15/4/17

Tablighi Jamaat: Η ισλαμική μασονία της τρομοκρατίας No 4Γράφει ο Πολυδεύκης
Ειδικός Συνεργάτης του Geopolitics & Daily News
Το «κίνημα-δηλητήριο»: Οι διασυνδέσεις με το σύγχρονο εξτρεμισμό

Το Tablighi Jamaat εμπλέκεται ενεργά, για αρκετές δεκαετίες, με το τζιχαντισμό, όπως φαίνεται και από την ίδρυση του κινήματος Harakat ul-Mujahedeen, στο Πακιστάν, το οποίο απαριθμούσε 6000 μέλη. Πρόκειται για την τρομοκρατική οργάνωση, που πραγματοποίησε την αεροπειρατεία στην πτήση της Air India, το Δεκέμβριο του 1998 και επιτέθηκε σε λεωφορείο, στο Karachi, στις 08-05-2002, σκοτώνοντας αντιπροσωπεία Γάλλων μηχανικών. Όλα τα μέλη του ανωτέρω κινήματος ήταν ακόλουθοι του Tablighi Jamaat. Οι ΗΠΑ χαρακτήρισαν την οργάνωση τρομοκρατική, ωστόσο ήταν η ίδια οργάνωση που χρησιμοποίησαν και υποστήριξαν για την αντιμετώπιση της σοβιετικής εισβολής στο Αφγανιστάν. Για να θυμηθούμε πώς το Tablighi Jamaat «δεν επηρεάζει την πολιτική», η οργάνωση των Mujahedeen δεν έχει καταδικαστεί ως τρομοκρατική από την κυβέρνηση του Πακιστάν, το οποίο εκμεταλλεύεται τη δραστηριότητά της στο αμφισβητούμενο, με την Ινδία, Κασμίρ.Άλλη μία στρατιωτική πτέρυγα των Tablighi ήταν το κίνημα Harakat ul-Jihad-i Islami, το οποίο, επίσης ιδρύθηκε για την αντιμετώπιση της σοβιετικής εισβολής στο Αφγανιστάν. Το κίνημα, όμως, εκμεταλλεύτηκε την υποστήριξη αυτή, τόσο για να επέμβει στις διαφιλονικούμενες της Ινδίας, Jammu και Kashmir, καθώς και στην επέκτασή του στην επαρχεία Gujarat, όπου οι εξτρεμιστές του Tablighi Jamaat κατέλαβαν το 80% των τζαμιών, που προηγουμένως ελέγχονταν από τους πιο μετριοπαθείς Barelvi.

Και οι δύο προαναφερόμενες οργανώσεις υποστηρίζονταν από τον Osama Bin Laden και αποτελούντο από οπαδούς του Tablighi Jamaat. Μέσα από αυτές ξεπήδησε η Al Qaeda.

Όπου εξτρεμισμός και τρομοκρατία υπάρχει και ένας Tablighi


Το κίνημα των Tablighi δραστηριοποιήθηκε και στη Βόρειο Αφρική, όπου ήταν το ένα από τα τέσσερα κινήματα που ίδρυσαν το μέτωπο Islamic Salvation Front στην Αλγερία. Οι αρχές του Μαρόκου κατηγόρησαν 60 μέλη του μαροκινού παρακλαδιού του κινήματος στη χώρα για συμμετοχή στην επίθεση της 16 Μαΐου 2003 στη συναγωγή της Καζαμπλάνκα. Οι ολλανδικές αρχές, αντιστοίχως, κατηγόρησαν διασυνδέσεις του μαροκινού αυτού πυρήνα με τους δολοφόνους του Ολλανδού παραγωγού ταινιών Theo van Gogh στις 02-11-2004.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Le Monde, το 80% των εξτρεμιστών στη Γαλλία προέρχονται από τις τάξεις του Tablighi Jamaat, ενώ Γάλλοι αξιωματούχοι της Υπηρεσίας Πληροφοριών χαρακτηρίζουν την οργάνωση ως «προθάλαμο του φονταμενταλισμού». Μέλη του εν λόγω κινήματος ήταν:

1) Ο Zacarias Moussaoui, ο οποίος εκτίει ποινή εξάκις ισόβια κάθειρξη για συμμετοχή στο σχεδιασμό και την εκτέλεση της 11/9 στις ΗΠΑ.

2) Ο Hervé Djamel Loiseau, Γάλλος τρομοκράτης που σκοτώθηκε στους αμερικανικούς βομβαρδισμούς της Tora Bora στο Αφγανιστάν το 2001.

3) Ο Djamel Beghal, αλγερινής καταγωγής τρομοκράτης, ο οποίος καταδικάστηκε το 2005 επειδή σχεδίαζε την ανατίναξη της αμερικανικής πρεσβείας στη Γαλλία για λογαριασμό της Al Qaeda.

