14/4/17

O Πύργος του Δαυίδ: Μια κάθετη φαβέλα στην καρδιά του ΚαράκαςΤο πετρέλαιο θα μας καταστρέψει. Το πετρέλαιο είναι τα περιττώματα του διαβόλου.
Juan Pablo Pérez, 1903-1979, Διπλωμάτης & πολιτικός από τη Βενεζουέλα


Γράφει η Γιώτα Χουλιάρα

Στο τρίτο επεισόδιο της τρίτης σεζόν της αμερικάνικης σειράς «Homeland», η οποία προβάλλεται στο κανάλι Showtime και την παρακολουθούν φανατικά εκατομμύρια τηλεθεατές, ο πεζοναύτης Nicholas Brody (τον ενσαρκώνει ο Damian Lewis), ο οποίος κρατούνταν αιχμάλωτος πολέμου από την Al-Qaeda και επιστρέφει στην πατρίδα του μετά από 8 χρόνια ενώ θεωρούνταν αγνοούμενος στο Ιράκ, βρίσκεται παγιδευμένος στον «Πύργο του Δαυίδ» στο Καράκας. Κατά τη διάρκεια της ιδιότυπης αιχμαλωσίας του στον περίεργο αυτό ουρανοξύστη, ο Brody υποβάλλεται σε ΨΕΠ ( ψυχολογικές επιχειρήσεις ως μέσο επηρεασμού) με ταυτόχρονη χρήση ναρκωτικών. Αργότερα στο επεισόδιο ο Dr. Graham, που στην ουσία «ελέγχει» τον Brody, του εξηγεί την ιστορία του κτιρίου.«Το αποκαλούν ο Πύργος του Δαβίδ», λέει χαρακτηριστικά. «Όχι για το βασιλιά Δαβίδ, Θεός φυλάξοι. Αλλά για τον David Brillembourg, τον ιδιαίτερα εγωιστή τραπεζίτη που το παρήγγειλε. Δυστυχώς, πριν ολοκληρωθεί, ο David πέθανε - και στη συνέχεια το σύνολο της οικονομίας πέθανε. Η κατασκευή σταμάτησε. Οι καταληψίες μετακόμισαν εδώ Και ιδού» εξηγεί σαρκαστικά ο Dr. Graham συνοψίζοντας την ιστορία του Πύργου μέσα σε μια παράγραφο. Στην πραγματικότητα όμως τα εσωτερικά γυρίσματα του Homeland δεν έγιναν ποτέ στον ουρανοξύστη του Καράκας (άραγε για λόγους ασφαλείας των πρωταγωνιστών και του συνεργείου;) αλλά σ΄ένα εγκαταλελειμμένο κτίριο διαμερισμάτων στο San Juan στο Πουέρτο Ρίκο


Στην πραγματικότητα, ο «Πύργος του Δαβίδ» δεν είναι ουρανοξύστης, αλλά η ψηλότερη παραγκούπολη στον κόσμο και βρίσκεται στη Βενεζουέλα και συγκεκριμένα στο κέντρο του Καράκας, προς την μεριά του πράσινου όγκου του Ελ Αβίλα. Πρόκειται για το τρίτο ψηλότερο κτίριο στην πρωτεύουσα της Βενεζουέλας και το έκτο σε όλη την νότια Αμερική. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1990 από τον αρχιτέκτονα Enrique Gómez για να γίνει το οικονομικό-χρηματοπιστωτικό κέντρο που θα αποτελούσε σύμβολο της οικονομικής ανάπτυξης του Καράκας έπειτα από παραγγελία του David Brillembourg. Μάλιστα θα ονομαζόταν Centro Financiero Confinanzas.
Το σχέδιο του κτιρίου με του 45 ορόφους, την πισίνα και το ελικοδρόμιο στον τελευταίο όροφο ήταν εντυπωσιακό,όμως ο θάνατος του David Brillembourg το 1993 σε ηλίκια 56 ετών από καρκίνο και η τραπεζική κρίση που ακολούθησε το 1994 ματαίωσαν τα σχέδια της αρχικής δημιουργίας με αποτέλεσμα το κτίριο να μείνει ανολοκλήρωτο.( Να σημειώσουμε εδώ πως οι κρίσεις στην Λατινική Αμερική είχαν ξεκινήσει από το 1982 από το Μεξικό και μεταδόθηκε στην Αργεντινή, τη Βραζιλία και τη Χιλή για να ακολουθήσουν αργότερα και οι υπόλοιπες χώρες της Λατινικής Αμερικής.
 Η τραπεζική κρίση του 1994 στη Βενεζουέλα ξέσπασε όταν ένας σημαντικός αριθμός τραπεζών έπρεπε να σωθεί από την κυβέρνηση της χώρας). Τότε ήταν που το κτίριο πέρασε στα χέρια της κυβέρνησης. Ο David Brillembourg μετά το θάνατό του άφησε πίσω του πολλές προβληματικές εταιρείες, που πέρασαν στην ιδιοκτησία της κυβέρνησης, ανάμεσά τους και τον μισοτελειωμένο ουρανοξύστης, ο οποίος έκτοτε ονομάστηκε Πύργος του Δαυίδ «Torre de David» (στα αγγλικά «Tower of David») από το όνομά του. Το 2001, η κυβέρνηση έκανε μια πρώτη προσπάθεια να δημοπρατήσει το συγκρότημα, το οποίο στο σύνολο διαθέτει έξι κτίρια μαζί με τον Πύργο του Δαυίδ, αλλά κανείς δεν ενδιαφέρθηκε.

