27/5/17

Οι "προβληματικές" αποστολές του ΝΑΤΟ, θα του είπα


της Judy Dempsey
Carnegie Europe


Το ΝΑΤΟ έχει κάποιες καλές ειδήσεις για τον Donald Trump.

Όταν ο Αμερικανός πρόεδρος επισκέφθηκε τα νέα γραφεία της συμμαχίαςν δύο καλές ειδήσεις.

Η πρώτη είναι πως οι συνολικές αμυντικές δαπάνες από μέλη της συμμαχίας εκτός ΗΠΑ, αυξήθηκαν κατά 10 δισ. δολάρια το 2016. Ασφαλώς υπάρχουν και κάποιες χώρες που έχουν μείνει ακόμη πίσω, συμπεριλαμβανομένου του Καναδά και της Κροατίας μεταξύ άλλων. Αλλά το γεγονός ότι το ΝΑΤΟ δαπανά περισσότερα θα μπορούσε να είναι αρκετό για να πείσει τον trump ότι η συμμαχία παίρνει στα σοβαρά την ασφάλεια και φέρει μεγαλύτερο μέρος του φορτίου.

Τα άλλα καλά νέα -ανάλογα με τις απόψεις μεμονωμένων μελών του ΝΑΤΟ- είναι πως η συμμαχία θα ενταχθεί στον παγκόσμιο συνασπισμό εναντίον της ISIS. Η συμφωνία επιτεύχθηκε στις αρχές της εβδομάδας όταν η Γερμανία και η Γαλλία ήραν την αντίθεσή τους στην ιδέα. Ως έχει, όλοι οι σύμμαχοι συμμετέχουν στην πραγματικότητα στον συνασπισμό, αλλά όχι κάτω από τη σημαία του ΝΑΤΟ.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg δήλωσε ότι η ένταξη στον συνασπισμό "θα έστελνε ένα ισχυρό πολιτικό μήνυμα της δέσμευσης του ΝΑΤΟ στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας”. Αλλά πρόσθεσε ότι "δεν σημαίνει πως το ΝΑΤΟ θα εμπλακεί σε ένοπλες επιχειρήσεις”.

Μιλώντας στο παρασκήνιο, ένας διπλωμάτης του ΝΑΤΟ δήλωσε πως η κίνηση είχε συμβολική σημασία. "Το ΝΑΤΟ θα έχει μια θέση στο τραπέζι”, εξήγησε. "Αλλά έχουμε ήδη μια θέση”, πρόσθεσε ένας άλλος διπλωμάτης.

Και πάλι, ο Trump θα μπορούσε να ηρεμήσει. Αλλά τώρα που είναι επισήμως μέλος του συνασπισμού, θα μπορούσε κανείς να αναρωτηθεί εάν η Ουάσιγκτον θα ζητούσε σε κάποιο επίπεδο από το ΝΑΤΟ να διαδραματίσει έναν κάποιου είδους πολεμικό ή πιο ισχυρό στρατιωτικό ρόλο.

Εκτός αυτών των θεμάτων, το ΝΑΤΟ έχει να αντιμετωπίσει μια πεισματική Τουρκία και μια πλήρη απροθυμία της Συμμαχίας να διαδραματίσει έναν σημαντικό ρόλο στην εκπαίδευση του Ιράκ.

Πρώτον, η Τουρκία.

Από το 1999, όταν το ΝΑΤΟ βομβάρδισε τη Σερβία προκειμένου να τερματίσει την εθνοκάθαρση στο Κοσσυφοπέδιο, η Συμμαχία είχε αναπτυχθεί σε αυτό το μέρος των Δυτικών Βαλκανίων. Ονομαζόμενη KFOR, η Ομάδα Εμπιστοσύνης και Δέσμευσης του Κοσσυφοπεδίου, αυτή η αποστολή είχε 4.352 στρατιώτες που εδρευαν εκεί. Το ενδιαφέρον για την αποστολή αυτή -εκτός από το γεγονός ότι 18 χρόνια αργότερα η KFOR πρέπει ακόμη να παρέχει ασφάλεια και σταθερότητα- είναι πως μέλη εκτός ΝΑΤΟ συμμετείχαν.

Αυτά τα κράτη εκτός ΝΑΤΟ είναι μέρος ενός ευρύτερου προγράμματος ΝΑΤΟϊκής συνεργασίας, το οποίο περιλαμβάνει αρκετές χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής. Η συμμετοχή τους σε οποιαδήποτε αποστολή της συμμαχίας απαιτεί τη συναίνεση όλων των μελών του ΝΑΤΟ.

Η Αυστρία, ένα κράτος της ΕΕ αλλά όχι μέλος του ΝΑΤΟ, είναι ένας από τους κύριους συντελεστές στην KFOR. Αλλά προσφάτως η Τουρκία μπλόκαρε τον ρόλο της Αυστρίας στο Κοσσυφοπέδιο και στην ουσία έθεσε τέλος σε αυτή την συνεργασία. Ο λόγος; Η Αυστρία δήλωσε πως η ΕΕ ια πρέ[ει μα σταματήσει τις συνομιλίες ένταξης με την Τουρκία εξαιτίας της επιδείνωσης της κατάστασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία.

