3/5/17

Αμφισβητείται η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας στο μεταναστευτικότων Sergio Carrera, Leonhard den Hertog, Marco Stefan
Τhinking ahead for Europe 
Δεν ήμουν εγώ! Αυτό απάντησε ουσιαστικά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, παράλληλα με το Συμβούλιο και την Κομισιόν, στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όταν ρωτήθηκε για την σύνταξη της Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας. Αυτό αποτελεί έκπληξη, καθώς η Δήλωση -που αναφέρεται συχνά ως η προσφυγική συμφωνία μεταξύ ΕΕ-Τουρκίας- έτυχε πανηγυρισμών από τα ίδια τα θεσμικά όργανα της ΕΕ ως η κύρια απάντηση της ΕΕ στην "προσφυγική κρίση”.

Οι υποθέσεις του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης προέκυψαν όταν τρεις αιτούντες άσυλο που βρισκόταν στην Ελλάδα, υπέβαλαν αιτήσεις ακύρωσης της Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας, αμφισβητώντας τη νομιμότητά της. Οι αιτούντες υποστήριξαν ότι η Δήλωση είναι παράνομη διότι παραβιάζει μεταξύ άλλων την αρχή της μη επαναπροώθησης και την απαγόρευση της συλλογικής απέλασης. Επίσης υποστήριξαν ότι η Δήλωση δεν συμμορφώνεται με τις διαδικασίες της Συνθήκης αναφορικά με τη λήψη αποφάσεων και τη σύναψη διεθνών συνθηκών. Ωστόσο σύμφωνα με τις εντολές του, το Δικαστήριο διαπίστωσε ότι δεν ήταν αρμόδιο να αποφανθεί για τη νομιμότητα της Δήλωσης, υποστηρίζοντας ότι η ίδια η ΕΕ δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος στη συμφωνία με την Τουρκία, αλλά τα ίδια τα 28 κράτη-μέλη.

Σε αυτό το κείμενο υποστηρίζουμε ότι τα θεσμικά όργανα της ΕΕ σκοπίμως -και δυστυχώς, με επιτυχία- παρέκαμψαν τους δημοκρατικούς και δικαστικούς ελέγχους και ισορροπίες που προβλέπονται στις συνθήκες της ΕΕ. Θεωρούμε ότι αυτό είναι προβληματικό, ιδιαίτερα επειδή η Δήλωση συνιστά ένα μέτρο που παράγει σοβαρές νομικές επιπτώσεις για τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο και θεμελιωδώς αλλάζει την πορεία της πολιτικής εξωτερικής μετανάστευσης της ΕΕ. Επιλέγοντας να λαμβάνει μεγάλες αποφάσεις πολιτικής μέσω δελτίων Τύπου και αρνούμενη να αναλάβει τη νομική ευθύνη για τη Δήλωση, τα θεσμικά όργανα της ΕΕ θέτουν σε κίνδυνο το πλαίσιο που βασίζεται στη συνθήκη και που έχει στόχο να εξασφαλίσει δημοκρατικό κράτος δικαίου και θεμελιώδη δικαιώματα.

Capital.gr 


==========================================

 Ιδιοκτησία πνευματικών δικαιωμάτων του Geopolitics & Daily News - © 2017.

 Το περιεχόμενο του site αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Geopolitics & Daily News. Οποιαδήποτε πληροφορία (κείμενο, εικόνες, γραφικά) περιέχεται στο site μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για προσωπική, μη εμπορική χρήση. Είναι παράνομη η αντιγραφή, αναπαραγωγή, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, μέρους ή του συνόλου των περιεχομένων του site χωρίς προηγούμενη έγγραφη συγκατάθεση ή αναφορά της σελίδας