Από τις αρχές του 2000 και καθ ' όλη την διάρκεια των επόμενων ετών, το Καράκας (σύμφωνα με την απογραφή του 2001 ο πληθυσμός της πόλης ανερχόταν σε 3.066.233 άτομα ) έπασχε από έλλειψη στέγης,με τις ελλείψεις σπιτιών να αγγίζουν το 2011 τις 400.000. Το φαινόμενο βέβαια είχε εντοπιστεί αρχικά το 1940 και το 1950, την περίοδο της πρώτης πετρελαϊκής έκρηξης όταν εκατοντάδες χιλιάδες φτωχοί αγρότες και εργάτες γης συνέρρευσαν στις πόλεις και τα βιομηχανικά κέντρα για την εξέρευση εργασίας. Γύρω από αυτές, απλώθηκαν τεράστιες παραγκουπόλεις, οι πιο πολλές σκαρφαλωμένες σε λόφους και ρεματιές, ένα συνηθισμένο φαινόμενο σε όλη την Νότια Αμερική.


Στο Καράκας, οι υπολογισμοί εκείνη τη δεκαετία (2000-2010) τοποθετούσαν στο 60% του πληθυσμού αυτούς που κατοικούσαν στα μπάριος, κατοικίες δηλαδή δίχως στοιχειώδεις υποδομές και σε συνθήκες ανασφάλειας. Συχνά οι βροχές προξενούσαν κατολισθήσεις και μαζικές καταστροφές ολόκληρων γειτονιών, αυξάνοντας την πίεση και την αναζήτηση στέγης. Μια τέτοια μεγάλη καταστροφή στα τέλη του 2010, ύστερα από μια πλημμύρα, άφησε άστεγους σχεδόν τριακόσιες χιλιάδες πολίτες του Καράκας στους λόφους της πρωτεύουσας. Τότε ήταν που ο Τσάβες άνοιξε συμβολικά το Μιραφλόρες ( Palacio de Miraflores ο επίσημος χώρος εργασίας του προέδρου της Βενεζουέλας) σε εικοσιπέντε οικογένειες, ενώ με την ανοχή της κυβέρνησης επεκτάθηκαν οι καταλήψεις σε ακατοίκητα κτίρια της πόλης ακόμη και σε μια εβραϊκή συναγωγή. 
Είχε προηγηθεί το 2007 η κατάληψη του «Πύργου του Δαυίδ» όταν ένα πρώην μέλος συμμορίας, που τελικά έγινε πάστορας, ο 33χρονος Alexander Daza γνωστός με το παρατσούκλι El Niño ή αλλιώς The Kid, οδήγησε τους κατοίκους του Καράκας στην κατάληψη του κτιρίου με τις ευλογίες της κυβέρνησης. Αρχικά, οι καταληψίες εγκαταστάθηκαν μέχρι τον 28ο όροφο. Δίχως ασανσέρ, παράθυρα, κιγκλιδώματα στα μπαλκόνια και στις σκάλες, κεντρική ηλεκτρική παροχή και εγκατάσταση νερού, ο «Πύργος του Δαβίδ», παρά τις δυσκολίες, έγινε η κατοικία για επτακόσιες περίπου οικογένειες αρχικά, σχεδόν δηλαδή δυόμισι χιλιάδες ανθρώπους, οργανωμένους σε μια κοινότητα. Ο αριθμός των καταληψιών κατοικών θεωρείται ότι ξεπέρασε τους 5000 το 2011.