16/5/17

Ο Εντουάρ Φιλίπ νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας

Ο Εντουάρ Φιλίπ με τον προκάτοχό του, Μπερνάρ Καζνέφ (Φωτογραφία: Reuters )


Τον Εντουάρ Φιλίπ, βουλευτή και πρώην δήμαρχο της Χάβρης επέλεξε -όπως αναμενόταν- ο Εμανουέλ Μακρόν ως πρωθυπουργό της Γαλλίας.

Ο Φιλίπ δεν προέρχεται από το νέο κεντρώο κόμμα του Μακρόν, αλλά από τους Ρεπουμπλικάνους -αν και από την μετριοπαθή τους πτέρυγα.

Πρόκειται για μια κίνηση που δεν έχει προηγούμενο στη μεταπολεμική Γαλλία, καθώς ο πρόεδρος επέλεξε οικειοθελώς έναν πρωθυπουργό που δεν ανήκει στο κόμμα του.

Ο 46χρονος πολιτικός υπήρξε στενός συνεργάτης του συντηρητικού Αλέν Ζιπέ.

Γεννημένος στη Ρουέν πριν από 46 χρόνια, ο Εντουάρ Φιλίπ περίμενε υπομονετικά τη σειρά του στον προθάλαμο των κυβερνητικών θέσεων. Μετά τις σπουδές του στη Σχολή Πολιτικών Επιστημών (Sciences Po), τάχθηκε στο πλευρό του Μισέλ Ροκάρ, στη συνέχεια φοίτησε στην περίφημη Σχολή Δημόσιας Διοίκησης ENA, στην οποία φοιτά η γαλλική ελίτ -εκεί έχει φοιτήσει και ο Μακρόν-, έως ότου ο νεαρός Νορμανδός επιλέξει τελικά το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Η ευκαιρία για να ασχοληθεί με την πολιτική του παρουσιάζεται το 2001, χρονιά που γνωρίζει τον Αντουάν Ρούφεναχτ, δήμαρχο της Χάβρης, και εισέρχεται στην ομάδα του. Έπειτα από μία βουλευτική αποτυχία το 2002, ο Φιλίπ δεν το βάζει κάτω. Τα επόμενα δύο χρόνια εργάζεται για το νέο δεξιό κόμμα, το UMP- το μετέπειτα κόμμα των Ρεπουμπλικανών και παράλληλα προσεγγίζει τον Αλέν Ζιπέ.

Στη συνέχεια έρχεται το πρώτο διάλειμμα στον ιδιωτικό τομέα, σε ένα δικηγορικό γραφείο των ΗΠΑ, και η συγγραφή ενός βιβλίου για τα μυστήρια των προεκλογικών εκστρατειών. Στη συνέχεια επιστρέφει στην «αγκαλιά» του Αλέν Ζιπέ και δέχεται τη θέση συμβούλου στο μεγάλο υπουργείο Οικολογίας, μετά την εκλογή Σαρκοζί.

Δυστυχώς όμως, ο δήμαρχος του Μπορντό δεν καταφέρνει να εκλεγεί στην Εθνοσυνέλευση και ως εκ τούτου οφείλει να παραιτηθεί από την κυβερνητική του θέση. Απο την πλευρά του, ο Εντουάρντ Φιλίπ στρέφεται πάλι προς τον κόσμο των επιχειρήσεων. Στη συνέχεια εκλέγεται στο Γενικό Συμβούλιο του νομού Σεν-Μαριτίμ και το 2010 αναλαμβάνει δήμαρχος της Χάβρης διαδεχόμενος τον μέντορά του Αντουάν Ρούφεναχτ, ο οποίος παραιτήθηκε.

Όλα πλέον τώρα παίρνουν το δρόμο τους: από το αξίωμα του δημάρχου το 2012 αποκτά πρόσβαση στην Εθνοσυνέλευση. Το 2015 επανεκλέγεται από τον πρώτο γύρο στη Χάβρη και γίνεται εκπρόσωπος του Αλέν Ζιπέ στις προκριματικές της δεξιάς τον περασμένο Νοέμβριο. Όταν ξεσπά το σκάνδαλο με την σύζυγο του Φιγιόν, ο Φιλίπ εγκαταλείπει την προεκλογική εκστρατεία του Φιγιόν.

