6/4/17

Αυξάνει την επιθετικότητα η Β. Κορέατου Joseph Dempsey

Καθώς είμαστε τρεις μήνες απο την έναρξη του 2017, το απομονωμένο καθεστώς έχει ήδη διεξάγει τουλάχιστον έξι εκτοξεύσεις, υποδηλώνοντας ότι δεν θα επιβραδύνει την ταχύτητα με την οποία προχωρά σε δοκιμές. Υπήρξαν μία ή δύο αποτυχίες δοκιμής, με την τελευταία (φερόμενη) στις 22 Μαρτίου. Οι προκλητικές δοκιμές, που συχνά δικαιολογούνται από τη Βόρεια Κορέα ως απάντηση στην απειλή της εξωτερικής επιθετικότητας, όχι μόνο δείχνουν τις τρέχουσες επιχειρησιακές ικανότητες, αλλά και υπογραμμίζουν την πρόοδο διάφορων νέων συστημάτων μεγαλύτερου βεληνεκούς. Το καθεστώς της Βόρειας Κορέας επίσης φαίνεται ότι συνεχίζει το σχεδιασμό και την ανάπτυξη των πυρηνικών ωφέλιμων φορτίων και των συναφών συστημάτων όπλων.

Περίπου οι μισές εκτοξεύσεις απο την αρχή του 2016 έχουν συνδεθεί με την ανάπτυξη των νέων συστημάτων. Από τις 30 δοκιμαστικές ρίψεις από την αρχή του περασμένου έτους, τουλάχιστον 13 σχετίζονται με τις δοκιμές των αναπτυξιακών προγραμμάτων μαζί με διάφορα πρόσθετα που συνδέονται με τις δοκιμές εδάφους. Οι δοκιμές του 2016 επίσης περιλάμβαναν την πρώτη απόπειρα εισαγωγής του Hwasong-10 (Musudan) -ένα σύστημα πυραύλων μέσου βεληνεκούς που για πρώτη φορά έγινε δημοσίως γνωστό το 2010. Ωστόσο, η φαινομενικά προβληματική σειρά των -μέχρι και- οκτώ δοκιμών πέρυσι, είχε μία και μόνο επιτυχία.

Αν και το πρόγραμμα Hwasong-10 συνεχίζει να είναι προβληματικό, υπάρχουν σαφείς ενδείξεις προόδου και αλλού, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη των σταθερών προωθητικών κινητήρων. Αυτή είναι μια τεχνολογία που προσφέρει μεγαλύτερη ετοιμότητα εκτόξευσης και ταχύτητα έναντι των τροφοδοτούμενων με υγρό ομολόγων τους από τα οποία εξαρτάται μέχρι τώρα η Πιονγιανγκ. Επιπλέον, οι πρώτες υποβρύχιες δοκιμές της χώρας σε βαλλιστικό πύραυλο, τον Bukkeukseong-1 (KN-11), συνέχισαν σε όλο το 2016 και απέδειξαν μια φαινομενικά επιτυχημένη μετάβαση σε έναν σταθερό κινητήρα- πολύ πιθανό, αυτό να είναι το αποτέλεσμα των προηγούμενων αποτυχιών του σχεδιασμού με υγρά καύσιμα. Μια χερσαία τροποποίηση του ΚΝ-11, του Bukkeukseong-2, το οποίο επίσης χρησιμοποιεί έναν σταθερό κινητήρα, εμφανίστηκε δημοσίως για πρώτη φορά, σε μια επιτυχημένη δοκιμή τον Φεβρουάριο. Αυτή χρησιμοποίησε ένα όχημα μεταφοράς του εκτοξευτή, προσφέροντας βελτιωμένη κινητικότητα.

Παρά τις πτητικές δοκιμές αυτών των νέων πυραύλων, τα προγράμματα των διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων (ICBM) έχουν παραμείνει μέχρι στιγμής στο έδαφος. Ούτε ο Hwasong-13 (KN-08), με τη δυνατότητα να πλήξει ένα μεγάλο μέρος της ενδοχώρας των ΗΠΑ ή το παράγωγό του, Hwasong-14 (KN-14) έχουν δοκιμαστεί ακόμη. Τα συστήματα πρόωσης και επανεισόδου είχαν τις χερσαίες δοκιμές τους το 2016, και το καθεστώς το 2017, στις αρχές, άφησε να εννοηθεί ότι το πρόγραμμα ανάπτυξης δοκιμών ICBM, είχε σχεδόν ολοκληρωθεί. Αυτό δημιούργησε σπέκουλα για μια επικείμενη εκτόξευση. Ωστόσο, παραμένει δύσκολο το να προβλεφθεί το εάν, πότε και πώς η Βόρεια Κορέα θα ξεκινήσει τις δοκιμές ενός τέτοιου συστήματος.

Η δοκιμή όχι μόνο των ICBMs σε λειτουργικά αντιπροσωπευτικό εύρος για αυτά τα νέα συστήματα, παραμένει μια πρόκληση για τη Βόρεια Κορέα. Η χρήση της Θάλασσας της Ιαπωνίας (Ανατολική Θάλασσα) θα ρίσκαρε την υπερβολικά προκλητική είσοδο ή την υπερπτήση πάνω από το ιαπωνικό έδαφος, όπου κάποιοι πύραυλοι τώρα δοκιμάζονται ως προς το μάξιμουμ βεληνεκές τους. Οι πρόσφατες εκτοξεύσεις δεν έχουν επεκταθεί πέραν των 1.000 χλμ -το ανώτερο εύρος όλων των επιχειρησιακών τύπων που εμπλέκονται- και αυτό επιτεύχθηκε μόνο με την εκτόξευσή τους από την δυτική πλευρά της χώρας και διακινδυνεύοντας μια πιθανή προσθαλάσσωση στην ιαπωνική ΑΟΖ. Πραγματικά, τρεις από τους τέσσερις πυραύλους που εκτοξεύτηκαν με επιτυχία στις δοκιμές της 6ης Μαρτίου, έπεσαν στη θάλασσα που καλύπτεται σπό την ιαπωνική ΑΟΖ.

Η πρόσφατη εκτόξευση των τριών μεγαλύτερου βεληνεκούς πυραύλων υπό ανάπτυξη (Musudan, KN-11, KN-11 mod) αντί των εγκεκριμένων, παρείχε κάποιες ενδείξεις για το θεωρητικό βεληνεκές χωρίς την πρόκληση που συνδέεται με μια δοκιμή πλήρους φάσματος.


Capital.gr 


==========================================

 Ιδιοκτησία πνευματικών δικαιωμάτων του Geopolitics & Daily News - © 2017.

 Το περιεχόμενο του site αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Geopolitics & Daily News. Οποιαδήποτε πληροφορία (κείμενο, εικόνες, γραφικά) περιέχεται στο site μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για προσωπική, μη εμπορική χρήση. Είναι παράνομη η αντιγραφή, αναπαραγωγή, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, μέρους ή του συνόλου των περιεχομένων του site χωρίς προηγούμενη έγγραφη συγκατάθεση ή αναφορά της σελίδας