25/4/17

Ειδησεογραφική υπηρεσία του Τζίμι Ουέιλς κόντρα στα fake news

Ο Τζίμι Ουέιλς θέλει να φέρει την αξιοπιστία της Wikipedia στις ειδήσεις (Πηγή: Lane Hartwell / Wikimedia / CC BY-SA 3.0)O συνιδρυτής της Wikipedia Τζίμι Oυέιλς ανακοίνωσε ότι ετοιμάζει υπηρεσία ειδήσεων που θα συνδυάζει το έργο έμπειρων δημοσιογράφων και εθελοντών. Το Wikitribune, δωρεάν και χωρίς διαφημίσεις, θα προσφέρει «αντικειμενικά και ουδέτερα» δημοσιεύματα που θα συμβάλουν στην καταπολέμηση του φαινομένου των «ψευδών ειδήσεων».


Όπως αναφέρει το BBC, επικαλούμενο δηλώσεις ειδικού, η ιστοσελίδα είναι πιθανό θα εξελιχθεί σε αξιόπιστη υπηρεσία, ωστόσο η επιρροή της θα είναι «περιορισμένη».


Το Wikitribune θα μοιράζεται αρκετά από τα χαρακτηριστικά της ηλεκτρονικής εγκυκλοπαίδειας Wikipedia, όπως το γεγονός ότι οι συγγραφείς θα πρέπει να παραθέτουν λεπτομερώς την πηγή κάθε γεγονότος, καθώς και ηχητικό υλικό για όποιες δηλώσεις, ενώ το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να επεξεργάζεται τα δημοσιεύματα ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο ακριβή.


Ωστόσο, ενώ ο οποιοσδήποτε θα μπορεί να κάνει αλλαγές σε μια σελίδα, αυτές θα αναρτώνται μόνο εάν εγκριθούν από κάποιο μέλος του προσωπικού ή κάποιον έμπιστο εθελοντή. Από την άλλη, οι δημοσιογράφοι που θα αποτελούν την κύρια ομάδα συγγραφέων θα εργάζονται επί πληρωμή.


«Πιστεύω ότι βρισκόμαστε σε μια περίοδο όπου οι αναγνώστες επιζητούν αξιόπιστες και υψηλής ποιότητας πληροφορίες οι οποίες βασίζονται σε γεγονότα, οπότε θεωρώ ότι θα υπάρξει ανταπόκριση» δήλωσε ο Ουέιλς στο BBC.


«Θα έχουμε ανθρώπους που θα εγγραφούν ως μηνιαίοι εθελοντές και όσους περισσότερους έχουμε, τόσους περισσότερους δημοσιογράφους θα μπορούμε να προσλάβουμε».


========================================== Ιδιοκτησία πνευματικών δικαιωμάτων του Geopolitics & Daily News - © 2017. 


 Το περιεχόμενο του site αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Geopolitics & Daily News. Οποιαδήποτε πληροφορία (κείμενο, εικόνες, γραφικά) περιέχεται στο site μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για προσωπική, μη εμπορική χρήση. Είναι παράνομη η αντιγραφή, αναπαραγωγή, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, μέρους ή του συνόλου των περιεχομένων του site χωρίς προηγούμενη έγγραφη συγκατάθεση ή αναφορά της σελίδας