22/5/17

Είναι το Μεξικό η δεύτερη πιο θανάσιμη περιοχή σύγκρουσης παγκοσμίως;της Anastasia Voronkova

Από την έκδοση του Armed Conflict Survey 2017, υπήρξαν πολλές συζητήσεις για τα ευρήματά μας ότι το Μεξικό είναι η δεύτερη πιο θανάσιμη περιοχή συγκρούσεων παγκοσμίως. Θα πρέπει η βία στο Μεξικό να θεωρείται σύγκρουση ή είναι απλώς οργανωμένο έγκλημα, αν και σε μεγάλη κλίμακα;

Κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης των ένοπλων συγκρούσεων παγκοσμίως, εξετάζουμε διάφορα κριτήρια για να διαπιστώσουμε εάν μία χώρα βρίσκεται σε σύγκρουση παρά πλήττεται από υψηλά επίπεδα βίαιης εγκληματικότητας. Πρώτον, εξετάζουμε τη διάρκεια και τον ρυθμό. Εκείνες όπου η βία συντηρείται για πολλές χρόνια και με συνεχή ένταση, τείνουν να πληρούν τις προϋποθέσεις. Εκείνες που βιώνουν περιοδική άνοδο της βίας, όχι. Δεύτερον, είναι η βία μια απειλή για το κράτος, όπως και για τους πολίτες; Για παράδειγμα, αμφισβητείται ο εδαφικός έλεγχος του κράτους; Και τέλος, έχει το κράτος αναγνωρίσει την απειλή υπό αυτούς τους όρους και έχει απαντήσει με βία; Δυστυχώς, το Μεξικό πληροί όλα αυτά τα κριτήρια. Άλλες Λατινοαμερικανικές χώρες όπως η Βραζιλία, μπορεί να έχουν υψηλά επίπεδα εγκληματικής βίας, αλλά οι κυβερνήσεις τους έχουν μεγαλύτερο εδαφικό έλεγχο και η βία φεύγει και έρχεται.

Η βάση δεδομένων του IISS Armed Conflict παρακολουθεί το Μεξικό για 10 χρόνια. Κατατάσσει το Μεξικό ως μια ένοπλη σύγκρουση διότι η εθνική κυβέρνηση έχει χαρακτηρίσει τα εγκληματικά καρτέλ ως υπαρκτή απειλή. Όταν το 2006, ο τότε πρόεδρος Felipe Calderon διέταξε την ανάπτυξη 6.500 στρατιωτών για να πολεμήσουν τα καρτέλ στο Michoacan, και ακολούθησαν άμεσα άλλοι 35.000 στρατιώτες σε άλλες περιοχές, το έκανε στη βάση του ότι το οργανωμένο έγκλημα έχει γίνει μια απειλή για την εθνική ασφάλεια. Επαναδιατύπωσε αυτόν τον χαρακτηρισμό το 2010. Αναμφισβήτητα, το κράτος έχει πετύχει να κατακερματίσει τα μεγαλύτερα καρτέλ.

Η Έρευνα για τις Ένοπλες Συγκρούσεις παρέχει εκτιμήσεις για τους ετήσιους θανάτους σε κάθε μία από τις 37 ένοπλες συγκρούσεις που παρακολουθεί. Τόσο στην Armed Conflict Survey όσο και στην Armed Conflict Database, μετράμε τον απόλυτο αριθμό θανάτων που σχετίζονται με τη σύγκρουση. Δεν κάνουμε αξιολόγηση των επιπέδων βίας, και για αυτό το λόγο δεν προσαρμόζουμε τα στοιχεία ανά πληθυσμό.

Κάθε σύγκρουση που παρακολουθούμε είναι διαφορετική, με τις δικές της αιτίες και ιδιαίτερα μοτίβα βίας. Η κάλυψή μας περιλαμβάνει τις συγκρούσεις στη Συρία, στο Αφγανιστάν και στην Υεμένη, τις μακρόχρονες συγκρούσεις στην υπο-σαχάρια Αφρική που καταναλώνουν σε μεγάλο βαθμό τις ειρηνευτικές προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών, τις εξεγέρσεις στις Φιλιππίνες και στη Μιανμάρ, και τις ονομαζόμενες "παγωμένες συγκρούσεις” όπως στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Το οργανωμένο έγκλημα είναι μια κοινή απειλή, και υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός αυτών.

Capital.gr
==========================================

 Ιδιοκτησία πνευματικών δικαιωμάτων του Geopolitics & Daily News - © 2017. Το περιεχόμενο του site αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Geopolitics & Daily News. Οποιαδήποτε πληροφορία (κείμενο, εικόνες, γραφικά) περιέχεται στο site μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για προσωπική, μη εμπορική χρήση. Είναι παράνομη η αντιγραφή, αναπαραγωγή, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, μέρους ή του συνόλου των περιεχομένων του site χωρίς προηγούμενη έγγραφη συγκατάθεση ή αναφορά της σελίδας