8/4/17

Τα επτά σημεία της επίθεσης των ΗΠΑ στη Συρία. Η Διπλωματία του Δούρειου Ίππου

       φωτογραφία: Reuters 


Γράφει ο Πολυδεύκης
Ειδικός Συνεργάτης του Geopolitics & Daily News 

Η πρόσφατη επίθεση με πυραύλους Tomahawk εναντίον της αεροπορικής βάσης Al Sayrat έδωσε αφορμή για εκτενή δημοσιεύματα περί ενός νέου Κόλπου των Χοίρων και σενάρια περί έναρξης ενός Τρίτου Παγκοσμίου. Παρόλα ταύτα μία τέτοια απευθείας αναμέτρηση ΗΠΑ και Ρωσίας δεν πιστεύω πως είναι ο στόχος του D. TRUMP, ούτε δικαιολογείται μία ξαφνική μεταστροφή στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, που λίγο έως πολύ ρυθμίζεται στην τρέχουσα θητεία από τις ισχυρές πετρελαϊκές εταιρείες που επιθυμούν να επαναφέρουν τις συμφωνίες με τις αντίστοιχες ρωσικές προς έναρξης κυρώσεων από τον Obama. Γι’ αυτό το λόγο ίσως να ήταν χρήσιμο να δούμε μία διαφορετική οπτική γωνία, έστω και αν είναι ακόμα νωρίς για συμπεράσματα:

Σημείο 1ο: Η απαξίωση ERDOĞAN

Οι ΗΠΑ, μέσω της επίθεσής τους με πυραύλους επέδειξαν πως διαθέτουν την λογιστική και πληροφοριακή υποστήριξη προκειμένου να πραγματοποιήσουν επιθέσεις στη Συρία χωρίς να απαιτείται υποχρεωτικά η συνεργασία με κάποια άλλη συμμαχική δύναμη. Εν ολίγοις, δεν είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσουν τα αεροδρόμια της Τουρκίας, όταν διαθέτουν ναύσταθμο στη Σούδα, πλοία και αεροπλανοφόρα και τους Κούρδους, οι οποίοι μπορούν να τους διαθέσουν τα εδάφη που ορίζουν για χερσαίες επιχειρήσεις αν αυτό απαιτηθεί.

Σημείο 2ο: Ο TRUMP δεν είναι OBAMA

Ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ είχε κατηγορηθεί επανειλημμένα για ατολμία στο θέμα της Συρίας. Μάλιστα ο ίδιος εκτιμάται ότι έχοντας μετανοήσει για την πολιτική Hillary στη Λιβύη, με αποτέλεσμα να το σκέφτεται διπλά πριν προβεί σε ίδιες πολιτικές. Ο D. TRUMP δεν πάσχει από τέτοια σύνδρομα, αντιθέτως έχει να αντιμετωπίσει το βαθύ κράτος που είχαν χτίσει οι Δημοκρατικοί και η Hillary Clinton. Τώρα με την εν λόγω επίθεση κατάφερε να κερδίσει το λαϊκό αίσθημα και να πατήσει επί των δημοσιευμάτων που ήθελαν τον OBAMA να κινείται στη σκιά του PUTIN. Το εγχείρημα ανάδειξης του ιδίου του αμερικανού Προέδρου ή συνεργατών του σε αχυρανθρώπους της Ρωσίας γίνεται όλο και πιο δύσκολο, ενώ σκάνδαλα τύπου FLYNN ξεχνιούνται προς χάριν του σκληρού αμερικανού cowboy του Καπιτωλίου

Σημείο 3ο Τα «χημικά»

Η επίθεση με χημικά στη Συρία ήρθε πολύ πιο αβίαστα από ότι θα ευχόταν και ο μεγαλύτερος επικριτής του Σύρου Προέδρου. Τη στιγμή που η Ε.Ε. είχε επιβάλει κυρώσεις εναντίον δέκα Σύρων αξιωματούχων τον Οκτώβριο του 2016 για τη χρήση χημικών από πλευράς Assad το 2014 και η Ρωσία ασκούσε βέτο στο ανάλογο ψήφισμα του ΟΗΕ στις 28 Φεβ. 2017 ήρθε και συμπληρώθηκε η υπόθεση των χημικών με μία απάνθρωπη επίθεση.

Τα ΜΜΕ προέβαλαν δυνατές και αποκρουστικές εικόνες από παιδάκια που πνιγόντουσαν και πέθαιναν, τη στιγμή που «ειδικοί διασώστες» Ο TRUMP επί της ουσίας με αυτή την επίθεση εξάγνισε την υπόθεση και η δυτική κοινή γνώμη μπορεί να νοιώθει δικαιωμένη πως ο Assad τιμωρήθηκε. Οποιοσδήποτε και αν ήταν αυτός που επιχείρησε να εμπλέξει τη Συρία σε χρήση χημικών βρέθηκε ξανά στο σημείο μηδέν και αυτό εξυπηρετεί Συρία και Ρωσία.


