24/5/17

Παγωμάρα και εντάσεις για Βερολίνο και Άγκυρα. Το ΝΑΤΟ ως μεσάζων. Απορίες για Ελληνικά συμφέροντα

προβλήματα για τις σχέσεις ΝΑΤΟ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ - ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ με έμμεσους φόβους
για την Ελλάδα όσον αφορά το τι θα γίνει με την βάση του Ιντσιρλίκ. -- πηγή φωτό: rbth.com

Η αποστασιοποίηση της Τουρκίας φαίνεται πώς έχει προβληματίσει το ΝΑΤΟ καθώς η Άγκυρα δείχνει να έχει στρέψει τα αυτιά και τα μάτια της προς το Κρεμλίνο παρά προς το στρατηγείο του ΝΑΤΟ. Σε αυτό το στάδιο υπάρχει έντονη η πρωτοβουλία του γ.γ. του ΝΑΤΟ , Στόλντεμπεργκ μέσα από τις πολλαπλές επικοινωνίες με όποιο Τούρκο αξιωματούχο μπορεί τις τελευταίες ημέρες προς τους Ερντογάν, Γιλντιρίμ, Φικρί Ισίκ και Τσαβούσογλου.

Ο μεγαλύτερος όμως προβληματισμός φαίνεται να δημιουργείται για τις σχέσεις Τουρκίας Γερμανίας αφού ήδη το Βερολίνο σχεδιάζει απόσυρση προσωπικού και εξοπλισμού από την βάση του Ιντσιρλίκ που περιλαμβάνουν έξι πολεμικά αεροσκάφη επιτηρήσεως - αναγνωρίσεως Tornado, καθώς και 274 στρατιωτικούς. Η απόφαση μάλλον θα επισπευθεί καθώς η Τουρκία αρνήθηκε προ ημερών την επίσκεψη βουλευτών και της Ούρσουλα φον ντερ Λάινεν στην βάση του Ιντσιρλίκ.

Υπάρχει και σε αυτή την περίπτωση καταιγισμός επικοινωνίας από τον γ.γ. του ΝΑΤΟ προς τις δύο πλευρές. Τα τηλέφωνα απευθύνθηκαν στην καγκελάριο Μέρκελ, στον κ. Γκάμπριελ, στην ΥΠΑΜ Γερμανίας Ούρσουλα φον ντερ Λάινεν, στον Στρατηγό συμμαχικών δυνάμεων Σκαπαρότι, στον Τούρκο Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Χουλουσί Ακάρ, καθώς και στον διπλωμάτη των ΗΠΑ, κ. Μάγκαρκ, που είναι επικεφαλής των 68 κρατών εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Παράλληλα υπάρχουν και σοβαρές πιέσεις προς αξιωματούχους των Μέρκελ και Φον Ντερ Λαινεν από Γερμανικό οικονομικό όμιλο να λυθεί το ζήτημα μέσω της συμμαχίας, λόγω πολλαπλών οικονομικών συμφερόντων στην Τουρκία, αν και οι πιθανότητες δεν είναι ευνοϊκές για κάτι τέτοιο. Η δυσάρεστη δυστοκία φαίνεται να τονίζεται ακόμα περισσότερο τόσο από την θέληση της ΥΠΑΜ Λάιντεν, να επιλεγεί μέρος μετεγκατάστασης του προσωπικού από το Ιντσιρλίκ (ακούστηκαν χώρες όπως η Ιορδανία, η Κύπρος.. μέχρι και το Ισραήλ), όσο και από τις εντάσεις άλλων χωρών μελών της συμμαχίας για να υπάρξει κάτι τέτοιο.

Όπως φαίνεται μάλλον θα χρειαστεί η παρέμβαση των ΗΠΑ , που ως συνήθως "υποχρεώνει" να επιλύονται τέτοια θέματα άμεσα και με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, ίσως ακόμα και στην αυριανή συνεύρεση του ΝΑΤΟ.

Σε όλα αυτά είναι σημαντικό πάντως να διευκρινιστεί πώς το όλο σκηνικό είναι αρκούντως επικίνδυνο και για τα Ελληνικά συμφέροντα, αφού μια συμφωνία κεκλεισμένων των θυρών στο στρατηγείο του ΝΑΤΟ, ειδικά για την βάση του Ιντσιρλίκ, δεν είναι απαραίτητο πώς θα βαδίσει σύμφωνα με όσα θέλουμε εμείς. Σημειώνεται , επίσης, πώς οι τελευταίες αναφορές για την μυστηριώδη απουσία του Ερντογάν για πάνω από 24 ώρες από κάθε πολιτική δραστηριότητα έχει δημιουργήσει ανασφάλεια στους συμμετέχοντες των συζητήσεων. Είναι μάλλον σημαντικό να δούμε τι θα πράξει το ΥΕΘΑ της Ελλάδος σε συνεργασία με το ΥΠΕΞ μας, καθώς μια συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Γερμανίας, ανεξάρτητα αν θα έχει θετική ή αρνητική κατάληξη , σίγουρα θα επηρρεάσει πολλά δεδομένα που αφορούν και την χώρα μας.

Geopolitics & Daily News Team

==========================================

Ιδιοκτησία πνευματικών δικαιωμάτων του Geopolitics & Daily News - © 2017. Το περιεχόμενο του site αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Geopolitics & Daily News. Οποιαδήποτε πληροφορία (κείμενο, εικόνες, γραφικά) περιέχεται στο site μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για προσωπική, μη εμπορική χρήση. Είναι παράνομη η αντιγραφή, αναπαραγωγή, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, μέρους ή του συνόλου των περιεχομένων του site χωρίς προηγούμενη έγγραφη συγκατάθεση ή αναφορά της σελίδας