Στα χρόνια που πέρασαν μέσα στον «Πύργο του Δαβίδ», στήθηκαν ψιλικατζίδικα, ποτοπωλεία, ένα παράνομο οδοντιατρείο, κομμωτήριο και ένα αυτοσχέδιο γήπεδο μπάσκετ. Στην είσοδο του πύργου, με δυο-τρία μπολίβαρ, μισθώνονται μηχανάκια-ταξί, που χρησιμοποιούν πρόχειρες ράμπες, για να σκαρφαλώνουν στους πάνω ορόφους και να μεταφέρουν προμήθειες. Για τις κοινόχρηστες δαπάνες, το ηλεκτρικό ρεύμα και το νερό, η μηνιαία συνδρομή των «κατοίκων καταληψιών» ανέρχεται στα εκατόν πενήντα μπολίβαρ.
Όπως αποκαλύπτει η Daily Mail σε ρεπορτάζ για την κατάσταση που επικρατεί στον ιδιότυπο αυτό ουρανοξύστη, την μεγαλύτερη παραγκούπολη στον κόσμο, δεν λείπουν τα προβλήματα συμβίωσης, τα μπλεξίματα με την αστυνομία και οι κόντρες με τον άτυπο αρχηγό της κοινότητας. Πολλοί κάτοικοι της πρωτεύουσας της Βενεζουέλας θεωρούν το κτήριο άντρο κλεφτών, οι «ένοικοί» του ωστόσο νιώθουν πως είναι ένα ασφαλές «λιμάνι» μακριά από τις παραγκουπόλεις του Καράκας όπου βασιλεύει η εγκληματικότητα. «Υπάρχει πολλή περισσότερη τάξη και πολύ λιγότερη εγκληματικότητα εδώ απ’ ό,τι εκεί έξω», λέει η 36χρονη «ένοικος» Thais Ruiz. Ζει στον πύργο με τον σύζυγο και τα πέντε παιδιά της και ήταν επιλογή της το 2010 να εγκαταλείψει την παραγκούπολη Petare στα ανατολικά του Καράκας για να «μετακομίσει» στο κτίριο. Αρχικά η οικογένεια ζούσε σε μία σκηνή. Με τον καιρό όμως κατάφεραν και «συγκέντρωσαν» οικοδομικά υλικά, έπιπλα, δεξαμενή νερού, ακόμα και εξοπλισμό μπάρμπεκιου και τα μετέφεραν στον 27ο όροφο όπου είναι πλέον το σπίτι τους- φυσικά και δεν υπάρχει ασανσέρ. «Δεν έχω ζήσει ποτέ σε διαμέρισμα, είμαστε πολύ άνετα πλέον», τονίζει. «Στο Petare οι πυροβολισμοί ήταν καθημερινό φαινόμενο, κάποτε βρήκαμε έναν άνθρωπο νεκρό στο κατώφλι μας. Εδώ δεν χρειάζεται καν να κλείνουμε την πόρτα».

Η «μίνι κυβέρνηση» του Πύργου είναι μια επιτροπή ατόμων που συνεργάζεται τόσο για την τήρηση των κανονισμών όσο και για τη συμμόρφωση των μη συμμορφούμενων. Οι καταληψίες τοποθέτησαν μόνοι τους βασικό εξοπλισμό για παροχή νερού, αποχέτευσης και ηλεκτρισμού.


