28/5/17

Πιο κοντά στη δημιουργία πυραύλου που θα μπορεί να πλήξει τις ΗΠΑ η Β. Κορέατου Matthew Cottee

Η πρόσφατη δοκιμή πυραύλων από τη Βόρεια Κορέα ήταν η ένατη για το 2017 και, είναι εντυπωσιακό, η 75η της διακυβέρνησης του Kim Jong-un. Απέδειξε άλλη μία εξέλιξη στην τεχνολογία βαλλιστικών πυραύλων της χώρας και ήταν η πρώτη πρόκληση για το νέο Νοτιοκορεάτη πρόεδρο Moon Jae-in, ο οποίος εξελέγη προσφάτως με μια εντολή να προσπαθήσει να εδραιώσει διπλωματικά κανάλια με το βόρειο γείτονά του.Η δοκιμή του νέου συστήματος, του Hwasong-12, έλαβε χώρα στις 14 Μαϊου κοντά στο εργοστάσιο Kusong Tank, στα βορειοδυτικά της Βόρειας Κορέας. Η ανακοίνωση των πυραυλικών δοκιμών έχει γίνει τόσο συνηθισμένη ώστε τον Απρίλιο, ο Αμερικανός υπουργός Tillerson φάνηκε να έχει κουραστεί ακόμη και να εκδώσει μια απάντηση, δηλώνοντας απλώς: "Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε άλλον έναν βαλλιστικό πύραυλο μεσαίου βεληνεκούς. Οι ΗΠΑ έχουν μιλήσει αρκετά για τη Βόρεια Κορέα. Δεν έχουμε να σχολιάσουμε κάτι περαιτέρω”.

Μια σημαντική εξέλιξη στον σχεδιασμό και στο εύρος


Το Hwasong-12 διαφέρει από τις αμέτρητες προηγούμενες δοκιμές και είναι άξια ενδιαφέροντος εξαιτίας της κλίμακας και του σχεδιασμού της. Η πρόσφατη πυραυλική ιστορία, είτε έχει κατηγοριοποιηθεί ως επιτυχία ή ως αποτυχία, έχει επιτρέψει στους τεχνικούς της Βόρειας Κορέας να κατασκευάσουν ένα σύστημα πυραύλων οι ίδιοι, αντί να υιοθετήσουν τον σοβιετικό σχεδιασμό. Με ένα εύρος που υπολογίζεται στα 4500 χλμ όταν εκτοξεύεται σε μια πιο επίπεδη τροχιά, σημαίνει ότι τα αμερικανικά assets στο Γκουάμ βρίσκονται εντός εμβέλειας, αν και η μεγαλύτερη φιλοδοξία είναι να στοχεύσει τις ηπειρωτικές ΗΠΑ.

Τρεις ημέρες πριν από τις πιο πρόσφατες δοκιμές, η αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών άμυνας επανέλαβε πως αν και η βόρεια Κορέα είχε πετύχει κάποια βασικά ορόσημα σε συγκεκριμένα συστήματα μικρής εμβέλειας, παρέμεναν σημαντικές υστερήσεις στην ανάπτυξη των πυραύλων μεγαλύτερης εμβέλειας. Η ανάπτυξη λειτουργικού διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM) θα απαιτούσε σημαντικές δοκιμαστικές πτήσεις και αντίστοιχες τροποποιήσεις.

Με την επιτυχημένη δοκιμή του Hwasong 12 ωστόσο φαίνεται ότι ορισμένα από αυτά τα κενά έχουν ήδη αντιμετωπιστεί. Ο πύραυλος εκτοξεύθηκε επιτυχώς σε μια τροχιά 787 χλμ που κορυφώθηκε πάνω από τα 2000χλμ. Ο τροφοδοτούμενος με υγρά καύσιμα πύραυλος είναι τώρα το σύστημα της Βόρειας Κορέας με το μεγαλύτερο εύρος. Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA υποστήριξε ότι το όχημα επανεισόδου, το οποίο φέρει την πυρηνική κεφαλή, έχει δοκιμαστεί "στην χειρότερη κατάσταση επανεισόδου” (αν και αξιωματούχοι της Νότιας Κορέας υποστήριξαν ότι η επανείσοδος ηταν ανεπιτυχής). Ανησυχητικοί ήταν επίσης οι υπολογισμοί της Νότιας Κορέας ότι το Hwasong-12 θα μπορούσε να ταξιδέψει πολύ γρήγορα ώστε το προσφάτως αναπτυγμένο σύστημα THAAD (Terminal High Altitude Are Defense) να αναχαιτίσει τους πυραύλους.