4) Ο τρομοκρατικός πυρήνας που συνελήφθη στη Βαρκελώνη, το 2008, για το σχεδιασμό και την οργάνωση αλυσίδας βομβιστικών επιθέσεων στην πόλη, λίγο πριν την πραγματοποίηση του σχεδίου τους.

5) Ο τζιχαντιστικός πυρήνας που συνελήφθη, το 2002-03, στο Portland των ΗΠΑ, για οπλοκατοχή και απόπειρα ένταξης στην Al Qaeda.

6) Ο τρομοκρατικός πυρήνας που συνελήφθη, το Δεκέμβριο του 2003, στο Buffalo των ΗΠΑ, για υλικοτεχνική υποστήριξη της Al Qaeda.

7) Ορισμένοι εκ των τρομοκρατών που σχεδίαζαν να ανατινάξουν επτά πτήσεις, από το Ην. Βασίλειο προς ΗΠΑ και Καναδά, το 2006.

8) Ορισμένοι εκ των τρομοκρατών, της 07 Ιουλίου 2005, που συμμετείχαν στις βομβιστικές επιθέσεις του Λονδίνου.

9) Ο Bilal Talal Samad Abdullah, ο οποίος σχεδίασε και επιχείρησε βομβιστικές επιθέσεις, με δύο παγιδευμένα αυτοκίνητα, έξω από νυχτερινά κέντρα διασκέδασης στο Λονδίνο και ήταν υπεύθυνος για την τρομοκρατική επίθεση, στο αεροδρόμιο της Γλασκώβης, τον Ιούνιο του 2007

10) Ο πυρήνας του Όρεγκον που σχεδίαζε τη βομβιστική επίθεση στη συναγωγή της πόλης.

11) Ο «βομβιστής με τα παγιδευμένα παπούτσια», Richard Reid.

12) Ο βομβιστής με τις «βρώμικες βόμβες», Jose Padilla.

13) Ο Lyman Harris, που επιχείρησε να ανατινάξει τη γέφυρα του Brooklyn. Σύμφωνα με τον πρώτο επικεφαλής του τμήματος της ισλαμικής αντιτρομοκρατίας του FBI Robert Blitzer, 1,000 με 2,000 αμερικανοί πολίτες είχαν φύγει από τη χώρα, για να πολεμήσουν στη jihad, έως το 1990.

Άλλες περιπτώσεις διασυνδέσεων τρομοκρατών με το κίνημα είναι η επίθεση στο ξενοδοχείο Asni στο Μαρακές το 1994, η απέλαση από τις αρχές του Καζακστάν ιεραποστόλων του κινήματος για προώθηση του μουσουλμανικού εξτρεμισμού, η τρομοκρατική οργάνωση At-Takfir wal-Hijrah, την οποία διεύθυνε ο Yusef Fikri, μέλος του κινήματος, και η επίθεση σε τρένο στην Ινδία, με ινδουιστές εθνικιστές, στο Gujarat, από την οποία ξεκίνησε και ένα κύμα επιθέσεων, μεταξύ μουσουλμάνων και ινδουιστών στη χώρα.

Οι Φιλιππίνες, στις οποίες διαθέτει ισχυρό παρακλάδι το ISIS, διαθέτουν 11000 μέλη του κινήματος Tablighi Jamaa. Η χώρα έχει κατηγορήσει το κίνημα ότι λειτουργεί ως διαμεσολαβητής για τη χρηματοδότηση τζιχαντιστών στο νότο με σαουδαραβικά κεφάλαια και ως κάλυμμα για Πακιστανούς εθελοντές. Η λογιστική υποστήριξη του κινήματος προς τζιχαντιστικές οργανώσεις έχει οδηγήσει στη σταδιακή ένταξη αυτών, εντός των πυρήνων του, όπως στην περίπτωση της Al-Salafiyah al-Jihadiyah, η οποία παρότρυνε τα μέλη της να εγγραφούν στο κίνημα, για τη διευκόλυνση των αποστολών τους.

Πολλές φορές υπάρχουν ερωτήματα για το πώς τζιχαντιστές από όλο τον κόσμο καταφθάνουν σε Συρία, Υεμένη και Λιβύη, ώστε να πολεμήσουν στο πλευρό του ISIS. Το Tabighi Jamaat έχει αποδείξει, ότι διαθέτει τη δύναμη να μετακινεί τζιχαντιστές, ανά τον κόσμο, καθώς και να διαθέτει ετοιμοπόλεμο και εκπαιδευμένο προσωπικό. Το 1999, οι αρχές του Ουζμπεκιστάν κατηγόρησαν το κίνημα, ότι απέστειλε 400 Ουζμπέκους, σε στρατόπεδα εκπαίδευσης εξτρεμιστών, ενώ από τις αρχές του 1980 το κίνημα χρηματοδοτεί, ετησίως, την εκπαίδευση 900 τζιχαντιστών, σε Πακιστάν και Αλγερία. Αν θεωρεί κάποιος, ότι αυτό συμβαίνει μόνο σε κράτη της Ανατολής και της Αφρικής, θα τονίσουμε ότι η ΜΙ 5 εκτιμά, πως έως το 1998, 2000 βρετανοί πολίτες είχαν εκπαιδευτεί σε στρατόπεδα του Πακιστάν, ενώ οι γαλλικές Υπηρεσίες Πληροφοριών ανέφεραν ότι, το 2002, 80 με 100 Γάλλοι πολίτες είχαν ενταχθεί στις τάξεις της Al Qaeda.

