22/5/17

Πόλεμοι και εκτοπισμοί επηρεάζουν όλο και περισσότερο τις αστικές περιοχέςΟι συγκρούσεις και ο εκτοπισμός αυξάνονται όλο και περισσότερο στις πόλεις. Περίπου οι μισές από τις 36 συγκρούσεις που εμφανίζονται στην Armed Conflict Survey για το 2017, και όλες υψηλής έντασης, έχουν σημαντικό αστικό στοιχείο.

Η σύγκρουση της Τουρκίας με το ΡΚΚ οδήγησε σε πόλεμο χαρακωμάτων στα νότια κέντρα της χώρας, με τον αριθμό των καταγεγραμμένων θανάτων να φθάνει τους 3.000 στη διάρκεια του 2016, που είναι το υψηλότερο επίπεδο από το 1997. Μια άνοδος των επιθέσεων στις πόλεις και σε δημόσιους χώρους, βάζει τους πολίτες σε μεγάλο κίνδυνο.

Παρομοίως, η σύγκρουση στο Νότιο Σουδάν έφθασε σε αστικές περιοχές στα νότια τμήματα της χώρας. Στο Αφγανιστάν, οι Ταλιμπάν επέκτειναν τη στρατηγική τους για μεταφορά των επιθέσεων αυτοκτονίας σε αστικά κέντρα. Ομοίως, οι περισσότερες επιθέσεις με τα περισσότερα θύματα στο Πακιστάν, σημειώθηκαν σε αστικές περιοχές.

Τα τελευταία στοιχεία για τις μετακινήσεις των προσφύγων σε μη δυτικές χώρες αποδεικνύουν ότι η μακροπρόθεσμη τάση των προσφύγων να εγκαθίστανται σε αστικά κέντρα, ενισχύεται τώρα από τη μαζική μετακίνηση που προκαλεί η σύγκρουση στη Συρία. Περίπου το 90% των Σύριων προσφύγων έχει εγκατασταθεί σε αστικά και περιαστικά κέντρα σε γειτονικές χώρες, σύμφωνα με στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες.

Η τάση αυτή σηματοδοτεί μια σημαντική απομάκρυνση από το πιο παραδοσιακό μοντέλο της φιλοξενίας των προσφύγων σε καθορισμένα κέντρα, που συνήθως βρίσκονται σε παραμεθόριες περιοχές. Αυτό ασκεί πρωτοφανείς πιέσεις στις κοινωνικό-οικονομικές υποδομές ενώ αυξάνει την αβεβαιότητα για τις κοινότητες στις χώρες υποδοχής, στις υπηρεσίες βοήθειας και στις κυβερνήσεις. Επίσης περιπλέκει την πρόβλεψη έγκαιρης και ίσης βοήθειας, δεδομένου ότι η πλειοψηφία των προσφυγικών κοινοτήτων είναι διασκορπισμένη γεωγραφικά.


Capital.gr 
==========================================

 Ιδιοκτησία πνευματικών δικαιωμάτων του Geopolitics & Daily News - © 2017. Το περιεχόμενο του site αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Geopolitics & Daily News. Οποιαδήποτε πληροφορία (κείμενο, εικόνες, γραφικά) περιέχεται στο site μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για προσωπική, μη εμπορική χρήση. Είναι παράνομη η αντιγραφή, αναπαραγωγή, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, μέρους ή του συνόλου των περιεχομένων του site χωρίς προηγούμενη έγγραφη συγκατάθεση ή αναφορά της σελίδας