17/5/17

Τα ατοπήματα Τραμπ & οι φόβοι των αγορών

Η αμερικανική κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με μία πολλαπλή κρίση: Πέρα από προσωπική - για τον ίδιο τον Ντόναλντ Τραμπ - λαμβάνει μεγαλύτερες διαστάσεις, καθώς εγείρει ανησυχίες για τη συνολική ικανότητα, ακεραιότητα, αξιοπιστία και κρίση του Αμερικανού προέδρου, αλλά ακόμη περισσότερο και για την ασφάλεια των ΗΠΑ. Και αυτές οι ανησυχίες αποτυπώνονται, ήδη, στα ταμπλό των αγορών.

Τα τελευταία "μέτωπα" που έχει ανοίξει ο πρόεδρος των ΗΠΑ είναι δύο: Αυτό της υπόθεσης Κόμεϊ και εκείνο της διαρροής απόρρητων πληροφοριών από τον ίδιο τον Τραμπ στον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών. Και στις δύο περιπτώσεις, οι εξελίξεις κλιμακώνονται, επιτείνοντας την πολιτική αβεβαιότητα και έλλειψη εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του Αμερικανού προέδρου.

Δεν είχε περάσει πολύς χρόνος από όταν αιφνιδιαστικά, έγινε γνωστή η απόφαση του Τραμπ να απολύσει τον Τζέιμς Κόμεϊ από επικεφαλής του FBI - μία ήδη εν εξελίξει υπόθεση - όταν ξέσπασε μία ακόμη κρίση.

Συγκεκριμένα, σάλο προκάλεσε δημοσίευμα της Washington Post, σύμφωνα με το οποίο, ο Αμερικανός πρόεδρος μοιράστηκε με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, κατά τη συνάντησή τους την προηγούμενη εβδομάδα στον Λευκό Οίκο, απόρρητες πληροφορίες που είχαν αποκτηθεί από στενό σύμμαχο των ΗΠΑ για το Ισλαμικό Κράτος.

Η είδηση έχει "πυροδοτήσει" έντονες ανησυχίες για την ασφάλεια των ΗΠΑ, την ώρα που αναδύονται νέα ερωτήματα για τις ενέργειες του Τραμπ. Και αυτό, μετά από νέο δημοσίευμα, αυτήν τη φορά της New York Times, που θέλει τον πρόεδρο των ΗΠΑ να είχε ζητήσει από τον πρώην (αποπεμφθέντα) διευθυντή του FBI, Κόμεϊ, να κλείσει την έρευνα γύρω από τις πιθανές σχέσεις του πρώην Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Μάικλ Φλιν, με τη Ρωσία.

Η εφημερίδα επικαλείται πηγή που κατέχει αντίγραφο από σχετικό σημείωμα του Κόμεϊ, στο οποίο ο ίδιος αναφέρει ότι ο Τραμπ του ζήτησε να εγκαταλείψει την έρευνα γύρω από το πρόσωπο του Φλιν. "Ελπίζω ότι μπορείς να το αφήσεις", φέρεται να είπε ο Τραμπ στον Κόμεϊ.

Το ερώτημα είναι αναπόφευκτο: Ο Τραμπ υπέπεσε σε αδίκημα από τον πρώτο του κιόλας μήνα στο Οβάλ Γραφείο; Οι Δημοκρατικοί υποστηρίζουν πως εάν η είδηση επαληθευτεί και ο Τραμπ όντως ζήτησε από τον πρώην επικεφαλής του FBI να αποσύρει μια ποινική έρευνα, θα μεταφραζόταν σε παρεμπόδιση στο έργο της Δικαιοσύνης. Θα σήμαινε παρέμβαση και προσπάθεια άσκησης επιρροής από πλευράς του Αμερικανού προέδρου στη δράση του FBI, την ώρα μάλιστα που η Υπηρεσία διεξήγαγε έρευνα γύρω από πιθανή ρωσική εμπλοκή στις προεδρικές εκλογές του 2016 και για πιθανές σχέσεις συνωμοσίας με τη Μόσχα.

