27/4/17

Υπό πίεση η Τουρκία του ΕρντογάνΤου Κώστα Ράπτη


Από διαφορετικές κατευθύνσεις, οι εξελίξεις των τελευταίων 24ώρων δείχνουν την πίεση που υφίσταται η Τουρκία του Τayyip Erdogan.

Έτσι, ο αρμόδιος για θέματα Διεύρυνσης και Γειτονίας επίτροπος της Κομισιόν Johannes Hahn δήλωσε ότι, μετά το τουρκικό δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου, "έφτασε η ώρα για μια αναλυτική αξιολόγηση των σχέσεων ΕΕ – Τουρκίας και ίσως έναν επαναπροσδιορισμό τους”, καθώς, όπως είπε, "η παρούσα κατάσταση δεν είναι βιώσιμη, ούτε για την Τουρκία, ούτε για εμάς”.

Με άλλα λόγια, δεν είναι πια ο Τούρκος πρόεδρος ο οποίος εγείρει την προοπτική της διακοπής της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας στην Ε.Ε. (προς όφελος, προφανώς, μιας α λα καρτ "ειδικής σχέσης”), αλλά η ευρωπαϊκή πλευρά. Την προεκλογική προειδοποίηση του Tayyip Erdogan ότι μετά την 16η Απριλίου "θα γίνει ο λογαριασμός” με την Ε.Ε., μοιάζει τώρα να την επαληθεύουν οι Βρυξέλλες.

Ούτως ή άλλως, οι υπουργοί Εξωτερικών των ”28” στη συνάντησή τους στην Μάλτα την Παρασκευή θα συζητήσουν και τις ευρωτουρκικές σχέσεις, έπειτα από την επικράτηση του "Ναι” στην τουρκική συνταγματική αναθεώρηση. Ο ίδιος ο Johannes Hahn τάσσεται υπέρ της συνέχισης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, αρκεί "η Τουρκία να εκπληρώσει τα κριτήρια”, που τίθενται σε όλες τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες. Όμως, δεν είναι απίθανο οι 28 να επιλέξουν "μια νέα μορφή συνεργασίας”, πρόσθεσε ο αυστριακός, φέρνοντας ως παράδειγμα τη διεύρυνση της τελωνειακής ένωσης, που πρότεινε η Κομισιόν στα τέλη του 2016 και θα μπορούσε να αντικαταστήσει την ενταξιακή διαδικασία.

Ήδη την Κυριακή ο Norbert Röttgen των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών, επικεφαλής της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Bundestag, δήλωσε πως ο υποκριτικός ισχυρισμός ότι η Τουρκία μπορεί να ενταχθεί στην Ε.Ε. αποτρέπει την σφυρηλάτηση μιας νέας, πιο ρεαλιστικής σχέσης με την Άγκυρα.

Ο ίδιος ο Erdogan δεν θα είχε αντίρρηση αν η "ανοικτού ορίζοντα” ενταξιακή διαπραγμάτευση που συνεχίζεται άκαρπη πάνω από μία δεκαετία αντικατασταθεί από μια πιο ευέλικτη σχέση, άμεσης απόδοσης και χωρίς πολιτική προαπαιτούμενα. Όμως η ετοιμότητα που εμφανίζει πλέον η ευρωπαϊκή πλευρά για μια τέτοια στροφή αφαιρεί από τους προεκλογικούς λεονταρισμούς του μέρος της ισχύος τους.

Η ευρωτουρκική συμφωνία για το προσφυγικό αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα. Ήδη ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου Ibrahim Kalin υποστήριξε ότι οι σχέσεις Άγκυρας και Βρυξελλών που διαταράχθηκαν καθ' οδόν προς το δημοψήφισμα, θα ξαναμπούν σε τροχιά, μόνο αν τηρηθεί η συμφωνία για το προσφυγικό. Επεσήμανε μάλιστα ότι ότι η Τουρκία έχει λάβει μόνον 790 εκατομμύρια ευρώ από το πακέτο των τριών δισεκατομμυρίων ευρώ που της υποσχέθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση, βάσει της συμφωνίας.

Σε αυτό το φόντο, η συνάντηση Trump-Erdogan, που ο ίδιος ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιηθεί στα μέσα Μαΐου στη Ουάσιγκτον φαντάζει συγκριτικώς ως μία μεγάλη υπερατλαντική χειρονομία ενθάρρυνσης του Τούρκου προέδρου, όπως άλλωστε και το συγχαρητήριο τηλεφώνημα του ενοίκου του Λευκού Οίκου την επαύριο του τουρκικού δημοψηφίσματος.

Στην πραγματικότητα, όμως, περισσότερο παραπέμπει σε μία κίνηση ελέγχου την ζημιών, καθησυχασμού της Τουρκίας και διατήρησής της σε ατλαντική τροχιά, αφού σε ζητήματα υψίστου τουρκικού ενδιαφέροντος η συνάντηση Trump-Erdogan μάλλον θα πραγματοποιηθεί στο φόντο δυσάρεστων για την Άγκυρα τετελεσμένων.

Ήδη τη Δευτέρα, οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, δηλ. οι Κούρδοι του PYD και οι άραβες τοπικοί σύμμαχοί τους διείσδυσαν, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στην πόλη Τάμπκα της βορειοανατολικής Συρίας, που απέχει περίπου 55 χιλιόμετρα από την Ράκα, οιονεί πρωτεύουσα του Ισλαμικού Κράτους, και θεωρείται η τελευταία αμυντική γραμμή των τζιχαντιστών στα δυτικά. Η Τάμπκα πολιορκείται από τις 7 Απριλίου και η επιχείρηση των χερσαίων αραβοκουρδικών δυνάμεων στηρίζεται από τις αεροπορικές επιδρομές της διεθνούς συμμαχίας, υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

Την ίδια ώρα, το αίτημα της Άγκυρας για απόσυρση των "τρομοκρατών” του PYD και για αξιοποίηση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στην προέλαση προς Ράκα ακόμη εκκρεμεί. Οι αεροπορικές επιδρομές, σαν αυτές που πραγματοποίησε η Τουρκία τη Δευτέρα κατά στόχων του PKK κοντά στην ορεινή περιοχή Σιντζάρ στα βόρεια του Ιράκ, αλλά και στα βορειοανατολικά της Συρίας, αποτελούν ίσως το μόνο αντάλλαγμα που έχει παραχωρηθεί στην Άγκυρα.Capital.gr

==========================================

 Ιδιοκτησία πνευματικών δικαιωμάτων του Geopolitics & Daily News - © 2017.

 Το περιεχόμενο του site αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Geopolitics & Daily News. Οποιαδήποτε πληροφορία (κείμενο, εικόνες, γραφικά) περιέχεται στο site μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για προσωπική, μη εμπορική χρήση. Είναι παράνομη η αντιγραφή, αναπαραγωγή, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, μέρους ή του συνόλου των περιεχομένων του site χωρίς προηγούμενη έγγραφη συγκατάθεση ή αναφορά της σελίδας