Στο πολιτικό επίπεδο, ο Εντουάρ Φιλίπ κομίζει κάποια ευαισθησία της δεξιάς, μεταρρυθμιστικού χαρακτήρα, αυτήν που ο Εμανουέλ Μακρόν θέλει να προσελκύσει μέσω αυτού. Επιπλέον ο Φιλίπ έχει αναπτύξει μεθοδικά τις δεξιότητές του στη δημόσια διοίκηση. Ομως το κλασικό του προφίλ δεν ενσαρκώνει πραγματικά την ανανέωση.

Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters σημειώνει πως θα αποτελέσει αντίβαρο στους πρώην σοσιαλιστές βουλευτές που έχουν συσπειρωθεί γύρω από τον Μακρόν.

Η τελετή παράδοσης παραλαβής των καθηκόντων από τον απερχόμενο πρωθυπουργό Μπερνάρ Καζνέβ και τον νέο πρωθυπουργό της Γαλλίας Εντουάρ Φιλίπ πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας.

Ο Μπερνάρ Καζνέβ επισήμανε στον Φιλίπ την αναγκαιότητα «να γνωρίζει κανείς ποια είναι η κληρονομιά του» προτού «δείξει με αποφασιστικότητα την κατεύθυνση» που θα πάρει.

«Δεν ερχόμαστε από το πουθενά. Κι εάν θέλουμε με αποφασιστικότητα να δείξουμε την κατεύθυνση, πρέπει να γνωρίζουμε ποια είναι αυτά που κληρονομούμε για τα οποία θα λογοδοτήσουμε και στα οποία θα πρέπει αναφερόμαστε πάντα εάν θέλουμε να παραμείνουμε πιστοί στους εαυτούς μας» δήλωσε ο απερχόμενος πρωθυπουργός Μπερνάρ Καζνέβ κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης - παραλαβής καθηκόντων στο Ματινιόν.

Υπενθυμίζοντας τις «πεποιθήσεις» ενός «άνδρα της Αριστεράς», ο Σοσιαλιστής Καζνέβ εξέφρασε τη «βεβαιότητά του ότι ο εκσυγχρονισμός της χώρας δεν είναι εφικτός παρά μόνο όταν υπάρχει στη δέσμευση που διατυπώνει καθένας μια αυθεντικότητα, μια δέσμευση στα μαθήματα που διδάσκει η ιστορία».

«Στην πολιτική ζωή μου, η πίστη, η αφοσίωση, ο σεβασμός προς εκείνους που εδραίωσαν τα ρεύματα της σκέψης στην ιστορία, αποτέλεσαν για εμένα πυξίδα, εξίσου με την έννοια του Κράτους» προσέθεσε ο Καζνέβ, απευθυνόμενος στον διάδοχό του, ένα στέλεχος της κεντροδεξιάς.

«Κατά την άσκηση των καθηκόντων μου και ιδίως κατά τη διάρκεια των φοβερών δοκιμασιών που περάσαμε, το πάθος και η έννοια του κράτους θα είναι η δύναμή μου και η μοναδική μου πυξίδα» σημείωσε ο ίδιος, ενώ ευχήθηκε στον Φιλίπ «με αγάπη, με αγάπη προς την χώρα μας, με αγάπη προς τη Δημοκρατία, τα καλύτερα στην άσκηση των καθηκόντων (του)».

Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα Τρίτη.

Ρεπουμπλικάνοι: Αμφιλεγόμενη η απόφαση

Ο γενικός γραμματέας του κόμματος των Ρεπουμπλικάνων χαρακτήρισε «αμφιλεγόμενη» απόφαση τον διορισμό του συντηρητικού Εντουάρ Φιλίπ στην πρωθυπουργία, λέγοντας ότι είναι ασαφές ποια πολιτική γραμμή θα ακολουθήσει η νέα κυβέρνηση.