Σημείο 4ο: Η προστασία της αεροπορικής βάσης από τους TOMAHAWK με χειρουργική ακρίβεια…

Οι ΗΠΑ εκτόξευσαν παρά έναν, έξι δεκάδες πυραύλων που στοιχίζουν στην καλύτερη των περιπτώσεων $ 800.000 το λιγότερο. Από αυτούς 26 πύραυλοι βρήκαν στόχο, καθώς εκτιμάται ότι τα τελευταίας τεχνολογίας αντιαεροπορικά και αντιπυραυλικά Οπλικά Συστήματα Pantsir που έχει δώσει η Ρωσία στη Συρία, κατάφεραν να αντιμετωπίσουν μεγάλο μέρος της επίθεσης. Από αυτήν, οι ανθρώπινες απώλειες ήταν μόλις έξι στρατιώτες… Σκεφτείτε μια αεροπορική βάση σαν της Ελευσίνας να δέχεται μία τέτοια συντονισμένη και μαζική πυραυλική επίθεση. Πόσο εύκολο θα ήταν να αποφευχθούν ανθρώπινες απώλειες σε τέτοιο βαθμό, έστω και αν αντιμετωπίστηκαν οι μισοί πύραυλοι; Σύμφωνα με τους Αμερικάνους οι Ρώσοι είχαν προειδοποιηθεί μιάμιση ώρα πριν για το πυραυλικό χτύπημα. Προφανώς οι ΗΠΑ δεν επιθυμούσαν να διαρρεύσει κάτι, αλλά ταυτόχρονα δεν ήθελαν οι πύραυλοι να βρουν στόχο εναντίον κρίσιμων υλικών για την ρωσική πολεμική μηχανή. Όπως μπορεί να γίνει εύκολα κατανοητό τα αεροσκάφη των Σύρων είχαν αρκετό χρόνο για να απογειωθούν και να αποφύγουν την επικείμενη επίθεση.


Σημείο 5ο: Τα αποτελέσματα


Όλως περιέργως η Αεροπορική Βάση δεν έπαθε τίποτα!!! Η καταστροφή 9 αεροσκαφών παλαιάς τεχνολογίας δεν σημαίνει κάτι διότι πολύ απλά δεν ξέρουμε αν ήταν εκτός ή εντός ενέργειας. Επιπλέον τα 9 υπόστεγα που καταστράφηκαν δεν αποτελούν απώλεια για την αντιμετώπιση τζιχαντιστών. Επί παραδείγματι η αεροπορική βάση HMEYMIM από οπού επιχειρούν οι Ρώσοι στη Συρία ξεκίνησε να φιλοξενεί σαράντα ρωσικά αεροσκάφη, χωρίς να διαθέτει υπόστεγα, με τα μαχητικά να είναι παρκαρισμένα αριστερά και δεξιά του διαδρόμου απογείωσης... Διότι ο πλέον στρατηγικό στόχος σε μία αεροπορική βάση είναι ο Διάδρομος απογείωσης, ο εφεδρικός διάδρομος και οι συνδετήριοι διάδρομοι. Από το οπτικό υλικό αυτές οι υποδομές έμειναν άθικτες.


Σημείο 6ο: Το συμφέρον Putin

Με μία επίθεση που δεν είχε απτά αποτελέσματα και έναν ενδυναμωμένο Trump που πλέον αρχίζει να επιδεικνύει πως δεν είναι ότι τα αμερικανικά ΜΜΕ του είχαν προσάψει από την προεκλογική κι όλας περίοδο, δημιουργείται το ερώτημα: Μήπως η Ρωσία συμφώνησε στην επίθεση;

Φυσικά κάτι τέτοιο είναι αρκετά τραβηγμένο ως σενάριο, ωστόσο διαθέτει τη δική του σημασία. Η προληπτική επίθεση των ΗΠΑ, που αφαιρεί κατά πολύ τη θέρμη που διέθετε το αίτημα του Ην. Βασιλείου στον ΟΗΕ για τιμωρία της Συρίας, περιορίζει τις πιθανότητες για περαιτέρω εμπλοκή ΟΗΕ και ΝΑΤΟ στη χώρα. Το θέμα δεν είναι ότι απλά αποφεύγεται ένα νέο Ιράκ, αλλά πως οι ΗΠΑ «σχεδόν» εσκεμμένα προέβησαν σε ένα στρατηγικό λάθος: Ανέλαβαν πρωτοβουλία χωρίς σχετικό ψήφισμα από το Σ.Α. του ΟΗΕ!

