9/5/17

Οι ρίζες και οι φυλές της γαλλικής Ακροδεξιάς


Γράφει ο Γιώργος Λυκοκάπης


21 Μαϊου 2013. Ένας πυροβολισμός τρομοκρατεί προσωπικό και επισκέπτες του ναού της Παναγίας των Παρισίων. Το φαινόμενο του τζιχαντισμού δεν ήταν τότε σε έξαρση. Το μυαλό των παρευρισκομένων αρχικά πήγε σε τρομοκρατική επίθεση. Ήταν, όμως, αυτοκτονία. Ένας ηλικιωμένος άνδρας κείτονταν νεκρός. Επρόκειτο για τον Ντομινίκ Βεννέρ, διανοούμενο της άκρας Δεξιάς με πλούσιο συγγραφικό έργο. Δίπλα του βρέθηκε ένα κείμενο μανιφέστο, ένα κατηγορώ κατά της παρακμής του σύγχρονου κόσμου. Δικό του το σύνθημα “όπλο μας οι ιδέες όχι η βία”. Το διάστημα εκείνο η Γαλλία συγκλονιζόταν από βίαιες μαζικές διαδηλώσεις ακροδεξιών και συντηρητικών οργανώσεων κατά της απόφασης του προέδρου Ολάντ να νομιμοποιήσει το γάμο των ομοφυλόφιλων.

Η άκρα Δεξιά είχε παραδοσιακά στην Γαλλία επιφανείς διανοουμένους υποστηρικτές. Από τον Σαρλ Μωράς στον Μεσοπόλεμο μέχρι τον ποιητή Ρομπέρτ Μπραζιγιάκ. Ο Μπραζιγιάκ, που ήταν υποστηρικτής του δοσιλογικού καθεστώτος του στρατάρχη Πεταίν και εκτελέστηκε μετά την απελευθέρωση, είχε γράψει ότι “ο φασισμός είναι ποίηση”.

Σημαντική είναι και η συμβολή του φιλοσόφου Αλαίν ντε Μπενουά. Λίγα χρόνια μετά τα γεγονότα του γαλλικού Μάη, είχε συμβάλει στη δημιουργία του ιδεολογικού ρεύματος της “Νέας Δεξιάς” με πληθώρα βιβλίων, εκδόσεων και εκδηλώσεων. Αντίπαλος του κομμουνισμού, της σοσιαλδημοκρατίας, του φιλελευθερισμού (θεωρούσε ότι όλα αυτά τα ρεύματα ήταν όψεις του ίδιου νομίσματος, του εξισωτισμού), έκανε σφοδρές επιθέσεις στις ΗΠΑ, τις οποίες θεωρούσε υπεύθυνες για την “καταστροφική παγκοσμιοποίηση”.

Τη φράση αυτή χρησιμοποίησε η Μαρίν Λεπέν στην πρώτη ομιλία της όταν έγινε γνωστό το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου. Απλώς αντί των ΗΠΑ του απομονωτιστή Ντόναλντ Τραμπ, εχθρός είναι πλέον η Γερμανία της Μέρκελ. Οι απόψεις του Μπενουά για την απόρριψη κάθε οικονομικής, πολιτιστικής, καλλιτεχνικής αποικιοκρατίας έχουν επηρεάσει βαθύτατα τη Λεπέν που στοχοποιεί τη Μέρκελ για την εμμονή της στη λιτότητα, στο ελεύθερο εμπόριο και στο πολυπολιτισμικό μοντέλο. Ο Μπενουά έχει γράψει πως οι διάφοροι ιδεολόγοι υπερασπίζονται όλες τις φυλές εκτός της λευκής.

Ο πρώτος χαρισματικός ηγέτης μετά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο της άκρας Δεξιάς στη Γαλλία δεν ήταν ένας άνθρωπος της διανόησης, αλλά ένας μικρέμπορος ο Πιερ Πουζάντ. Έγινε γνωστός γιατί αντέδρασε με βιαιότητα σε φορολογικό έλεγχο το 1953. Τέθηκε επικεφαλής ενός λαϊκίστικου κινήματος με συνθήματα κατά του “μπουρδέλου Κοινοβουλίου” και κατά του “κράτους βαμπίρ”. Ήταν εκφραστής της Γαλλίας των μικρεμπόρων και των μικροαστών που αντιδρούσαν στην εισβολή των πολυκαταστημάτων και των σούπερμαρκετ.