Από το γραφείο Τύπου του Λευκού Οίκου εξεδόθη ανακοίνωση που απέρριπτε τα γεγονότα, τουλάχιστον έτσι όπως βγήκαν στο φως της δημοσιότητας: Ο Τραμπ "δεν ζήτησε ποτέ από τον κ. Κόμεϊ ή κάποιον άλλον να σταματήσει καμία έρευνα, συμπεριλαμβανομένης και οποιαδήποτε έρευνας σχετικά με τον Φλιν".

Βεβαίως, η διάψευση από τον Λευκό Οίκο δεν ήταν αρκετή για να διασκεδάσει τις ανησυχίες που έχουν κατακλύσει τα ταμπλό των αγορών, με τους επενδυτές να αποφεύγουν την ανάληψη ρίσκου. Η αβεβαιότητα έχει ωθήσει στο "κόκκινο" τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενώ τριψήφια πτώση προμηνύουν τα futures του Dow Jones. Ειδικότερα, τα futures των βασικών δεικτών της Wall Street ακολουθούν πτωτική πορεία, με εκείνα του βιομηχανικού Dow να γνωρίζουν απώλειες άνω των 100 μονάδων.

Αλλά και το δολάριο χάνει έδαφος, έναντι των υπολοίπων νομισμάτων, "διολισθαίνοντας" στα χαμηλότερα επίπεδα από τα ενδοσυνεδριακά χαμηλά που είχε αγγίξει την επομένη της εκλογής Τραμπ.

Αντιθέτως, κερδισμένος βγαίνει ο χρυσός, καθώς το πολύτιμο μέταλλο λειτουργεί ως "ασφαλές καταφύγιο", προσελκύοντας τους επενδυτές. Το συμβόλαιο παραδόσεως Ιουνίου ενισχύεται κατά περίπου 0,7%, οδεύοντας προς τα υψηλότερα επίπεδα από τις 3 Μαΐου, έπειτα μάλιστα από το υψηλό δύο εβδομάδων που πέτυχε την Τρίτη.

Ο Τραμπ "ίσως αντιμετωπίζει την πιο δύσκολη στιγμή του από όταν ανέλαβε καθήκοντα", σημειώνει ο Naeem Aslam, επικεφαλής αναλυτής στην Think Markets U.K. Ltd..

Για πολιτική αερομαχία έκανε λόγο ο Ole Hansen της Saxo Bank, μιλώντας στο Bloomberg: "Αυτό σημαίνει ότι η ικανότητά του να ενεργήσει ως πρόεδρος και να κάνει ό,τι υποσχέθηκε, περιορίζεται ραγδαία και σε αυτό ελλοχεύει ο κίνδυνος αποδυνάμωσης του δολαρίου".

Πράγματι, σύμφωνα και με τη Westpac Banking Corp., τα "σύννεφα" που μαζεύονται πάνω από τον Λευκό Οίκο θα μπορούσαν να επιβραδύνουν τις αποφάσεις οικονομικής πολιτικής. "Ανεξάρτητα από την τελική κατάληξη της πολιτικής καταιγίδας γύρω από τις ενέργειες του Τραμπ όσον αφορά στη Ρωσία και στις υπηρεσίες ασφαλείας, θα προκαλέσει - το λιγότερο - κωλυσιεργίες, λειτουργώντας ως περισπασμός και κάνοντας ακόμη πιο δύσκολο για τον Λευκό Οίκο να περάσει τις αναπτυξιακές πολιτικές", παρατηρεί ο Sean Callow, ανώτατος στρατηγικός αναλυτής συναλλάγματος.


Capital.gr 

==========================================

 Ιδιοκτησία πνευματικών δικαιωμάτων του Geopolitics & Daily News - © 2017.

 Το περιεχόμενο του site αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Geopolitics & Daily News. Οποιαδήποτε πληροφορία (κείμενο, εικόνες, γραφικά) περιέχεται στο site μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για προσωπική, μη εμπορική χρήση. Είναι παράνομη η αντιγραφή, αναπαραγωγή, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, μέρους ή του συνόλου των περιεχομένων του site χωρίς προηγούμενη έγγραφη συγκατάθεση ή αναφορά της σελίδας