Ο λύκος που φόρεσε προβιά


Η αρχική εκτίμηση της Δύσης, επί των θεωριών του Tablighi Jamaat έδωσε τον απαραίτητο χρόνο στο κίνημα για να αναπτυχθεί ανενόχλητο. Η αλλαγή στάσης πλέον είναι αρκετά όψιμη, με αποτέλεσμα η θεωρία του κινήματος να αποτελεί καθοδηγητή του μουσουλμανικού εξτρεμισμού τις τελευταίες τρεις δεκαετίες. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Σαουδάραβας Bin Laden, όταν αποφάσισε την κήρυξη του πολέμου προς τις ΗΠΑ, κατέφυγε στο Αφγανιστάν και διέθετε την υποστήριξη του Πακιστάν, χώρων δηλαδή, στους οποίους αναπτύχθηκε αρκετά νωρίς το Tablighi Jamaat, όπως δεν είναι τυχαία και η λιτή και αυστηρή ζωή που ακολουθούσε, παρά την οικονομική του επιφάνεια, ικανοποιώντας τις αρχές του κινήματος. Άλλωστε, πλέον, και το FBI εκτιμά πως το δίκτυο του κινήματος χρησιμοποιείται από την Al Qaeda για τη στρατολόγηση των νέων μελών της.

Η μέθοδος στρατολόγησης ακολουθεί τις μασονικές αρχές, που προαναφέραμε στα προηγούμενα μέρη της έρευνας. Οι νεαροί τζιχαντιστές, στο πρώιμο στάδιο της εισαγωγής του στο κίνημα, αναλαμβάνουν αποστολές στρατολόγησης (dawa) για λογαριασμό των περιφερειακών αρχηγείων. Αυτές οι αποστολές διαρκούν περίπου 3-10 ημέρες και αποσκοπούν στην προώθηση του κινήματος και του Ισλάμ, με μία χιλιαστική μεθοδολογία. Ουσιαστικά όμως είναι η διαδικασία απογαλακτισμού του υποκειμένου (πιστού) από το σπίτι του, είτε αυτό είναι το πατρικό του, είτε είναι η οικογένεια που έχει δημιουργήσει. Με αυτό τον τρόπο απαρνείται όλες τις υποχρεώσεις, που πίστευε ότι πρέπει να ικανοποιήσει και μαθαίνει πως οι αντίστοιχες, προς το κίνημα και το Ισλάμ, προηγούνται. Η αποστολή αυτή δεν πραγματοποιείται χωρίς πλάνο, αλλά διαθέτει καθοδήγηση από την τοπική ιεραρχία του κινήματος στη χώρα, η οποία έχει επιλέξει συγκεκριμένους στόχους που θα αναπτυχθεί ο προσηλυτισμός, π.χ. το Σεπτέμβριο αποτελούν στόχο τα πανεπιστήμια, λόγω της εγγραφής νέων μελών. Αυτό δείχνει την οργάνωση που διαθέτει το κίνημα, το οποίο κινείται με μεθοδολογία marketing, όπως αυτό εφαρμόζεται στην αγορά από μεγάλες επιχειρήσεις. Σε δεύτερο στάδιο οι πιστοί, που πέρασαν αυτή τη μικρή δοκιμασία, αποστέλλονται στην Ευρώπη, όπου πραγματοποιούν το dawa ξανά, αλλά αυτή τη φορά για διάστημα 40 ημερών.

Αυτή η διαδικασία ουσιαστικά:

1) ολοκληρώνει την αποκοπή του ομφάλιου λώρου, με τη ζωή που είχε ο πιστός στο παρελθόν,

2) τον απομακρύνει σχεδόν ολοκληρωτικά, από τον οικογενειακό και κοινωνικό κύκλο του,

3) αποτελεί επένδυση εκ μέρους του, σε χρήμα αλλά και ψυχική και σωματική κόπωση. Η εν λόγω επένδυση αποτελεί τη βάση για τη δημιουργία δέσμευσης προς το κίνημα, αφού ημέρα με την ημέρα ο πιστός βυθίζεται, ακόμα βαθύτερα, σε αυτή την κινούμενη άμμο και παγιδεύεται στις επιταγές του κινήματος,

4) σφυρηλατεί την αφοσίωση και την τυφλή πίστη, προς τα λόγια της ιεραρχίας του κινήματος.

