6/4/17

Το σκάνδαλο τουρκικής κατασκοπείας στη ΓερμανίαΓράφει ο Πολυδεύκης
Ειδικός Συνεργάτης του Geopolitics & Daily News 


Αρμοδιότητα των Υπηρεσιών Πληροφοριών είναι να συλλέγουν πληροφορίες και να τις αξιολογούν και επειδή όλα αυτά διεξάγονται μακριά από το φως του ηλίου, γι΄ αυτό και ονομάζονται Μυστικές Υπηρεσίες. Όλες οι χώρες κατασκοπεύουν η μία την άλλη, ακόμη και η Γερμανία την Τουρκία με την « BND», αλλά και η Τουρκία τη Γερμανία με τη «ΜΙΤ». Το γεγονός αυτό μπορεί βεβαίως να δημιουργήσει αγανάκτηση, ωστόσο όχι απαραίτητα.

Αυτό που διεξάγει όμως η τουρκική Υπηρεσία «ΜΙΤ» στη Γερμανία διαφέρει από την κλασική κατασκοπεία, αφού δεν πρόκειται μόνο για αποκάλυψη γερμανικών κρατικών μυστικών, αλλά προπαντός για την παρακολούθηση τουρκικής -και όχι μόνο- καταγωγής πολιτών στη Γερμανία, με στόχο τον περιορισμό της δράσης τους.

Με ένα τεράστιο δίκτυο πληροφοριοδοτών η «ΜΙΤ» κατασκοπεύει Γερμανό-Τούρκους πολίτες που ζουν στη Γερμανία. Η τουρκική Μυστική Υπηρεσία τους κατασκοπεύει πιθανότατα όπως κατασκοπεύει και τους πολίτες στη χώρα της και λειτουργεί ως «τουρκική STASI» παραβιάζοντας το Σύνταγμα.

Για το αν η δραστηριότητα αυτή αποτελεί -σύμφωνα με το γερμανικό Δίκαιο- ποινικό αδίκημα θα πρέπει να διερευνηθεί από τον Γερμανό Γενικό Εισαγγελέα. Θα πρέπει όμως να ση μειωθεί ότι σε κάθε περίπτωση πρόκειται για ξεκάθαρη παραβίαση της γερμανικής κυριαρχίας και για απειλή της εσωτερικής ασφάλειας της Γερμανίας. Σημειώνεται πως κάθε κράτος έχει καθήκον να προστατεύει όλους τους πολίτες που ζουν στη χώρα, ακόμη και αυτούς που είναι διαφορετικής καταγωγής.

Το σκάνδαλο παρακολούθησης

Το σκάνδαλο παρακολούθησης Γερμανών πολιτών από τη «ΜΙΤ» προέκυψε όταν η τουρκική Μυστική Υπηρεσία παρέδωσε έναν κατάλογο που περιέχει ονόματα εν δυνάμει οπαδών του κινήματος GÜLEN, στη γερμανική Μυστική Υπηρεσία «BND», για να λάβει βοήθεια στην παρακολούθησή τους.

Συγκεκριμένα ο Δκτης της τουρκικής «ΜΙΤ», Η. FIDAN, είχε λάβει την εντολή να παραδώσει στον Δκτή της γερμανικής Μυστικής Υπηρεσίας «BND», B. KAHL, τον κατάλογο με ονόματα και φωτογραφικό υλικό εν δυνάμει οπαδών του κινήματος F. GÜLEN που ζουν στη Γερμανία. Προφανώς ο τούρκος Πρόεδρος πίστεψε ότι ο FIDAN θα χρησιμοποιούσε την εμπειρία του και τις διασυνδέσεις που απέκτησε όταν υπηρέτησε για μικρό χρονικό διάστημα στη Βάση του ΝΑΤΟ στο Mönchengladbach, ως σύνδεσμος στο ΝΑΤΟ για να πείσει τον ομόλογό του, κατά τη συνάντηση του περασμένου Φεβρουαρίου, για την ικανοποίηση του τουρκικού αιτήματος. Ο νέο-σουλτάνος φαίνεται πως βιαζόταν για την αποστολή του ανωτέρω καταλόγου, καθώς την επόμενη ημέρα θα συναντούσε την Καγκελάριο Α. MERKEL.

Η κατασκοπεία στη Γερμανία αποτελεί ποινικό αδίκημα όταν στρέφεται κατά γερμανικών συμφερόντων. Ενώ η τουρκική Κυβέρνηση αντιμετωπίζει τους οπαδούς του F. GÜLEN ως τρομοκράτες και υποκινητές του αποτυχημένου πραξικοπήματος, η Γερμανία εκτιμά ότι πρόκειται για ένα κύμα δίωξης κυβερνητικών αντιπάλων υπό το πρόσχημα της τρομοκρατίας.

