12/4/17

Συρία: Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι ΗΠΑ θα κλιμακώσουν την επέμβαση


του Emile Hokayem

Οι αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ απλώς κατέστησαν την περίπλοκη, χαοτική σύγκρουση στη Συρία, ακόμη πιο περίπλοκη. Για πρώτη φορά το καθεστώς Assad έχει δεχθεί επίθεση για την χρήση χημικών όπλων εναντίον του πληθυσμού της ίδιας της χώρας του. Ο Obama είχε απορρίψει τέτοιες επιχειρήσεις από φόβο κλιμάκωσης και εμπλοκής, με αποτέλεσμα να διαβρωθεί η αμερικανική αξιοπιστία και επιρροή στην πιο σημαντική σύγχρονη διαμάχη στη Μέση Ανατολή: ο πρόεδρος Trump επέλεξε να παρέμβει, αν και είναι ασαφές για ποιον λόγο και με ποιο σκοπό.

Η χημική επίθεση στις 5 Απριλίου στην πόλη Khan Sheikhon στην επαρχία Idlib που είναι υπό τον έλεγχο των ανταρτών, και που προκάλεσε το θάνατο δεκάδων αμάχων με φρικιαστικό τρόπο, δεν είναι άνευ προηγουμένου. Τα συμβατικά όπλα και οι barrel bombs έχουν σκοτώσει περισσότερους Σύριους. Αλλά είναι η μεγαλύτερη επίθεση αυτού του είδους τα τελευταία χρόνια και η υποτιθέμενη χρήση σαρίν (ενός θανατηφόρου αερίου) αποτελεί ταπείνωση για τις ΗΠΑ και για άλλες χώρες, δεδομένου ότι η Συρία φέρεται να είχε αφοπλιστεί από τέτοια όπλα το 2014.

Οι αμερικανικές επιθέσεις ήρθαν με τη μορφή 59 πυραύλων Tomahawk που εκτοξεύτηκαν εναντίον της βάσης Shayrat νότια της πόλης Χομς. Οι δυτικές μυστικές υπηρεσίες αξιολογούν ότι τα βομβαρδιστικά της Συρίας εξοπλισμένα με τα χημικά, ξεκίνησαν από εκεί. Η ζημιά είναι σοβαρή αλλά όχι καταστροφική. Θα επηρεάσει την ικανότητα του Assad να σκοτώνει αμάχους αλλά δεν διαβρώνει τη στρατιωτική του ικανότητα σε βασικές γραμμές.

Η άμεση αντίδραση της κυβέρνησης Trump εξέπληξε πολλούς. "Κατέστρεψε” κάποιες ευρέως διαδεδομένες αντιλήψεις για την προτίμηση του trump να συνεργαστεί με τη Ρωσία και πιθανώς με τον Assad για να νικήσει το Ισλαμικό Κράτος. Αλλά, όπως όλοι οι φορείς χάραξης πολιτικής γνωρίζουν, τα γεγονότα διαμορφώνουν τη διαδικασία λήψης αποφάσεων όσο και τις προτιμήσεις.

Το περιορισμένο μέγεθος των επιθέσεων υποδηλώνει τον στόχο της αμερικανικής κυβέρνησης: να αποτρέψει περαιτέρω χρήση των χημικών όπλων και να τιμωρήσει. Οι ΗΠΑ είχαν άλλες επιλογές, όπως η διεύρυνση του πεδίου των επιθέσεων, η καταστροφή σημαντικών μέσων του Assad, και η στόχευση διοικητικών πηγών και πηγών ελέγχου. Το γεγονός ότι η Ρωσία είχε ενημερωθεί πιο πριν, και οι δηλώσεις από τον Trump και τον υπουργό Εξωτερικών Rex Tillerson, υποδηλώνουν ότι οι ΗΠΑ είναι απρόθυμες να κλιμακώσουν περαιτέρω σε αυτό το σημείο. Το αμερικανικό σχέδιο παραμένει ασαφές: τι θα κάνει η Ουάσιγκτον, η οποία είχε σε μεγάλο βαθμό απεμπλακεί από τη Συρία τους τελευταίους μήνες, με τη νέα της μόχλευση; Μόνο μια ταχεία και έξυπνη επανέναρξη της διπλωματίας, με τις ΗΠΑ να εμπλέκονται εκ νέου διπλωματικά και να προσπαθούν να διευκολύνουν μια πολιτική μετάβαση, μπορεί να αποφύγει μια στρατιωτική διαδικασία όπου οι ΗΠΑ βομβαρδίζουν συριακές θέσεις σε τακτά χρονικά διαστήματα χωρίς σαφή στόχο ή αποτέλεσμα.

Είναι απίθανο παρόμοιες επιθέσεις να αλλάξουν το στρατιωτικό τοπίο στη Συρία. Μια παρέμβαση το 2013 θα μπορούσε να είχε βοηθήσει την στρατιωτική προώθηση των εξεγερμένων, και πιθανώς θα δημιουργούσε διαχωρισμούς και περισσότερες απώλειες στο καθεστώς Assad. Είναι πολύ αργά για αυτό. Οι επιθέσεις συνέβησαν αφού οι εξεγερμένες δυνάμεις υπέστησαν εξουθενωτικές ήττες, και καθώς το Ιράν και η Ρωσία εδραιώνονται στη Δαμασκό. Οι προηγούμενοι στόχοι ανατροπής του Assad ή κατάληψης μεγάλων πόλεων, είναι πλέον πέραν των δυνατοτήτων των εξεγερμένων. Το συριακό πεδίο μάχης είναι ζοφερό, δεδομένου του αριθμού των παραγόντων που επιχειρούν παράλληλα ή πολεμούν ο ένας τον άλλο. Οι ΗΠΑ παραμένουν επικεντρωμένες στο να νικήσουν το Ισλαμικό Κράτος, γνωστό ως ISIS ή ISIL. Είναι πολύ πιθανό οι τωρινές επιθέσεις να περιπλέξουν αυτόν τον στόχο, εάν η Ρωσία αναστείλει την στρατιωτική θέση μη-σύγκρουσης με τις ΗΠΑ ή παρέμβει στην προσπάθεια αυτή.Capital.gr

==========================================

 Ιδιοκτησία πνευματικών δικαιωμάτων του Geopolitics & Daily News - © 2017.

 Το περιεχόμενο του site αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Geopolitics & Daily News. Οποιαδήποτε πληροφορία (κείμενο, εικόνες, γραφικά) περιέχεται στο site μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για προσωπική, μη εμπορική χρήση. Είναι παράνομη η αντιγραφή, αναπαραγωγή, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, μέρους ή του συνόλου των περιεχομένων του site χωρίς προηγούμενη έγγραφη συγκατάθεση ή αναφορά της σελίδας