4/5/17

Η Ευρώπη, η Αφρική και μια νέα προσέγγιση στη διαχείριση κρίσεωνΤου Richard Gowan
Εuropean Council On Foreign Relations
Μια ανθρωπιστική καταστροφή αναδύεται από το νότο της Ευρώπης, τη στιγμή που οι ΗΠΑ φαίνεται να μειώνουν τη διεθνή δέσμευσή τους.

Έχοντας την προσοχή της σε άλλες συγκρούσεις και ανησυχώντας για τις μεταναστευτικές ροές, το κύριο focus της ευρωπαϊκής στρατηγικής για την Αφρική φαίνεται να είναι η "συγκράτηση". Αλλά η υιοθέτηση μιας προσέγγισης "ζώνης ασφαλείας" δεν θα επιλύσει τα προβλήματα, πόσο μάλλον τα μακροπρόθεσμα επαναλαμβανόμενα ζητήματα.

Η ενίσχυση των ευρωπαϊκών μηχανισμών διαχείρισης κρίσεων και η μεσολάβηση στις συγκρούσεις, μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση των πηγών αναταραχής στη Δυτική Αφρική, το Σαχέλ, και το Κέρας της Αφρικής.

Η υποστήριξη της Αφρικανικής Ένωσης και των Ηνωμένων Εθνών θα είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη αυτού: ιδιαίτερη προσπάθεια και πόροι θα πρέπει να κατευθύνονται στη βοήθεια του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Antonio Guterres ώστε να διορθώσει αυτό που έχει χαρακτηρίσει ένα "σπασμένο και αποτυχημένο" σύστημα.

Η λήψη πρόωρων μέτρων για την αντιμετώπιση ανθρωπιστικών κρίσεων είναι μια ευκαιρία για την ΕΕ να αποδείξει ότι δεν έχει χάσει εντελώς την έννοια του στρατηγικού σκοπού και ότι είναι σε θέση να ανταποκριθεί σε ηθικές και πολιτικές επιταγές για να αντιμετωπίσει τον ανθρώπινο πόνο.

Capital.gr


==========================================
 Ιδιοκτησία πνευματικών δικαιωμάτων του Geopolitics & Daily News - © 2017.

 Το περιεχόμενο του site αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Geopolitics & Daily News. Οποιαδήποτε πληροφορία (κείμενο, εικόνες, γραφικά) περιέχεται στο site μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για προσωπική, μη εμπορική χρήση. Είναι παράνομη η αντιγραφή, αναπαραγωγή, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, μέρους ή του συνόλου των περιεχομένων του site χωρίς προηγούμενη έγγραφη συγκατάθεση ή αναφορά της σελίδας