22/5/17

Πόσο σημαντική είναι για την ΕΕ η συνεργασία με την Ιαπωνίατου Michiko Yoshida

Η Ιαπωνία και η ΕΕ θεωρούν ο ένας τον άλλο εταίρους που μοιράζονται κοινές αξίες όπως ελευθερία, ανθρώπινα δικαιώματα και δημοκρατία. Στη διεθνή κοινότητα, το Τόκιο και οι Βρυξέλλες συχνά ενεργούν με μια συντονισμένη προσπάθεια για να προστατεύσουν αυτές τις αξίες. Για παράδειγμα, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014, η Ιαπωνία και η ΕΕ, καθώς και οι Ηνωμένες Πολιτείες, από κοινού καταδίκασαν την πράξη αυτή και επέβαλαν οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία. Σε σχέση με τη Βόρεια Κορέα, σχεδόν κάθε χρόνο η Ιαπωνία και η ΕΕ προτείνουν ένα κοινό ψήφισμα στον ΟΗΕ στο οποίο καταδικάζουν την εκτεταμένη παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων της χώρας και απατούν μεγαλύτερη λογοδοσία όσων είναι υπεύθυνοι.

Για να ενισχύσουν αυτού του είδους τις σχέσεις, η Ιαπωνία και η ΕΕ αποφάσισαν στη Σύνοδό τους το 2011 να συνάψουν μια δεσμευτική Στρατηγική Συμφωνία Εταιρικής Σχέσης σε ζητήματα όπως ο αφοπλισμός, η κλιματική αλλαγή και η εκπαίδευση. Από το 2013, οι δύο πλευρές διαπραγματεύονται αυτή τη συμφωνία, η οποία αναμένεται να γίνει η νομική βάση των μελλοντικών σχέσεων ΕΕ-Ιαπωνίας για λόγους ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας.

Στο οικονομικό τομέα, η αγορά της ΕΕ, με περισσότερους από 500 εκατ. ανθρώπους και περίπου το 24% του παγκόσμιου ΑΕΠ, είναι πολύ ελκυστική στην Ιαπωνία. Η ΕΕ αντιστοιχεί στο 12,4% των ιαπωνικών εισαγωγών και στο 11,4% των εξαγωγών του 2016. Υπό το πρίσμα αυτής της σχέσης, οι Βρυξέλλες και το Τόκιο έχουν σημειώσει πρόοδο προς μια συμφωνία οικονομικής εταιρικής σχέσης. Αυτή η συμφωνία είναι βασική προτεραιότητα και για τις δύο πλευρές, και σκοπεύουν να την ολοκληρώσουν μέχρι το τέλος του 2017.

Το βασικό εμπόδιο είναι η μείωση των δασμών για τα γεωργικά προϊόντα και τα αυτοκίνητα. Η Ιαπωνία απαιτεί την κατάργηση των δασμών για βιομηχανικά προϊόντα με υψηλά ποσοστά, για παράδειγμα 10% για επιβατικά αυτοκίνητα και 14% για ηλεκτρονικό εξοπλισμό. Στο μεταξύ, η ΕΕ προσπαθεί να μειώσει τους δασμούς στα επεξεργασμένα τρόφιμα όπως ζαμπόν και τυρί. Οι δύο πλευρές δεν έχουν ακόμη βρει σημείο συμβιβασμού. Αλλά τώρα που η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Trump υιοθέτησε μια πολιτική προστατευτισμού, είναι αναγκαίο και για την Ιαπωνία και για την ΕΕ να αποδείξει στον κόσμο ότι θα συνεχίσουν να προάγουν το ελεύθερο εμπόριο.

Η σχέση μεταξύ Ιαπωνίας και ΕΕ επισκιάζεται από την παρουσία της Κίνας. Η Κίνα έχει έναν ισχυρό ιστορικό δεσμό με την Ιαπωνία και είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός της εταίρος. Ωστόσο, το Πεκίνο αναπτύσσει στρατιωτικές βάσεις με την κατασκευή τεχνητών νησιών στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, μια κίνηση που βλάπτει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή. Τα τελευταία χρόνια, τα κινεζικά πλοία έχουν εισβάλει συχνά στα ιαπωνικά ύδατα γύρω από τα νησιά Sunkaku, και τα περιπολικά πλοία της ιαπωνικής ακτοφυλακής έχουν ζητήσει να φύγουν. Αυτού του είδους η ένταση μεταξύ Ιαπωνίας και Κίνας συνεχίζεται.