Ο Recep Tayyip Erdogan αντέδρασε γρήγορα. Ο Τούρκος πρόεδρος άσκησε βέτο στα σχέδια του ΝΑΤΟ να συνεργαστεί με την Αυστρία. Και όχι μόνο αυτό. ΜΠλόκαρε όλη την εταιρική σχέση του ΝΑΤΟ που εκτείνεται από τη Γεωργία και την Ουκρανία, μέχρι το Ισραήλ και την Ιορδανία.

Η KFOR θα μπορούσε ασφαλώς να ζητήσει από τις χώρες του ΝΑΤΟ να αντισταθμίσουν το βέο του Erdogan. Αλλά το γεγονός ότι ήταν προετοιμασμένος να τιμωρήσει το ΝΑΤΟ μπλοκάροντας την εταιρική σχέση, έδειξε πως ο Τούρκος πρόεδρος θα μπορούσε να κρατήσει όμηρο τη συμμαχία.

Απρόθυμοι να αφήσουν αυτή τη διαφωνία να σκιάσει τη χθεσινή συνάντηση των ηγετών, επιτεύχθηκε ένς συμβιβασμός. "Στο μέλλον, τα πράγματα θα εξετάζονται κατά περίπτωση, όχι συλλογικά”, τόνισε ένας διπλωμάτης του ΝΑΤΟ. "Ο Erdogan πήρε αυτό που ήθελε. ΟΙ Αυστριακοί στρατιώτες θα μείνουν σπίτι. Αλλά τουλάχιστον η εταιρική σχέση έίναι ανέπαφη”.

Στο μεταξύ, άλλη μίά αποστολή, αυτή τη φορά στο Ιράκ, δεν έχει πάει σχεδόν πουθενά. Το 2004, το ΝΑΤΟ είχε μια αποστολή να εκπαιδεύσει τις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας. Έληξε το 2011 καθώς η συμμαχία απέτυχε να επιδιώξει μια συμφωνία με τη Βαγδάτη για το νομικό καθεστώς των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ εκεί.

Έχουν γίνει προσπάθειες προσφάτως να ξεκινήσει εκ νέου η αποστολή. Το ΝΑΤΟ έχει περίπου 10 ανθρώπους στο ιράκ, αριθμός που είναι εξαιρετικά ανεπαρκής για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Ένας διπλωμάτης του ΝΑΤΟ στις 25 Μαϊου περιέγραψε την αποστολή του ΝΑΤΟ ως "πολύ μετριοπαθή”. Αυτό είναι λίγο. Πρόσθεσε πως το ΝΑΤΟ δεν ήυελε να επαναλάβει τις προσπάθειες άλλων φορέων που εμπλέκονται στην εκπαίδευση των ιρακινών δυνάμεων.

Η πραγματικότητα είναι μάλλον διαφορετική. Αφορά στο πώς θα χρηματοδοτούνταν οι εκπαιδευτές. Η Βρετανία έχει ήδη βάλει 1 εκατ. στερλίνες ενώ κάποια μέλη του ΝΑΤΟ ήθελαν να χρηματοδοτηθεί η αποστολή από το κοινό ταμείο της συμμαχίας. Η Γαλλία αντέδρασε σε αυτό.

"Είναι ντροπιαστικό το πόσα λίγα κάνουμε στο Ιράκ”, δήλωσε ένας διπλωμάτης της Ανατολικής Ευρώπης. "Δεν έχουμε καμία στρατηγική για τη χώρα, πόσο μάλλον για την αντιμετώπιση της κατάστασης στην περιοχή όταν η Μοσούλη (η οποία έχει καταληφθεί από την ISIS), απελευθερωθεί”.

Μιλώντας για τον ρόλο του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, ο γενικός γραμματέας Jens Stoltenberg δήλωσε στις 24 Μαϊου ότι "έχουμε μετακινηθεί από τον ρόλο μάχης σε εκπαιδευτικό ρόλο. Αυτό έχει αποδείξει την αξία της υποστήριξης των τοπικών δυνάμεων στην μάχη εναντίον της τρομοκρατίας”. Το Ιράκ δεν αναφέρθηκε.Capital.gr 

==========================================

 Ιδιοκτησία πνευματικών δικαιωμάτων του Geopolitics & Daily News - © 2017. Το περιεχόμενο του site αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Geopolitics & Daily News. Οποιαδήποτε πληροφορία (κείμενο, εικόνες, γραφικά) περιέχεται στο site μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για προσωπική, μη εμπορική χρήση. Είναι παράνομη η αντιγραφή, αναπαραγωγή, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, μέρους ή του συνόλου των περιεχομένων του site χωρίς προηγούμενη έγγραφη συγκατάθεση ή αναφορά της σελίδας