Εξάλλου εδώ και μήνες η ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος, « BfV», διεξάγει έρευνες εις βάρος ιδιωτικών τουρκικών Συλλόγων της Γερμανίας, φίλα προσκείμενων στο «ΑΚΡ», με σκοπό να αποκαλυφθεί αν οι Σύλλογοι αυτοί παρείχαν βοήθεια στις δραστηριότητες πρακτόρων της τουρκικής «ΜΙΤ» στη Γερμανία.

Όταν πρόκειται για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, όπως είναι η ισλαμική, η γερμανική «BND» συνεργάζεται με οποιοδήποτε καθεστώς και αποδέχεται ακόμη και κατασκοπευτικές δραστηριότητες εις βάρος συμπατριωτών τους στη Γερμανία. Η κατασκοπεία θεωρείται ποινικό αδίκημα «μόνο όταν οι κατασκοπευτικές αυτές δραστηριότητες στρέφονται κατά της γερμανικής ομοσπονδιακής Δημοκρατίας», σύμφωνα με την Παράγραφο 99 του γερμανικού Ποινικού Κώδικα, δηλαδή κατά γερμανικών συμφερόντων.

Στα γερμανικά συμφέροντα, όμως, συγκαταλέγονται ακόμη και τα θεμελιώδη δικαιώματα των ξένων που ζουν ειρηνικά στη Γερμανία, σύμφωνα με απόφαση που εκδόθηκε το 2015 από την αρμόδια Γερουσία για την Υπηρεσία Κρατικής Προστασίας του ομοσπονδιακού Δικαστηρίου. Εκείνη τη χρονική περίοδο επρόκειτο για υπόθεση που αφορούσε στελέχη των ινδικών Μυστικών Υπηρεσιών, οι οποίοι κατασκόπευαν στη Γερμανία μέλη της ινδικής Αντιπολίτευσης.

Με τον τρόπο αυτό τίθενται νέα όρια στις τουρκικές Μυστικές Υπηρεσίες, με τη στήριξη της ποινικής Δικαιοσύνης. Ο Γερμανός ομοσπονδιακός Γενικός Εισαγγελέας διεξήγαγε από τον περασμένο Φεβρουάριο έρευνες κατά της γερμανό-τουρκικής «Ισλαμικής Ένωσης Θρησκευτικών Υποθέσεων» (DΙΤΙΒ), καθώς υπήρχαν υποψίες για κατασκοπεία, αλλά όπως διαφάνηκε δεν εντοπίστηκαν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία, με αποτέλεσμα τα εντάλματα συλλήψεων εις βάρος υπόπτων να απορριφθούν από τον αρμόδιο Δικαστή. Το γεγονός αυτό ενδεχομένως να αλλάξει τώρα.

Η «άγνοια» και τα επί σκοπώ «λάθη»

Ωστόσο, είναι αμφίβολο αν ο Δκτής της τουρκικής Μυστικής Υπηρεσίας, Η. FIDAN, συμφωνούσε σε αυτή την αποστολή. Εκ πρώτης όψεως χαρακτηρίζεται, τουλάχιστον, παιδαριώδης η λογική της Τουρκίας σύμφωνα με την οποία οι Γερμανοί θα προσέφεραν βοήθεια στην παρακολούθηση των οπαδών του κινήματος GÜLEN εντός του γερμανικού εδάφους.

Η πρόσφατη έκθεση του γερμανικού ΥΠΕΞ να την κατάσταση που επικρατούσε στην Τουρκία τον Φεβρουάριο του 2017, περιλαμβάνει ξεκάθαρες εκτιμήσεις, σύμφωνα με τις οποίες η τουρκική Κυβέρνηση μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα έχει καλλιεργήσει μία σχεδόν δεσπόζουσα εθνικιστική ατμόσφαιρα, η οποία αποσκοπεί ταυτόχρονα στη δημιουργία κλίματος φόβου και ευφορίας, αλλά και προπαγάνδας και εθνικής ενότητας.

Ο FIDAN είναι δύσκολο να μην γνώριζε το κενό στο οποίο θα έπεφτε η τουρκική προσπάθεια, ωστόσο είναι άγνωστο αν επιχείρησε να αποτρέψει τον νέο-σουλτάνο από την αλαζονική συμπεριφορά του ή αν απλά άφησε αυτόν να εκτεθεί έτι περισσότερο στα μάτια της Δύσης. Άλλωστε είναι γνωστό πως οι δύο άντρες δεν διαθέτουν τις καλύτερες των σχέσεων, πριν ακόμα από την απόπειρα του αποτυχημένου πραξικοπήματος. Η κατάσταση των σχέσεων FIDAN-ERDOĞAN σε συνδυασμό με τις ευθύνες του πρώτου κατά τη διενέργεια του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου θα ανέμενε κάποιος πως θα οδηγούσαν σε τουλάχιστον καθαίρεση του FIDAN… κι όμως αυτός παραμένει!