Η υπόθεση θυμίζει αστυνομικές έρευνες και υλικό υποκλοπών που αποδεικνύει την παράνομη δράση εγκληματιών, χωρίς όμως τη σχετική εισαγγελική έρευνα. Το αποτέλεσμα είναι το υλικό αυτό να «καίγεται», αφού δε μπορεί να χρησιμοποιηθεί και οι εγκληματίες να αθωώνονται, παρά τα αποδεικτικά στοιχεία. Ο Putin πλέον θα προχωρήσει σε ψήφισμα προς τον ΟΗΕ για επίθεση εναντίον κυρίαρχου κράτους. Μην περιμένετε την τιμωρία των ΗΠΑ, οι οποίες απλά θα επικαλεστούν πως αυτές τις πληροφορίες είχαν και ως φαινόταν ενήργησαν για την προστασία αμάχων. Η συγγνώμη αυτή θα γίνει πολύ εύκολα αποδεκτή, όπως έγινε αποδεκτή και η συγγνώμη της Τουρκίας προς τη Ρωσία.

Η αβρότητα στη διπλωματία αποτελεί συνήθως δείγμα σκακιστικής παγίδας. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο ΟΗΕ θα κληθεί να αποδεκτεί πως η Συρία είναι κυρίαρχο κράτος και πως η υπάρχουσα κυβέρνηση είναι η επίσημη που διαθέτει. Αυτό από μόνο του αφαιρεί τον χαρακτηρισμό fail state και ως εκ τούτου και κάθε φτηνή δικαιολογία περί εισβολής στρατευμάτων στην επικράτεια κυρίαρχου κράτους για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Τελικά Ρωσία και ΗΠΑ πολύ απλά θα έχουν με τις δικές τους ενέργειες να θέσουν τρικλοποδιά στα τουρκικά στρατεύματα που επιμένουν να μην αποχωρούν από τη Β. Συρία. Στη χώρα θα μπορούν να συμμετέχουν μόνο στρατεύματα χωρών που θα επιθυμεί ο Assad… και οι Κούρδοι ως επίσημη οντότητα των ανεξάρτητων καντονιών!

Σημείο 7ο: Η παγίδα της Συρίας στο επιτελείο «Killary»…


Δανειζόμενος τον τίτλο από την ταινία Kill Bill επέλεξα να αφήσω για τελευταίο το μεγαλύτερο ενδεχόμενο όφελος από αυτή την πυραυλική επίθεση των ΗΠΑ. Ο «λογαριασμός θανάτου» για την επίθεση με αέριο Sarin θα επιστρέψει με γοργούς ρυθμούς πίσω στο επιτελείο του βαθέος κράτους της «Killary». Αυτή τη στιγμή στις ΗΠΑ υπάρχουν ακόμα άνθρωποι των Δημοκρατικών τοποθετημένοι σε καίριες θέσεις. Επιπλέον υπάρχουν σύμβουλοι του αμερικανού Προέδρου, οι οποίοι δεν αποτελούσαν τις πρώτες επιλογές του, από τη στιγμή που και οι άνθρωποί του δέχονται ομοίως επιθέσεις μέσω των mainstream media κατηγορούμενοι ως «Άνθρωποι της Μαντζουρίας».

Η Συρία είχε αποδεχτεί το αίτημα του ΟΗΕ για καταστροφή των χώρων παρασκευής χημικών και την καταστροφή των σχετικών όπλων από το 2013. Επί της ουσίας, είναι αδύνατο ένα τέτοιο όπλο να κατασκευάστηκε εντός της συριακής επικράτειας. Αν αποδειχτεί εν τέλει πως η επίθεση με χημικά έγινε από τζιχαντιστές, και πως οι αναφορές περί αεροπορικής επίθεσης ήταν εσφαλμένες, τότε δεν αποκλείεται ο TRUMP να ζητήσει πολλά κεφάλια επί πινάκι... TRUMP και PUTIN θα έχουν καταφέρει να ξηλώσουν το βαθύ νεοφιλελεύθερο κράτος των Clinton. Κάπως έτσι μπορεί να συνδυαστεί και η πρόσφατη, πριν τις επιθέσεις με τους TOMAHAWK, απομάκρυνση Bannon από επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας του Λευκού Οίκου. Ο αμερικανός Πρόεδρος προστατεύει τους ανθρώπους του και τον ίδιο από εσφαλμένες επιλογές, όπως η βεβιασμένη επίθεση εναντίον του κυρίαρχου κράτους της Συρίας…

==========================================

 Ιδιοκτησία πνευματικών δικαιωμάτων του Geopolitics & Daily News - © 2017.

 Το περιεχόμενο του site αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Geopolitics & Daily News. Οποιαδήποτε πληροφορία (κείμενο, εικόνες, γραφικά) περιέχεται στο site μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για προσωπική, μη εμπορική χρήση. Είναι παράνομη η αντιγραφή, αναπαραγωγή, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, μέρους ή του συνόλου των περιεχομένων του site χωρίς προηγούμενη έγγραφη συγκατάθεση ή αναφορά της σελίδας