Κάθε οικογένεια καταβάλλει κάθε μήνα 32 δολάρια για τη φύλαξη του κτιρίου σε 24ωρη βάση.  «Τα πράγματα μπορεί να μην είναι άσχημα σε ένα ανολοκλήρωτο κτιριο αλλά δεν είναι ούτε ρόδινα», σημειώνει η Daily Mail Πριν λίγα χρόνια ένα κορίτσι έπεσε από μια τρύπα στον τοίχο και σκοτώθηκε ενώ ένας μεθυσμένος μοτοσικλετιστής έπεσε στο κενό. «Δεν είμαστε εισβολείς, είμαστε άνθρωποι που κατέλαβαν ένα κενό κτίριο», λέει ο 63χρονος «ένοικος» Luis Raul Pinto. «Δεν είμαστε κλέφτες και κακοποιοί».  Ο Jorge Luis Cadena με τη σύζυγό του στην κορυφή του Πύργου. Ανάμεσα στις οικογένειες καταληψίες συναντάμε και αυτήν του 27χρονου αστυνομικού Jorge Luis Cadena.Ο Cadena μιλώντας στον Guardian αποκάλυψε πως δεν νιώθει περήφανος που κατοικεί στον «Πύργο του Δαυίδ» αλλά τουλάχιστον είναι ήσυχος που βρίσκεται μακριά από τις βίαιες φτωχογειτονιές του Καράκας και δεν είναι αναγκασμένοι να μένουν με την πεθερά του. Ο ίδιος ελπίζει ότι κάποια στιγμή θα αποκτήσει ένα δικό του σπίτι. Με την ίδια ελπίδα ζουν και οι περισσότεροι κάτοικοι καταληψίες του Πύργου που μπορεί να στερούνται βασικές ανέσεις αλλά πιστεύουν σε ένα καλύτερο αύριο. Η μυρωδιά των λυμάτων διαπερνά τους τοίχους.οι συνθήκες ασφαλείας δεν είναι οι επιθυμητές καθώς οι βεράντες δεν έχουν ολοκληρωθεί και αν δεν προσέξει κάποιος μπορεί να βρεθεί στο κενό. «Ποτέ δεν αφήνω το παιδί μου από τα μάτια μου» αναφέρει η 29χρονη Yeaida Sosa που ζει στον έβδομο όροφο με την ενός έτους κόρη της, Dahasi. Μερικές οικογένειες έφτιαξαν πρόχειρα τοιχώματα με τσιμεντόλιθους στις μισοτελειωμένες βεράντες.Ο φωτογράφος του πρακτορείου Reuters, Jorge Silva πέρασε μεγάλο διάστημα με τους κατοίκους του Πύργου και μέσα από το φωτογραφικό φακό προσπάθησε να αποτυπώσει την καθημερινότητα αυτών των ανθρώπων.Των ανθρώπων που ζουν στον Πύργο των Χαμένων Ονείρων όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Guardian. «Αυτό το κτίριο είναι ένα σύμβολο της παρακμής της Βενεζουέλας» δηλώνει ο 55χρονος Benedicto Βέρα, ακτιβιστής. «Αυτό είναι το μέλλον μας;» αναρωτιέται «οι άνθρωποι να ζουν σαν ζώα σε μη ασφαλείς ουρανοξύστες;» Η αλήθεια είναι πως με μια πρώτη ματιά ο Πύργος του Δαυίδ μας παραπέμπει στον σκοτεινό ουρανοξύστη Peach Trees, μια παραγκούπολη 200 ορόφων της Mega-City One, την πόλη του δικαστή Dredd της ομώνυμης ταινίας του 2012, όπου τα ναρκωτικά και η βία έχουν τον πρώτο λόγο. Όπως μάλιστα αναφέρει ο Robert Neuwirth από τη Ν.Υόρκη, συγγραφέας του βιβλίου “Shadow Cities, ο Πύργος του Δαυίδ είναι η μεγαλύτερη κατάληψη στον κόσμο. Στην περιοχή γύρω από τον Πύργο,καταληψίες έχουν καταλάβει 20 ακόμη ιδιοκτησίες, συμπεριλαμβανομένων των πύργων Viasa και Radio Continente.
Στην ταινία Judge Dredd του 2012 παρουσιάζεται η Mega-City One (η πόλη του Ντρεντ), όπου η δράση εκτυλίσσεται στο Peach Trees, μια 200 ορόφων παραγκόπουλη όπου η βία και τα ναρκωτικά έχουν τον πρώτο λόγο.