Η Ιαπωνία περιμένει από την ΕΕ να υιοθετήσει μια σκληρή στάση προς το Πεκίνο και δημοσίως να επικρίνει την Κίνα για τις πράξεις της που διαταράσσουν τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή. Ωστόσο αυτό δεν φαίνεται να συμβαίνει. Η Κίνα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της ΕΕ μετά τις ΗΠΑ και μπορεί να πει κανείς ότι είναι πιο σημαντική για την ΕΕ από ό,τι είναι η Ιαπωνία. Επιπλέον, η Κίνα προωθεί μια πρωτοβουλία Belt and Road για να συνδέσει την Κίνα και την Ευρώπη και τον Ιανουάριο του 2015 εγκαινίασε την Ασιατική Τράπεζα Επενδύσεων Υποδομών. ΕΝώ η Ιαπωνία αποφάσισε να μην συμμετέχει στην τράπεζα, το Ηνωμένο Βασίλειο εξέφρασε την επιθυμία να συμμετάσχει με την πρώτη ευκαιρία, και τα περισσότερα κράτη-μέλη της ΕΕ έκαναν το ίδιο τελικά.

Επιπλέον, η ΕΕ προσελκύει ενεργά επενδύσεις από χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς που συνδέονται με την κινεζική κυβέρνηση για το Επενδυτικό Πλάνο για την Ευρώπη της Κομισιόν (ονομάσχεται επίσης σχέδιο Juncker, από το όνομα του προέδρου της κομισιόν, Jean-Claude JUncker). Για την Ιαπωνία, η ΕΕ θα μπορούσε να φανεί ότι η ΕΕ κάνει τα στραβά μάτια σε διάφορα προβλήματα εντός και εκτός της Κίνας και προσπαθεί μόνο να εμβαθύνει τις οικονομικές της σχέσεις με το Πεκίνο, κάτι που ενοχλεί το Τόκιο.

Παρόλα αυτά, για την Ιαπωνία και την ΕΕ, η Κίνα παραμένει ένας σημαντικός εταίρος στη διεθνή κοινότητα. Μια επιδείνωση των σχέσεων με την Κίνα θα αποσταθεροποιούσε αυτή την κοινότητα και δεν θα ωφελούσε κανέναν. Η Ιαπωνία και η ΕΕ πρέπει να συνεργαστούν με την Κίνα σε τομείς που μπορούν, και πρέπει να είναι αυστηροί αναφορικά με τις πράξεις που αντιβαίνουν στις κοινές τους αξίες. Τον Ιανουάριο του 2017, ο Κινέζος πρόεδρος Xi Jinping έδωσε μια ομιλία με έμφαση στην "παγκόσμια οικονομία”. Αλλά είναι αβέβαιο τι εννοούσε με το "παγκόσμια οικονομία” και εάν είναι το ίδιο πράγμα με το ελεύθερο εμπόριο που έχουν στο μυαλό τους οι ΕΕ και Ιαπωνία.

Ακόμη περαιτέρω, από την κυβέρνηση Trump μέχρι την απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την ΕΕ, η έννοια του "η χώρα μου πρώτα” επεκτείνεται ανά τον κόσμο. Στο μεταξύ, η τρομοκρατία αποτελεί κίνδυνο για σχεδόν κάθε χώρα, και ο κόσμος γίνεται όλο και πιο απρόβλεπτος. Αυτή η ιδέα του "η χώρα μου πρώτα” τελικά θα οδηγήσει σε διαιρέσεις μεταξύ των κρατών. Τα θέματα στα οποία μπορεί να συνεργαστεί η Ιαπωνία και η ΕΕ, όπως μέτρα για την μείωση της κλιματικής αλλαγής και διατήρηση της ειρήνης, είναι πολλαπλά. Ειδικά σε περιόδους όπως αυτές, η συνεργασία μεταξύ Ιαπωνίας και ΕΕ, που μοιράζονται κοινές αξίες, είναι όλο και πιο σημαντική.

Capital.gr

==========================================

 Ιδιοκτησία πνευματικών δικαιωμάτων του Geopolitics & Daily News - © 2017. Το περιεχόμενο του site αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Geopolitics & Daily News. Οποιαδήποτε πληροφορία (κείμενο, εικόνες, γραφικά) περιέχεται στο site μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για προσωπική, μη εμπορική χρήση. Είναι παράνομη η αντιγραφή, αναπαραγωγή, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, μέρους ή του συνόλου των περιεχομένων του site χωρίς προηγούμενη έγγραφη συγκατάθεση ή αναφορά της σελίδας