21/5/17

Η έλλειψη ιδεών της αντιπολίτευσης στη ΓερμανίαΤης Judy Dempsey
Carnegie Europe


Ενάντια σε όλα τα προγνωστικά, στις 14 Μαΐου, οι Χριστιανοδημοκράτες της Γερμανίδας Καγκελαρίου Angela Merkel αναρριχήθηκαν στην εξουσία στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, καθώς οι ψηφοφόροι απέρριψαν τον συνασπισμό των Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων.

Και με ποιον τρόπο! Η πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή της Γερμανίας ήταν, με λίγες εξαιρέσεις, το προπύργιο των Σοσιαλδημοκρατών. Όχι πια. Οι Χριστιανοδημοκράτες, υπό την ηγεσία του Armin Laschet, ο οποίος χαρακτηρίζεται ως μάλλον βαρετός πολιτικός, έλαβε το 33% των ψήφων, υψηλότερα από το 26,3% που είχε λάβει στις τελευταίες εκλογές το 2012.

Σε ό,τι αφορά τους Σοσιαλδημοκράτες, το ποσοστό ψήφου των μειώθηκε από το 39,1% στο 31,5%. Οι Πράσινοι δεν τα πήγαν ούτε αυτοί καλά, με την δύναμή τους να μειώνεται από το 11,3% στο 6,3%. Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, υπό τον χαρισματικό τους ηγέτη Christian Lindner, από το 8,6% αύξησαν τη δύναμή τους στο 12,7%. Το λαϊκιστικό ευρωσκεπτικιστικό Alternative for Germany, έλαβε το 7,3%, αρκετό για να μπει στη Βουλή της περιφέρειας.

Τοπικά ζητήματα, εσωτερική ασφάλεια, εγκληματικότητα και εκπαίδευση, όλα κυριαρχούσαν στην προεκλογική εκστρατεία. Αλλά ευρύτερα, τα αποτελέσματα δείχνουν μια σειρά τάσεων που δεν περιορίζονται στη Γερμανία.

Η πρώτη είναι το φαινόμενο Merkel. Οι εθνικές δημοσκοπήσεις την είχαν σχεδόν ξεγράψει ήδη από τα τέλη του 2016. Υπήρξε κριτική για τον χειρισμό της στην προσφυγική κρίση όταν η Merkel αποφάσισε να δεχθεί περισσότερους από 1 εκατ. πρόσφυγες και μετανάστες, πολλούς από τη Συρία και το Ιράκ. Η τρομοκρατική επίθεση στο Βερολίνο τον Δεκέμβριο του 2016 που σκότωσε 12 ανθρώπους, ταρακούνησε τη χώρα και τέθηκαν ερωτήματα για την πολιτική ανοιχτών θυρών της Merkel σχετικά με το προσφυγικό, η οποία έκτοτε έχει περιοριστεί.

Όταν οι Σοσιαλδημοκράτες εξέλεξαν τον πρώην πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Martin Schulz, ως το νέο τους ηγέτη στις αρχέ του 2017, οι δημοσκοπήσεις έφερναν σε υψηλή θέση το κόμμα. Αλλά όχι για καιρό. Στις τρεις τελευταίες περιφερειακές εκλογές στη Γερμανία -στο Saaelnad, στο Schleswig-Holstein και τώρα στη Ρηνανία Βεστφαλία- οι Χριστιανοδημοκράτες νίκησαν με διαφορά τους Σοσιαλδημοκράτες, διαψεύδοντας τις προσδοκίες. Οι Πράσινοι επίσης δεν τα πήγαν καλά σε καμία περιφέρεια.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Ένας λόγος είναι επειδή η Merkel θεωρείται ασφαλής επιλογή και κάποιος που είναι απρόθυμος να παραδοθεί στους λαϊκιστές ή στους ευρωσκεπτικιστές. Επίσης, η γερμανική οικονομία αναπτύσσεται σταθερά εδώ και πέντε χρόνια, και η ανεργία είναι σε ιστορικό χαμηλό. Επιπλέον, η προσφυγική κρίση, έχει προς το παρόν υποχωρήσει.

Άλλα, πιο περίπλοκα ζητήματα όπως η εκκρεμούσα ψηφιοποίηση και οι επιδράσεις της στις θέσεις εργασίας, δεν αναφέρονται σχεδόν καθόλου. Ξεχάστε επίσης και την αυξανόμενη ανισότητα ή το γεγονός ότι η Γερμανία χρειάζεται δεκάδες χιλιάδες μηχανικούς, μαθηματικούς και πτυχιούχους πληροφορικής. Όλα αυτά τα ζητήματα απαιτούν μια μακροχρόνια στρατηγική. Και όσο και αν η Merkel μιλάει για την ψηφιοποίηση, η Γερμανία, μαζί με πολλές άλλες χώρες της ΕΕ, είναι πολύ πίσω από την Εσθονία και τη Δανία όσον αφορά την προετοιμασία για αυτή τη νέα εποχή.