Εάν χρειάζονταν περισσότερες ενδείξεις, η δοκιμή δείχνει την συνεχή προσπάθεια του Kim Jong-un να αποκτήσει ικανότητα ICBM. Ενώ αυτές οι προσπάθειες συνεχίζονται, είναι δύσκολο να προσδιοριστεί γιατί, ή πραγματικά πώς, η Βόρεια Κορέα θα μπορούσε να θέλει να μπει σε οποιαδήποτε μορφή διαπραγμάτευσης. Μια συμφωνία ανώτατου ορίου και παγώματος -περιορίζοντας την ανάπτυξη πυρηνικής ή βαλλιστικής πυραυλικής τεχνολογίας της Πιονγιανγκ- συχνά αποτελεί το πρώτο βήμα προς την αποπυρηνικοποίηση. Ωστόσο μια τέτοια πιθανότητα είναι απίθανη μέχρι ο Kim να είναι ικανοποιημένος ότι μπορεί λογικά να αποτρέψει τις εξωτερικές επιθέσεις. Σε ένα τέτοιο σημείο, μπορεί να είναι εφικτή κάποιου είδους συμφωνία από την άποψη της Βόρειας Κορέας, αν και θα είχε απορριφθεί από την κυβέρνηση Trump.

Αυτό το αδιέξοδο παρουσιάζει ένα πρόωρο αν και προβλέψιμο εμπόδιο για τις προσπάθειας του Moon Jae-in για επαναπροσέγγιση. Συγκρίνοντας την κακομεταχείριση της Park από τη Βόρεια Κορέα με τον πιο αποδεκτό τόνο που χρησιμοποιείται προς τον πρόεδρο Moon, φαίνεται ότι θα υπάρχει μια καλύτερη ευκαιρία επικοινωνίας μεταξύ των δύο κρατών. Αλλά ο Moon δεν έχει ακόμη ισορροπήσει τις εσωτερικές πολιτικές διαιρέσεις μεταξύ των φιλελεύθερων και των συντηρητικών και καθώς δεν έχει μετάβαση από την διακυβέρνηση Park, πρέπει να το κάνει γρήγορα. Πρέπει επίσης να διαχειριστεί τις διπλωματικές εντάσεις με την Κίνα, που προκλήθηκαν από την ανάπτυξη του THAAD, και να καθορίσει την κατεύθυνση της σχέσης της νότιας Κορέας με τις ΗΠΑ.

Θα μπορούσε η Κίνα να κάνει περισσότερα;

Η κυβέρνηση Trump είναι ανοιχτή στο διάλογο με την Πιονγιανγκ υπό τις κατάλληλες συνθήκες, αλλά πιστεύει ότι η Κίνα θα πρέπει να κάνει περισσότερα για να συγκρατήσει τη Βόρεια Κορέα. Η θέση του Πεκίνου παραμένει αμετακίνητη. Η πολιτική της επιρροή στη Βόρεια Κορέα έχει εξασθενίσει σημαντικά ενώ η οικονομική της επιρροή έχει αυξηθεί. Σύμφωνα με αξιωματούχους στην Πιονγιανγκ, ο Kim Jong-un δεν συναντιέται με Κινέζους ή Ρώσους πρεσβευτές, Ως εκ τούτου, είναι δύσκολο να δούμε ποιος θα μεσολαβούσε για μια διπλωματική λύση χωρίς πρόσβαση στον ηγέτη της Βόρειας Κορέας.

Οικονομικά ωστόσο, η Κινα είναι υπεύθυνη για το 90% σχεδόν του εμπορίου της Βόρειας Κορέας και μπορεί να προσαρμόσει τις εισαγωγές και τις εξαγωγές κατά την κρίση της. Ο Ciu Tiankai, ο Κινέζος πρεσβευτής στις ΗΠΑ, προσφάτως υπερασπίστηκε τις προσπάθειες του Πεκίνου, υποστηρίζοντας ότι κάνει ό,τι μπορεί για να περιορίσει το καθεστώς της Βόρειας Κορέας. Ο πρεσβευτής ρώτησε: πόσο είναι αρκετό χωρίς να προκληθεί ανθρωπιστική κρίση ή να οδηγηθεί η Πιονγιάνγκ σε απελπισία;”.

Η ηχηρή νίκη του Moon στις εκλογές αύξησε τις προσδοκίες επαναπροσέγγισης της Κορέας. Η επιτυχημένη αποκάλυψη του Hwasong-12 έχει περιορίσει κάποιες από αυτές τις ελπίδες. Ούτε οι νέοι πρόεδροι ούτε τα νέα πυραυλικά συστήματα έχουν αλλάξει τη συνολική στρατηγική λογική στην Χερσόνησο της Κορέας ωστόσο. Η Βόρεια Κορέα φαίνεται αποφασισμένη να αναπτύξει ένα πυρηνικά ικανό ICBM. Μέχρι να συμβεί αυτό, οποιεσδήποτε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις φαίνονται απίθανες, ασχέτως των προσπαθειών των περιφερειακών φορέων να εμπλακούν ή να ασκήσουν πίεση στην Πιονγιάνγκ.


Capital.gr 

==========================================
 Ιδιοκτησία πνευματικών δικαιωμάτων του Geopolitics & Daily News - © 2017. Το περιεχόμενο του site αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Geopolitics & Daily News. Οποιαδήποτε πληροφορία (κείμενο, εικόνες, γραφικά) περιέχεται στο site μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για προσωπική, μη εμπορική χρήση. Είναι παράνομη η αντιγραφή, αναπαραγωγή, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, μέρους ή του συνόλου των περιεχομένων του site χωρίς προηγούμενη έγγραφη συγκατάθεση ή αναφορά της σελίδας