Εν συνεχεία, οι καλύτεροι εκ των στρατολογητών προσκαλούνται στο κεντρικό αρχηγείο του κινήματος στην Raiwind, του Πακιστάν για 4 μήνες και περεταίρω ιεραποστολική εκπαίδευση. Εκπρόσωποι των εξτρεμιστικών μουσουλμανικών οργανώσεων πλησιάζουν τα νεαρά αυτά μέλη και τα καλούν να λάβουν στρατιωτική εκπαίδευση στα στρατόπεδά τους, με τους περισσότερους να δέχονται, για να ικανοποιήσουν τη jihad, όπως την έχουν διδαχτεί.

Αρκετοί από τους συλληφθέντες τρομοκράτες για επιθέσεις, που έγιναν ή σχεδιάζονταν να γίνουν, στην Αγγλία, αποκαλύφτηκε στη συνέχεια ότι ασκούσαν τα λατρευτικά τους καθήκοντα στο τζαμί του Dewsbury, στο Δυτικό Yorkshire, όπου βρίσκεται και το περιφερειακό αρχηγείο του κινήματος για την αγγλική περιφέρεια.

Αν και οι ιμάμηδες του κινήματος υποστηρίζουν ότι οι προθέσεις και η θεωρία αυτού είναι φιλειρηνικά, η παρομοίωση που χρησιμοποιούν, παραλληλίζοντας τη δραστηριότητά τους με αυτή των Μαρτύρων του Ιεχωβά, μόνο ατυχής μπορεί να χαρακτηριστεί, όταν συνδυάζεται με το μουσουλμανικό πλαίσιο των πέντε πυλώνων του Ισλάμ…

Συμπέρασμα


Το σύνολο των 15.000 «ιεραποστόλων» Tablighi, που σύμφωνα με αναφορές βρίσκονται εντός των ΗΠΑ, αποτελούν ένα σοβαρό πρόβλημα για την εθνική ασφάλεια. Στην καλύτερη περίπτωση, οι ίδιοι και οι πλησίον αυτής οργανώσεις, δημιουργούν έναν ισχυρό πόλο προσηλυτισμού, που διδάσκει τον εξτρεμισμό και την απέχθεια στη θρησκευτική ανοχή, τη δημοκρατία και το διαχωρισμό εκκλησίας από το κράτος. Στη χειρότερη περίπτωση, αντιπροσωπεύει τον Πέμπτο Πυλώνα του Ισλαμισμού, που βοηθά και υποθάλπει την τρομοκρατία. Αντίθετα, με την πράα μεταχείριση των ακαδημαϊκών της (πτέρυγα jihad bin nafs), το Tablighi Jamaat αποτελεί περισσότερο πολιτική «στάση – ανταρσία», παρά θρησκευτική.

Οι Υπηρεσίες Ασφαλείας και Τάξεως θα πρέπει να επικεντρώσουν την προσοχή τους περισσότερο στην πραγματικότητα, παρά στη ρητορική. Η στήριξη του Πακιστάν και της Σ. Αραβίας, προς το Tablighi Jamaat είναι ασύμβατη με τους ισχυρισμούς της, ότι είναι σημαντικοί σύμμαχοι στον πόλεμο της τρομοκρατίας. Ενώ, οι δυνάμεις ασφαλείας επικεντρώνουν την προσοχή τους στις βασικές οργανώσεις, τύπου Al Qaeda, ISIS, Al Nusra, ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας δεν πρόκειται να κερδηθεί, αν δεν γίνει κατανοητό, ότι αυτές οι οργανώσεις είναι «προϊόντα» της ισλαμικής ιδεολογίας, που κηρύσσεται από οργανώσεις όπως το κίνημα της έρευνάς μας. Αν η Δύση επιλέξει να αγνοήσει αυτήν την άποψη, η εμπλοκή των Tablighi σε μελλοντικές τρομοκρατικές δραστηριότητες δεν θα αποτελεί απλά μια εικασία. Θα αποτελεί μια βεβαιότητα.


==========================================

 Ιδιοκτησία πνευματικών δικαιωμάτων του Geopolitics & Daily News - © 2017.

 Το περιεχόμενο του site αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Geopolitics & Daily News. Οποιαδήποτε πληροφορία (κείμενο, εικόνες, γραφικά) περιέχεται στο site μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για προσωπική, μη εμπορική χρήση. Είναι παράνομη η αντιγραφή, αναπαραγωγή, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, μέρους ή του συνόλου των περιεχομένων του site χωρίς προηγούμενη έγγραφη συγκατάθεση ή αναφορά της σελίδας