Αλλά οι εξελίξεις στους ανατολικούς γείτονες της Γερμανίας, στη Βρετανία και στις ΗΠΑ, έχουν αντίκτυπο στις προοπτικές των Γερμανών. Βλέπουν την άνοδο των λαϊκιστών ηγετών και πολιτικών στην Πολωνία, στην Ουγγαρία και στην Τσεχία. Αυτές οι κυβερνήσεις επικρίνουν πάντα την ΕΕ, αλλά όχι αρκετά ώστε να σταματήσουν να λαμβάνουν τα τεράστια διαρθρωτικά κεφάλαια που λαμβάνουν κάθε χρόνο για να εκσυγχρονίσουν τις δομές τους.

Στη Δύση, η Βρετανία είναι καθ οδόν προς την έξοδο από την ΕΕ, μια κίνηση που θα έχει κάθε είδους απρόβλεπτες συνέπειες για την μελλοντική κατεύθυνση της Ένωσης. Σε ό,τι αφορά τις ΗΠΑ, η κυβέρνηση του προέδρου Donald trump έχει τη δυναμική να ωθήσει την ΕΕ προς μια μακρόπνοη ρεαλιστική πολιτική άμυνας και ασφάλειας και να επιταχύνει τις εμπορικές συμφωνίες.

Μέσα σε μια τέτοια αβεβαιότητα, η Γερμανία με τη Merkel, παρά την έλλειψη ιδεών για το πώς να πάει την Ευρώπη μπροστά, είναι ένα προπύργιο σταθερότητας και ανάπτυξης αλλά επίσης και ένας εφησυχασμός. Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, 310.000 Σοσιαλδημοκράτες ψηφοφόροι επέλεξαν τους Χριστιανοδημοκράτες από τις τις τελευταίες περιφερειακές εκλογές.

Οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Πράσινοι μέχρι στιγμής δεν έχουν καταφέρει να πείσουν τους Γερμανούς να αλλάξουν πορεία. Αυτά τα δύο κόμματα υποστηρίζουν την προσφυγική πολιτική της Merkel. Υποστηρίζουν την στροφή της Γερμανίας από την πυρηνική ενέργεια στις ανανεώσιμες πηγές. Υποστηρίζουν την ΕΕ. Υποστηρίζουν το να έχει η Ευρώπη ισχυρές πολιτικές άμυνας και ασφάλειας. Και παρά κάποια καχυποψία από μέλη των Σοσιαλδημοκρατών, υποστηρίζουν τις πολιτικές της Merkel προς τη Ρωσία και τις κυρώσεις της ΕΕ που επιβλήθηκαν το 2014 μετά από την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία.

Αλλά όπως τα αριστερά κόμματα -ένας όρος που όλο και περισσότερο χάνει το νόημα του- οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Πράσινοι δεν μπόρεσαν να διατυπώσουν τις πολιτικές εκείνες για την αντιμετωπίσει των κοινωνικών, πολιτικών και οικονομικών συνεπειών της παγκοσμιοποίησης.

Η λαϊκιστική προσέγγιση που υιοθέτησε η Marine Le Pen, η επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου στη Γαλλία, το οποίο είναι ουσιαστικά το βασικό κόμμα αντιπολίτευσης στη χώρα, έπαιξε με το χαρτί της απελπισίας και του φόβου. δεν προσέφερε μια συνεκτική οικονομική και κοινωνική ατζέντα για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της παγκοσμιοποίησης και της χαμηλής ανάπτυξης και της υψηλής ανεργίας στη Γαλλία.

Το Αριστερό Κόμμα στη Γερμανία έχει προσπαθήσει να ασχοληθεί με αυτά τα ζητήματα, αλλά το κόμμα απέτυχε να επανεκλεγεί στο περιφερειακό κοινοβούλιο της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας. Εν συντομία τα γνωστά κεντροαριστερά κόμματα δεν έχουν, μέχρι τώρα, την πλατφόρμα να αμφισβητήσουν τους Χριστιανοδημοκράτες. Αν δεν εξηγήσουν αυτό που πραγματικά αντιπροσωπεύουν από τώρα μέχρι τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, μπορεί να ακολουθήσουν τον δρόμο που πήραν τα άλλα αριστερά κόμματα στην Ευρώπη.


Capital.gr

==========================================

 Ιδιοκτησία πνευματικών δικαιωμάτων του Geopolitics & Daily News - © 2017.

 Το περιεχόμενο του site αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Geopolitics & Daily News. Οποιαδήποτε πληροφορία (κείμενο, εικόνες, γραφικά) περιέχεται στο site μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για προσωπική, μη εμπορική χρήση. Είναι παράνομη η αντιγραφή, αναπαραγωγή, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, μέρους ή του συνόλου των περιεχομένων του site χωρίς προηγούμενη έγγραφη συγκατάθεση ή αναφορά της σελίδας