Η μπανανόφλουδα για τον ERDOĞAN


Αντί των αναμενομένων από της τουρκική πλευρά, ο εν λόγω κατάλογος φαίνεται πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αποδεικτικό στοιχείο εναντίον Τούρκων πρακτόρων στη Γερμανία. Ο περί ου ο λόγος κατάλογος περιέχει πολυάριθμες φωτογραφίες, που προέρχονται από κρυφές λήψεις, πιθανότατα μέσω καμερών παρακολούθησης. Γερμανοί ειδικοί στον τομέα της αντικατασκοπείας ξεκίνησαν ήδη την αξιολόγηση του περιεχομένου του καταλόγου, με σκοπό να ανακαλύψουν με ποιο τρόπο η τουρκική «ΜΙΤ» συνέλλεξε τις πληροφορίες αυτές.

Ο κατάλογος, εκτός των άλλων, περιέχει περισσότερα από 300 ονόματα καθώς και περισσότερους από 200 συλλόγους, διευθύνσεις, αριθμούς κινητών και σταθερών τηλεφώνων αλλά και φωτογραφίες των «υπόπτων». Απ' ότι φαίνεται η τουρκική Μυστική Υπηρεσία «ΜΙΤ» ενδιαφέρεται και για Γερμανούς πολιτικούς, καθώς στον κατάλογο που περιέχει ονόματα «εχθρών» της Τουρκίας, συμπεριλαμβάνεται και το όνομα της Γερμανίδας Βουλευτού, του γερμανικού ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου, της παράταξης των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), M. MÜNTEFERING, σύζυγος του πρώην Αντικαγκελάριου, F. MÜNTEFERING, η οποία επί πολλά έτη είναι μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Γερμανό- Τούρκων Βουλευτών, έχοντας ασκήσει πολλές φορές κριτική στην Κυβέρνηση της Άγκυρας.

O κατάλογος που παραδόθηκε από τον Δκτή της «ΜΙΤ» στον Δκτή της γερμανικής «BND», περιέχει και το όνομα της πολιτικού των Χριστιανοδημσκρατών (CDU) E. DEMIRBÜKEN- WEGNER, η οποία παλαιότερα ήταν Υφυπουργός στο κρατίδιο του Βερολίνου και μέλος του Ομοσπονδιακού Προεδρείου της παράταξης των Χριστιανοδημσκρατών (CDU). Τα ονόματα των δύο πολιτικών περιέχονται στον κατάλογο της «ΜΙΤ» στη στήλη των «κέντρων εξουσιών και ΜΚΟ», με τις οποίες έχει αποκτήσει «καλές σχέσεις» το Κίνημα του F. GÜLEN.

O Δκτής της γερμανικής Μυστικής Υπηρεσίας «ΒΝD», B. KAHL, μεταβίβασε τον κατάλογο που έλαβε τον περασμένο Φεβρουάριο, στη γερμανική ομοσπονδιακή Κυβέρνηση καθώς και στη γερμανική Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος «BfV». Στη συνέχεια ενημερώθηκαν η ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δίωξης του Εγκλήματος (ΒΚΑ), καθώς και η ομοσπονδιακή Γενική Εισαγγελία. Στο μεταξύ ενημερώθηκαν επίσης οι Αστυνομικές Αρχές και οι Υπηρεσίες Προστασίας του Συντάγματος των γερμανικών κρατιδίων.

Λόγω ανησυχίας, για την ασφάλεια όσων τα ονόματά τους περιλαμβάνονται στον εν λόγω κατάλογο, κάποια γερμανικά κρατίδια έλαβαν ήδη την απόφαση να ενημερώσουν τους εμπλεκόμενους για τη δοκιμασία στην οποία τους έχει υποβάλλει η «ΜΙΤ». Ήδη από καιρό ο ομοσπονδιακός Γενικός Εισαγγελέας της Γερμανίας, διεξάγει έρευνες για ενδεχόμενες κατασκοπευτικές δραστηριότητες της γερμανό-τουρκικής Ισλαμικής Ένωσης Θρησκευτικών Υποθέσεων, «DΙΤΙΒ», σε ολόκληρη τη γερμανική επικράτεια.