Η Mega City One (η πόλη του Ντρεντ) όπως την απεικόνισε ο καλλιτεχνικός διευθυντής Neil Miller. Το Peach Trees είναι ο ουρανοξύστης στ΄αριστερά. Με καλλιτεχνική ακρίβεια παρατηρούμε πως αποτυπώνεται το δυστοπικό μέλλον των σύγχρονων παραγκουπόλεων. Ο ουρανοξύστης, που περιβάλλεται από αφίσες και τοιχογραφίες οι οποίες διακηρύσσουν την προκαταβολή της «μπολιβαριανής επανάστασης», όπως ήθελε να την εφαρμόσει η πρώην πρόεδρος  Ούγκο Τσάβες αποτελεί την παραβολή της ελπίδας ενός καλύτερου μέλλοντος για μερικούς και του δυστοπικού και τρομακτικού αύριο για άλλους. Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός πως οι περισσότεροι από τους ενοίκους καταληψίες υπήρξαν, όπως αναφέρουν, υποστηρικτές του Τσάβες. Να υπενθυμίσουμε εδώ πως ο πρώην πρόεδρος της Βενεζουέλας είχε εξαγγείλει αρκετά φιλόδοξα στεγαστικά προγράμματα, με τελευταίο αυτό που προέβλεπε να χτιστούν τρία εκατομμύρια κατοικίες μέχρι το 2019, σε συνεργασία με τον ιδιωτικό κατασκευαστικό τομέα.Την ίδια ώρα μια ομάδα αρχιτεκτόνων προχώρησε σ΄ένα αμφιλεγόμενο βιβλίο-μελέτη για τον Πύργο, το οποίο βραβεύτηκε στην 13η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας. Με εκθέσεις φωτογραφίας από τον Iwan Baan, που παρουσιάστηκαν στο Aedes Gallery στο Βερολίνο, βιβλίο, αλλά και ταινία μικρού μήκους με τίτλο Torre David η ομάδα παρουσίαζε λύσεις και σχεδιαστικές προτάσεις προκειμένου να μην χρειαστεί να εκτοπισθούν/μεταφερθούν οι οικογένειες από τον ουρανοξύστη ο οποίος θα μπορούσε να μετατραπεί στον παράδεισο που ονειρευόντουσαν.
Επίσημη αφίσα της ταινίας Torre David, μια μικρού μήκους ταινία που έκανε πρεμιέρα στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ του Άμστερνταμ (IDFA) στις 22 Νοέμ, 2013 και βασίστηκε κυρίως στο αμφιλεγόμενο βιβλίο-μελέτη για τον πύργο, το οποίο βραβεύτηκε στην 13η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας


Παράλληλα, η ειδησεογραφική σελίδα Vocativ, γνωστή για την ικανότητα της να αλιεύει ιστορίες από το Deep Web και το Dark Net  μπήκε μέσα στον ουρανοξύστη, συνάντησε μερικούς από τους κατοίκους και γύρισε ένα σύντομο ντοκυμαντέρ για τις συνθήκες ζωής και καθημερινότητας. Σύμφωνα με το Vocativ ο «Πύργος του Δαυίδ» αποτελεί « ένα φυτώριο του εγκλήματος, ναρκωτικών και διαφθοράς. Αλλά για τους κατοίκους, πολλοί από τους οποίους έχουν περάσει όλη τους τη ζωή εκεί, είναι το σπίτι τους.»


Οι φωτογραφίες του Alejandro Cegarra για το δίκτυο Al Jazeera αποκλειστικά σε ασπρόμαυρο χρώμα δίνουν έμφαση στην καθημερινότητα των ανθρώπων μέσα στο Πύργο και όχι στο κτίσμα. 
Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας ισχυρίζεται ότι το 70% των ατόμων που ζούσαν στον Πύργο του Δαυίδ τον εγκατέλειψαν στο τέλος του 2015 ενώ πληροφορίες ήθελαν επενδυτές να ενδιαφέρονται για την αγορά και την ανακαίνιση - ή κατεδάφιση του.

Βενεζουέλα: από την ελεγχόμενη(;) αναρχία στην απόλυτη εξαθλίωση
Όταν το 2013 ο Ούγκο Τσάβες υπέκυψε στον καρκίνο και την προεδρία ανέλαβε ο Νίκολας Μαδούρο, ένας πρώην οδηγός λεωφορείου, η Βενεζουέλα αργά και σταδιακά όπως αναφέρει και ο δημοσιογράφος και πολιτικός αναλυτής Roben Farzad μετατράπηκε στην χώρα της ελεγχόμενης αναρχίας.«Με την μαύρη αγορά να έχει βγει κατευθείαν από την ταινία Μad Max» η κυβέρνηση Mαδούρο στις 22 Ιουλίου του 2014 ξεκίνησε την «Επιχείρηση Zamora 2014» ώστε οι οικογένειες να εκκενώσουν τον Πύργο και να μεταφερθούν στις νέες τους κατοικίες, στην περιοχή Cúa, νότια του Καράκας. Ενώ η κυβέρνηση αρχικά ισχυρίστηκε πως τον Ιούνιο του 2015 όλες οι οικογένειες είχαν εγκατασταθεί στις νέες τους οικίες, οι τελευταίες πληροφορίες έλεγαν πως το 70% των οικογενειών μεταφέρθηκαν από τον Πύργο του Δαυίδ στα τέλη του 2015.

