είναι πιο ασφαλής από ό,τι οποιαδήποτε ευρωπαϊκή πόλη. Είμαστε σε κατάσταση σοκ και πρέπει να συνηθίσουμε στη νέα αυτή πραγματικότητα που μας έχει βρει.

Είναι προφανές ότι η τοποθεσία της τρομοκρατικής ενέργειας της Δευτέρας δεν επιλέχθηκε τυχαία. Συνέπεσε με την επίσκεψη του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin στην γενέτειρά του και έστειλε το μήνυμα ότι ακόμη και η παρουσία του επικεφαλής του ρωσικού κράτους, δεν εγγυάται επιπλέον ασφάλεια στους πολίτες της Αγίας Πετρούπολης.

Ο τρομοκράτης επέλεξε ένα από τα πιο πολυσύχναστα σημεία στο μετρό της πόλης για να πυροδοτήσει την βόμβα. Η σήραγγα μεταξύ των σταθμών Sennaya Ploshchad και Tekhnologichesky. Πρόκειται για συνδεδεμένους σταθμούς μεταξύ διαφορετικών γραμμών, και τα τρένα μεταξύ αυτών είναι γεμάτα ακόμη κι αργά το βράδυ. Στον απόηχο της επίθεσης, πολλοί άνθρωποι, μεταξύ τω οποίων και ο συγγραφέας, αμέσως είπα: "ταξιδεύω συχνά κατά αυτόν τον τρόπο τη συγκεκριμένη ώρα”.

Η δεύτερη βόμβα, μεταμφιεσμένη ως πυροσβεστήρας, αφέθηκε σε άλλο ένα πολυσύχναστο σημείο στο κέντρο της πόλης, γνωστό στους περισσότερους ντόπιους, τον σταθμό μετρό Ploischchad Vosstaniya.

Δεν θα σχολιάσω το έργο των δυνάμεων ασφαλείας, οι οποίες δεν ήταν σε θέση να σταματήσουν το ένα συμβάν αλλά απέτρεψαν άλλη μία θηριωδία και περισσότερη αγωνία, με την εξουδετέρωσης της δεύτερης βόμβας. Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν πως οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης ΄έκαναν το καθήκον τους γρήγορα και αποτελεσματικά, και έκαναν ό,τι μπορούσαν για να αποτρέψουν τον πανικό και όσους ήρθαν για να δουν το σημείο.

Ευτυχώς, ένας πολυ μεγαλύτερος αριθμός ανθρώπων άφησε ό,τι έκανε και προσφέρθηκε να βοηθήσει με όποιον τρόπο μπορούσε. Λίγο μετα την έκρηξη, το σύστημα μεταφορών της πόλης παρέλυσε. Πρώτα, όλοι οι κεντρικοί σταθμοί έκλεισαν, στη συνέχεια ελήφθη η απόφαση να κλείσει όλο το μετρό έτσι ώστε να ελεγχθούν όλες οι σήραγγες. Τα τρένα άρχισαν να κυκλοφορούν ξανά μόνο αφού πέρασαν κάποιες ώρες.

Στο μεταξύ, χιλιάδες άνθρωποι βρέθηκαν μακριά από τα σπίτια τους. Επετράπη στους επιβάτες να ταξιδέψουν δωρεάν σε όλα τα λεωφορεία, τα τραμ, τα τρόλεϊ και στον προαστικό. Πολλοί ιδιώτες οδηγοί πήραν ανθρώπους που περίμεναν σε σταθμούς λεωφορείων και τραμ και τους μετέφεραν δωρεάν. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γέμισαν με προσφορές για βοήθεια. Άνθρωποι που ζούσαν στο κέντρο, προσκάλεσαν αγνώστους τα σπίτια τους.