Η γερμανική ομοσπονδιακή Κυβέρνηση από την πλευρά της εκτιμά ότι δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία που να παραπέμπουν στο ενδεχόμενο ανάμειξης των οργανώσεων του F. GÜLEN στο αποτυχημένο πραξικόπημα που σημειώθηκε στην Τουρκία. Εξάλλου ο Δκτής της γερμανικής Μυστικής Υπηρεσίας «BND», B. KAHL, σε συνέντευξη που παραχώρησε προσφάτως στο γερμανικό περιοδικό «DER SPIEGEL», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά: «Η Τουρκία προσπάθησε σε διάφορα επίπεδα να μας πείσει για την εμπλοκή του κινήματος F. GÜLEN, κάτι όμως το οποίο μέχρι τώρα δεν κατάφερε».

Εν τω μεταξύ, ο Γερμανός Αντικαγκελάριος και ΥΠΕΞ, S. GABRIEL, ζήτησε την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης «κατασκοπείας» από την τουρκική Μυστική Υπηρεσία «ΜΙΤ» στη Γερμανία. «Αν έγινε έτσι, κάτι που δεν μπορώ αυτή τη στιγμή ούτε να επιβεβαιώσω αλλά ούτε και να διαψεύσω, πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό περιστατικό», δήλωσε χαρακτηριστικά ο S. GABRIEL.

Αναζήτηση της εξήγησης των ενεργειών ενός παράφρονα μέσω Αυστρίας


Δύσκολο είναι να κατανοήσει κανείς γιατί η τουρκική Μυστική Υπηρεσία παρέδωσε τον κατάλογο αυτό στη γερμανική Μυστική Υπηρεσία, ζητώντας τη βοήθεια των Γερμανών σε επίπεδο συνεργασίας.

Φυσικά η «ΜΙΤ» δεν είχε ζητήσει τη συνδρομή στην καταπολέμηση της «FETÖ» μόνο από τη Γερμανία. Το ίδιο αίτημα είχε αποσταλεί προς την αυστριακή Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος BVT, ενώ από τις δηλώσεις που προέκυψαν από τη Βιέννη φαίνεται πως η Αυστρία ήταν κάθετη στην ικανοποίηση του τουρκικού αιτήματος. Τα στοιχεία που προκύπτουν από αυτή την ομοιότητα κινήσεων προς Γερμανία και Αυστρία είναι τρία:

Αρχικά η FETÖ φαίνεται πως εκμεταλλεύεται τους ευρωπαϊκούς χώρους όπου σαφώς η Τουρκία δε διαθέτει τις καλύτερες των σχέσεων, επομένως υπάρχει λογική στις τουρκικές κινήσεις

Κατά δεύτερον η Τουρκία κινείται στην υπόθεση GÜLEN δυναμικά αποστέλλοντας προς όλες τις χώρες σχετικά αιτήματα τα οποία οφείλουν να συνοδεύονται από αποδεικτικά στοιχεία προκειμένου να εξεταστούν και να γίνουν αποδεκτά. Σε αυτό το πλαίσιο δεν είναι παράλογο το γεγονός πως ο κατάλογος διέθετε τόσες λεπτομέρειες και προϊόντα παρακολούθησης

Κατά τρίτον η Τουρκία στηρίζεται στο ξύλινο γράμμα του νόμου στις υπογραφείσες διμερείς συμφωνίες, εκτιμώντας ότι ασχέτως των διπλωματικών σχέσεων των χωρών που προωθούνται τα αιτήματά της με την ίδια αυτές θα σεβαστούν τις συμφωνίες. Αυτό δείχνει είτε μία αθώα διπλωματική προσέγγιση από πλευράς Τουρκίας, είτε μία αδήριτη ανάγκη καταπολέμησης του κινήματος GÜLEN που εκβιάζει την Τουρκία να αιτηθεί βοήθεια από χώρες με τις οποίες έχει παγώσει τις διπλωματικές της σχέσεις, είτε μία τακτική πρόκλησης για τη δημιουργία σχετικού κλίματος εκμετάλλευσης από τον ERDOĞAN, εν όψει δημοψηφίσματος.


==========================================


 Ιδιοκτησία πνευματικών δικαιωμάτων του Geopolitics & Daily News - © 2017.

 Το περιεχόμενο του site αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Geopolitics & Daily News. Οποιαδήποτε πληροφορία (κείμενο, εικόνες, γραφικά) περιέχεται στο site μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για προσωπική, μη εμπορική χρήση. Είναι παράνομη η αντιγραφή, αναπαραγωγή, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, μέρους ή του συνόλου των περιεχομένων του site χωρίς προηγούμενη έγγραφη συγκατάθεση ή αναφορά της σελίδας