17/5/17

Το "ένδοξο" παρελθόν της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας αναπολούν στην Τουρκία


Το "ένδοξο" παρελθόν της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας αναπολούν στην Τουρκία, επιχειρώντας μέσω της επαναφοράς των σπορ που διεξάγονταν την εποχή εκείνη, να αναβιώσουν τη δόξα των παλαιότερων αιώνων.


Την περασμένη εβδομάδα, διεξήχθη στην Κωνσταντινούπολη το φεστιβάλ Εθνικών Σπορ και Πολιτισμού. Στόχος ήταν να γνωρίσουν οι σύγχρονοι Τούρκοι, τα αθλήματα και την κουλτούρα της ένδοξης περιόδου της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, όταν η Γη έτρεμε κάτω από τη σπάθα του σουλτάνου. Το κοινό είχε την ευκαιρία να απολαύσει αθλήματα και παραστάσεις από τους αρχικούς νομαδικούς ιππείς, μέχρι και το καμάρι της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, το επίλεκτο σώμα των Γεννίτσαρων.

Πάνω από 800 αθλήματα που διεξάγονταν στην Ανατολία εκείνη την εποχή πραγματοποιήθηκαν με τη συμμετοχή χιλιάδων αθλητών, ηθοποιών και συνδέσμων για την προώθηση της πολιτιστικής κληρονομίας της Τουρκίας. Το Φεστιβάλ διεξήχθη με πρωτοβουλία του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και της κυβέρνησης, προκειμένου να αναδειχθεί η παλιά δόξα και να αποκτήσει ο σύγχρονος Τούρκος πολίτης ένα υψηλό όραμα, όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές.

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον συγκέντρωσε το Cirit, ένα άθλημα με ιππείς που πετούν ξύλινα ακόντια στους εχθρούς τους. «Είναι ο βασιλιάς των σπορ. Συμβολίζει το τουρκικό πνεύμα», δήλωσε ο επικεφαλής της ομάδας.

«Θέλουμε να αναδείξουμε τις παραδοσιακές αξίες, ξεκινώντας από τα σπορ μας και να ωθήσουμε τον κόσμο προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση», δήλωσε ο Μπιλάλ Ερντογάν, ο γιος και εκ των επικεφαλής των διοργανωτών του μεγάλου Φεστιβάλ.

Σαφώς και το «εμπρός - πίσω» του Ερντογάν, δεν είναι κάτι που ξεκινάει με τα σπορ. Παλαιότερα, θέλοντας να εδραιώσει την ιστορική υπόσταση της... παγκοσμιότητας του Τουρκικού λαού, στα εγκαίνια του μεγαλοπρεπούς παλατιού του, είχε παρτάξει τις επίσημες στρατιωτιές στολές όλων των λαών και αυτοκρατοριών από τη σημερινή Μογγολία μέχρι την Τουρκία, από τις οποίες, μέσα από το πέρασμα των αιώνων καταλήξαμε στην οθωμανική αυτοκρατορία.

Υπενθυμίζουμε πως τον περασμένο Σεπτέμβριο με κύριο σύνθημα «Η Τουρκία είναι ο ηγέτης», ένα νέο πολιτικό κόμμα, που ονομάζεται «Οθωμανικό Κόμμα» έχει ιδρυθεί στην Τουρκία. Το κόμμα αυτό, που διαθέτει αραβικούς χαρακτήρες στο έμβλημά του, έχει ως στόχο να συμμετάσχει στις επόμενες βουλευτικές εκλογές.

Η γειτονική μας χώρα φαίνεται, πως διολισθαίνει επικίνδυνα, από τον χώρο του κοσμικού Ισλάμ, που εκπροσωπούσε κάποτε, σε όλο και πιο φανατικές θρησκευτικές τακτικές, εμπλεκόμενη και στον νεο-οθωμανισμό.

Ενώ ο Ερντογάν δεν έχει κρύψει την φιλοδοξία του για τα σύνορα της καρδιάς του προσκαλώντας ουσιαστικά όλους τους Μουσουλμανικούς πληθυσμούς υπό την σκέπη της Τουρκίας.

Με πληροφορίες από Πρώτο Θέμα
Geopolitics Editorial Team
==========================================

 Ιδιοκτησία πνευματικών δικαιωμάτων του Geopolitics & Daily News - © 2017.

 Το περιεχόμενο του site αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Geopolitics & Daily News. Οποιαδήποτε πληροφορία (κείμενο, εικόνες, γραφικά) περιέχεται στο site μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για προσωπική, μη εμπορική χρήση. Είναι παράνομη η αντιγραφή, αναπαραγωγή, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, μέρους ή του συνόλου των περιεχομένων του site χωρίς προηγούμενη έγγραφη συγκατάθεση ή αναφορά της σελίδας