«Πρόκειται για μια προσωπική απόφαση. Δεν είναι μια πολιτική συμφωνία» τόνισε ο Μπερνάρ Ακουαγιέ, μιλώντας στους δημοσιογράφους λίγα λεπτά αφότου ανακοινώθηκε ο διορισμός του Φιλίπ στη νέα κυβέρνηση του κεντρώου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Όταν ρωτήθηκε αν το κόμμα θα απομακρύνει από τις τάξεις του τον νέο πρωθυπουργό, απάντησε ότι «δεν έχει τεθεί τέτοιο θέμα». Στη συνέχεια όμως, με μήνυμά του στο Twitter, ο Ακουαγιέ ανέφερε ότι ο Εντουάρ Φιλίπ «θέτει εαυτόν εκτός της πολιτικής οικογένειας των Ρεπουμπλικάνων».

Στις δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους ο γγ των Ρεπουμπλικάνων τόνισε ότι δεν υπάρχει κάποια πολιτική συμφωνία μεταξύ της γαλλικής δεξιάς και του κινήματος του Μακρόν δεδομένου, όπως είπε, ότι ενόψει των βουλευτικών εκλογών θα πρέπει να επικρατεί σαφήνεια και όχι αβεβαιότητα: «αβεβαιότητα όσον αφορά το (πολιτικό) πρόγραμμα που θα ακολουθήσει αυτή η κυβέρνηση και το οποίο θα πρέπει να γνωρίζουν οι Γάλλοι πριν εκφραστούν στις βουλευτικές της 11ης και της 18ης Ιουνίου· αβεβαιότητα όσον αφορά την ίδια την προεκλογική εκστρατεία».

«Ο πρωθυπουργός είναι εξ ορισμού ο επικεφαλής της πλειοψηφίας και οφείλει επομένως να άρει αυτήν την αβεβαιότητα. Θα στηρίξει τους υποψηφίους του En Marche! του προέδρου της Δημοκρατίας που τον διόρισε (στο αξίωμά του) ή θα στηρίξει τους υποψηφίους των Ρεπουμπλικάνων και του UDI, της πολιτικής οικογένειάς του;» διερωτήθηκε.

Σοσιαλιστές: Με δεξιό πρωθυπουργό η Εθνοσυνέλευση έχει ανάγκη την Αριστερά

Ο πρώτος γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελίς δήλωσε ότι μετά τον διορισμό του Εντουάρ Φιλίπ, που προέρχεται από τους κόλπους της κεντροδεξιάς, στην θέση του πρωθυπουργού της Γαλλίας, η γαλλική Εθνοσυνέλευση έχει «ανάγκη την Αριστερά».

«Τώρα είναι πλέον σαφές: με έναν πρωθυπουργό της Δεξιάς, η Εθνοσυνέλευση έχει ανάγκη την Αριστερά» ήταν το μήνυμα που ανήρτησε στο Twitter ο Καμπαντελίς.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλιστών, Ολιβιέ Φορ, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η θητεία του νέου προέδρου ξεκινά με «ένα πισωγύρισμα». Επιπλέον, προέβλεψε:

«Οι βουλευτικές εκλογές θα καθορίσουν τον προσανατολισμό και τις πολιτικές» που θα ακολουθήσουμε.

«Με τον Εντουάρ Φιλίπ, ο πρόεδρος Μακρόν έκανε την επιλογή ενός συντηρητικού πρωθυπουργού που έως σήμερα δεν είχε ποτέ διατυπώσει την πρόθεσή του να υποστηρίξει το σχέδιο του κόμματος "Εμπρός"», υπογράμμισε.

«Ο Εντουάρ Φιλίπ είναι ένας κοινοβουλευτικός και ηγετικό στέλεχος των Ρεπουμπλικάνων που δεν διαφοροποιήθηκε ποτέ από την ακραία αντίθεση της δεξιάς επί θεμάτων για τα οποία θα μπορούσε να βρεθεί κοινός τόπος μεταξύ των προοδευτικών» δυνάμεων, συνέχισε ο Φορ.


Πηγή:in.gr

==========================================

 Ιδιοκτησία πνευματικών δικαιωμάτων του Geopolitics & Daily News - © 2017. Το περιεχόμενο του site αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Geopolitics & Daily News. Οποιαδήποτε πληροφορία (κείμενο, εικόνες, γραφικά) περιέχεται στο site μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για προσωπική, μη εμπορική χρήση. Είναι παράνομη η αντιγραφή, αναπαραγωγή, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, μέρους ή του συνόλου των περιεχομένων του site χωρίς προηγούμενη έγγραφη συγκατάθεση ή αναφορά της σελίδας