Θέλω να δηλώσω άλλη μία λεπτομέρεια. Παρατήρησα πως το τελευταίο πράγμα για το οποίο ενδιαφέρον οι κάτοικοι της Αγίας Πετρούπολης ήταν το "ποιος φταίει;’. Δεν άκουγες την ερώτηση σε ιδιωτικές συζητήσεις ή στα social media. Κανένας δεν κατηγορούσε τις αρχές της πόλης ότι δεν τους προστάτευσε, παρά το ότι ειναι ιδιαίτερα αντιδημοφιλείς, ή το μετρό. αυτό μπορεί ασφαλώς να οφείλεται στο ότι στις ημέρες μας ο καθένας πιστεύει ότι "δεν θα μας πουν ποτέ την αλήθεια” και ως εκ τούτου κανείς δεν έθεσε καν το ερώτημα.

Το άλλο αιώνιο ρωσικό ερώτημα, "τι πρέπει να γινει”, έχει μέχρι στιγμής τεθεί μόνο ρητορικά. Όλοι κατανοούν ότι τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας δεν θα εγγυηθούν τίποτα. Το σύστημα έχει ήδη ανιχνευτές μετάλλων και στους 67 σταθμούς, αλλά ο οποιοσδήποτε που το χρησιμοποιεί θα σας πει ότι αυτοί μπορεί εύκολα να αγνοηθούν ή να παρακαμφθούν, και ποτέ δεν έχω δει κάποιον να σταματάει επειδή χτύπησε το μηχάνημα.

Θα ήταν αδύνατο να ελεγχθούν οι άνθρωποι που μπαίνουν στο μετρό σαν να ήταν σε αεροδρόμιο. Για δοκιμάστε να το κάνετε στις 8 το πρωί στον σταθμό Prospect Veteranov, ο οποίος θωρείται ως πιο πολυσύχνστος σε όλη τη Ρωσία. Η επιβολή νέων ελέγχων σε έναν πολυσύχναστο σταθμο απλώς θα αύξανε το πλήθος και θα γινόταν ακόμη πιο ευάλωτος στόχος για τους τρομοκράτες.

Επομένως είναι δύσκολο να πούμε ποια θα είναι η αντίδραση των ντόπιων στα αυξημένα μέτρα ασφάλειας. Το μόνο πράγμα που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι έχουν μείνει πολλές κακώς σχεδιασμένες πρωτοβουλίες, που έχουν εφαρμοστί στην πόλη τα τελευταία χρόνια, και κάθε βήμα που είναι εσφαλμένο, θ γίνει δεκτό με ενόχληση και θυμό.

Σοκαρισμένοι και φοβισμένοι όπως ήμασταν τη Δευτέρα, οι περισσότεροι από μας και πάλι πήγαμε στο μετρό την επόμενη ημέρα. Αργά ή γρήγορα, σχεδόν όλοι θα επιστρέψουμε στο παλιό μας πρόγραμμα και στις διαδρομές, όπως έκαναν οι πολίτες της Μόσχας, του Λονδίνου, των Βρυξελλών και άλλων πόλεων μετά από τρομοκρατικές επιθέσεις. Ασφαλώς θα υπάρχει καχυποψία και νευρικότητα, και αυξημένη επιφυλακτικότητα. Αλλά η εμπειρία αυτών των πόλεων είναι ότι έπρεπε να το υπομένουν και να συνεχίσουν -και αυτό είναι κάτι που εμείς στην Αγία Πετρούπολη θα πρέπει τώρα να το μάθουμε.


Capital.gr 
==========================================

 Ιδιοκτησία πνευματικών δικαιωμάτων του Geopolitics & Daily News - © 2017.

 Το περιεχόμενο του site αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Geopolitics & Daily News. Οποιαδήποτε πληροφορία (κείμενο, εικόνες, γραφικά) περιέχεται στο site μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για προσωπική, μη εμπορική χρήση. Είναι παράνομη η αντιγραφή, αναπαραγωγή, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, μέρους ή του συνόλου των περιεχομένων του site χωρίς προηγούμενη έγγραφη συγκατάθεση ή αναφορά της σελίδας