Καθώς οι αεροπορικές εταιρείες εγκαταλείπουν τη σύνδεση με τη χώρα, η Coca Cola σταματά την παραγωγή του πασίγνωστου αναψυκτικού της εξαιτίας της έλλειψης ζάχαρης, οι πολίτες σε διαδηλώσεις φωνάζουν «Θέλουμε φαγητό!» και ο πολιτικός πόλεμος , σε μία ατμόσφαιρα λαϊκής οργής η οποία συνδέεται με την οικονομική κατάρρευση της πετρελαϊκής χώρας, η Βενεζουέλα βρίσκεται στα πρόθυρα κοινωνικής έκρηξης.
 Οι πληροφορίες που έρχονται για τον Πύργο του Δαυίδ είναι συγκεχυμένες.

Αρχικά υπήρχε το ενδεχόμενο των Κινέζων επενδυτών, ένα ενδεχόμενο που φαίνεται πως απομακρύνεται. Ανάμεσα στις προθέσεις της κυβέρνησης ήταν να χρησιμοποιηθεί ο Πύργος προσωρινά ως χώρος έκτακτης ανάγκης όπου θα μπορούσε να στεγαστεί η Πυροσβεστική, η Αστυνομία και γιατί όχι και ο στρατός, γεγονός που φαίνεται πως βολεύει την κυβέρνηση τη δεδομένη χρονική στιγμή και καθώς οι διαδηλώσεις, τις οποίες οι δυνάμεις του κράτους αναγκάζονται να χρησιμοποιήσουν βία για να ελέγξουν, είναι συχνό φαινόμενο στο Καράκας.Γιώτα Χουλιάρα για το Geopolitics & Daily News 
Πηγές:
 • https://www.buzzfeed.com/kateaurthur/homeland-brody-tower-of-david-torre-de-david-caracas?utm_term=.ny88D8zLzR#.mqLNlN3x30
 • http://cav.org.ve/cms/index.php?option=com_flexicontent&view=items&cid=182:arquitectura&id=1610:el-poder-y-la-torre&Itemid=57
 • http://cav.org.ve/cms/index.php?option=com_flexicontent&view=items&cid=173:foro-de-la-ciudad&id=1612:el-poder-y-la-torre&Itemid=74
 • https://www.youtube.com/watch?v=v1p9jlQUW0k
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Dredd
 • http://www.atlasobscura.com/articles/the-tallest-slum-in-the-world
 • http://www.dailymail.co.uk/news/article-2595306/The-tallest-slum-world-Venezuelan-skyscraper-45-floors-helipad-large-balconies-wonderful-mountain-views-home-squatters.html
 • http://www.nytimes.com/2011/03/01/world/americas/01venezuela.html?pagewanted=all&_r=
 • https://www.theguardian.com/artanddesign/gallery/2014/apr/03/tower-david-caracas-venezuela-in-pictures
 • https://www.theguardian.com/cities/2014/feb/12/unaffordable-cities-caracas-tower-squatting-families-bank
 • http://www.npr.org/sections/thetwo-way/2014/07/23/334613896/fall-of-the-tower-of-david-squatters-leave-venezuelas-vertical-slum 


==========================================

 Ιδιοκτησία πνευματικών δικαιωμάτων του Geopolitics & Daily News - © 2017.

 Το περιεχόμενο του site αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Geopolitics & Daily News. Οποιαδήποτε πληροφορία (κείμενο, εικόνες, γραφικά) περιέχεται στο site μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για προσωπική, μη εμπορική χρήση. Είναι παράνομη η αντιγραφή, αναπαραγωγή, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, μέρους ή του συνόλου των περιεχομένων του site χωρίς προηγούμενη έγγραφη συγκατάθεση ή αναφορά της σελίδας