Ο Πουζάντ απεχθανόταν τη διανόηση. Έλεγε με υπερηφάνεια ότι δεν είχε διαβάσει κανένα βιβλίο. Κατόρθωσε, όμως, να καθιερώσει στην πολιτική τον όρο “πουζαντισμός”. Στις εκλογές του Ιανουαρίου του 1956 είχε βγάλει 52 βουλευτές, ανάμεσα τους και το νεαρό Ζαν Μαρί Λεπέν, πατέρα της Μαρίν. Η επιστροφή του Σαρλ Ντε Γκωλ στην πολιτική περιθωριοποίησε το κίνημα του Πουζάντ.

Τα επόμενα χρόνια, ο πατέρας Λεπέν με το Εθνικό Μέτωπο άρχισε να έχει κέρδη στους “χαμένους” του συστήματος. Παλιούς εργάτες (συχνά πρώην κομμουνιστές) χειμμαζόμενα μεσαία στρώματα που αντιδρούσαν στη μετανάστευση, την αποβιομηχανοποίηση και την περιθωριοποίησή τους. Η Μαρίν Λεπέν αποστασιοποιήθηκε από τον ακραίο αντισημιτισμό του πατέρα της (τον οποίο διέγραψε, όπως και άλλους εξτρεμιστές ακτιβιστές του) και επέκτεινε την επιρροή του Εθνικού Μετώπου σε ένα ευρύτερο φάσμα, ακόμα και στους ομοφυλόφιλους. Το Ισλάμ και η παγκοσμιοποίηση είναι οι μόνιμοι στόχοι της.

Ο Απρίλης είναι συμβολικός μήνας για την άκρα Δεξιά. Ήταν 21 Απριλίου του 2002 όταν ο πατέρας Λεπέν πέρασε στον δεύτερο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών, εκτοπίζοντας τον σοσιαλδημοκράτη Ζοσπέν. Παλαιότερα, στις 22 Απριλίου του 1961 είχε εκδηλωθεί απόπειρα πραξικοπήματος. Μία ομάδα σκληροπυρηνικών αξιωματικών με επικεφαλής τον Ραούλ Σαλάν είχε αποπειραθεί να ανατρέψει τον πρόεδρο Ντε Γκωλ, επειδή αντιδρούσαν στην ανεξαρτησία της Αλγερίας, την οποία υποστήριζε ο στρατηγός. Μπαρουτοκαπνισμένος ο Ντε Γκωλ δεν αντιμετώπισε ιδιαίτερο πρόβλημα.

Στις 23 Απριλίου του 2017
η Μαρίν Λεπέν περνάει στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών πολύ κοντά στον υποψήφιο του κατεστημένου Μακρόν. Η στάση, πάντως, του Μελανσόν, που αρνήθηκε να συνταχθεί στο μέτωπο κατά της Λεπέν, κάνει πιο δύσκολη την επανάληψη του σεναρίου του 2002, όταν ο Ζαν Μαρί Λεπέν καταψηφίστηκε μαζικά στον δεύτερο γύρο των τότε προεδρικών εκλογών, γεγονός που είχε οδηγήσει στη θριαμβευτική εκλογή του κεντροδεξιού Ζακ Σιράκ.


Πηγή:stavroslygeros.gr 
==========================================

 Ιδιοκτησία πνευματικών δικαιωμάτων του Geopolitics & Daily News - © 2017.

 Το περιεχόμενο του site αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Geopolitics & Daily News. Οποιαδήποτε πληροφορία (κείμενο, εικόνες, γραφικά) περιέχεται στο site μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για προσωπική, μη εμπορική χρήση. Είναι παράνομη η αντιγραφή, αναπαραγωγή, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, μέρους ή του συνόλου των περιεχομένων του site χωρίς προηγούμενη έγγραφη συγκατάθεση ή αναφορά της σελίδας