28/5/17

Η "δυσκολία" των γερμανό-τουρκικών σχέσεωνΤου Almut Moller

Η κυβέρνηση συνασπισμού στο Βερολίνο δεν υποστηρίζει την επίσημη αναστολή της διαδικασίας ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ σε αυτή τη χρονική στιγμή. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ωστόσο ανησυχεί σαφώς για την σοβαρή επιδείνωση των γερμανό-τουρκικών σχέσεων και αυτών μεταξύ ΕΕ-Τουρκίας. Σε μια ανακοίνωση της γερμανικής Bundestag μετά από το συνταγματικό δημοψήφισμα, η Καγκελάριος Merkel έδωσε έμφαση στο ότι είναι προς το γερμανικό όφελος η Τουρκία να μην γυρίσει την πλάτη της στην Ευρώπη, ούτε η Ευρώπη να γυρίσει την πλάτη της στην Τουρκία.Μέχρι στιγμής, οι ομοσπονδιακές κυβερνήσεις τηρούν στάση αναμονής αναφορικά με την υλοποίηση των συνταγματικών μεταρρυθμίσεων στην Τουρκία. Ο υπουργός Εξωτερικών Sigmar Gabriel υποστήριξε στα τέλη Απριλίου ότι το πάγωμα της διαδικασίας ένταξης θα έστελνε ένα ιδιαίτερα αρνητικό μήνυμα στις φιλοευρωπαϊκές δημοκρατικές δυνάμεις στην Τουρκία, η οποία χρειάζεται την στήριξη της Ευρώπης. "Το να οδηγήσει την Τουρκία στα χέρια της Ρωσίας" δεν ήταν προς το συμφέρον της Ευρώπης, δήλωσε ο υπουργός. Το Βερολίνο ωστόσο έχει καταστήσει σαφές σε αρκετές περιπτώσεις ότι η κυβέρνηση θα θεωρήσει την επαναφορά της θανατικής ποινής ως κόκκινη γραμμή και το τέλος της διαδικασίας ένταξης.

Έχουν ξεκινήσει προετοιμασίες για την καθιέρωση εναλλακτικών μορφών, ανεξαρτήτως της διαδικασίας ένταξης, για συνεργασία ώστε να αντιμετωπιστούν οι μεγάλες ανησυχίες αναφορικά με το μέλλον της Τουρκίας. Η διαδικασία αυτή προβλέπεται να περιλαμβάνει διμερείς συζητήσεις μεταξύ Βερολίνου και Άγκυρας καθώς και έναν ευρύτερο διάλογο με τα θεσμικά όργανα της ΕΕ.

Οι γερμανό-τουρκικές σχέσεις είναι παραδοσιακά πυκνές, πολιτικά και οικονομικά, αλλά είναι επίσης περίπλοκες εξαιτίας της ισχυρής εγχώριας παρουσίας στη Γερμανία. Οι Τούρκοι είναι η μεγαλύτερη κοινότητα μεταναστών στη Γερμανία, και περίπου 3 εκατ. Τούρκοι έχουν γερμανική υπηκοότητα. Τις ημέρες πριν από το συνταγματικό δημοψήφισμα, η εκστρατεία του ΑΚΡ για τις ψήφους των Γερμανών-Τούρκων, δημιούργησε εντάσεις σε όλη τη χώρα. Στο τέλος, περισσότεροι από το 60% των Τούρκων ψηφοφόρων στη Γερμανία ψήφισε υπέρ των συνταγματικών μεταρρυθμίσεων, ένα αποτέλεσμα που οδήγησε σε σοβαρή αναζήτηση στη Γερμανία για την αποτυχία της ενσωμάτωσης. Πώς θα μπορούσε, Τούρκοι που ζουν σε μια φιλελεύθερη δημοκρατία, να επιθυμούν για τους συμπατριώτες τους να ζουν σε ένα αυταρχικό καθεστώς;

Άλλοι τομείς συνεχιζόμενης έντασης περιλαμβάνουν τη σύλληψη Γερμανών πολιτών στην Τουρκία, τη Γερμανία να δίνει άσυλο σε Τούρκους στρατιωτικούς, και τις επανειλημμένες διενέξεις με την Άγκυρα σχετικά με την επίσκεψη Γερμανών βουλευτών των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων που σταθμεύουν σε τουρκικές βάσεις. Ο τελευταίος γύρος λαμβάνει χώρα την ώρα που γράφεται αυτό και έχει οδηγήσει την κυβέρνηση στο Βερολίνο να ανακοινώσει ότι θα εξετάσει να εκακταλείψει την Τουρκία εάν η Άγκυρα δεν σταματήσει τον αποκλεισμό.


Capital.gr 

==========================================

 Ιδιοκτησία πνευματικών δικαιωμάτων του Geopolitics & Daily News - © 2017. Το περιεχόμενο του site αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Geopolitics & Daily News. Οποιαδήποτε πληροφορία (κείμενο, εικόνες, γραφικά) περιέχεται στο site μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για προσωπική, μη εμπορική χρήση. Είναι παράνομη η αντιγραφή, αναπαραγωγή, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, μέρους ή του συνόλου των περιεχομένων του site χωρίς προηγούμενη έγγραφη συγκατάθεση ή αναφορά της σελίδας