15/5/17

Ένας νέος πρόεδρος στη Γαλλία


των Oded Eran και Adi Kantor

The Institute for National Security Studies


Μετά από τις προεδρικές εκλογές, η Γαλλία ξύπνησε σε μια νέα πολιτική πραγματικότητα. Τουλάχιστον για την ώρα, η παλιά δομή της γαλλικής πολιτικής βασιζόταν σε δύο βασικά κόμματα -ένα σοσιαλιστικό κόμμα και ένα συντηρητικό, απόγονος του κόμματος του de Gaulle- έχει διαγραφεί. Αυτό που απομένει είναι τέσσερα ιδεολογικά ρεύματα: φιλελεύθεροι καπιταλιστές, που εκπροσωπούνται από το νεοεκλεγέντα πρόεδρο Emmanuel macron, η άκρα δεξιά, που εκπροσωπείται από τη Marine Le Pen, οι παραδοσιακοί δεξοί συντηρητικοί, οι οποίοι μετά τον Sarkozy απέτυχαν να βρουν έναν χαρισματικό ηγέτη, και οι αριστεροί, που εκπροσωπήθηκαν από τον απερχόμενο πρόεδρο Francois Hollande. Τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών, θα επηρεάσουν το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις σχέσεις του Ισραήλ με αυτόν τον σημαντικό οργανισμό.Ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας θα πρέπει να αντιμετωπίσει τα οικονομικά προβλήματα, κυρίως την υψηλή ανεργία του 10% μεταξύ του γενικού πληθυσμού και του 25% μεταξύ των νέων, τα κύματα μετανάστευσης από την Αφρική και τη Μέση Ανατολή, την τρομοκρατία από Ισλαμιστές εξτρεμιστές, τον αυξανόμενο ρατσισμό, που συνοδεύεται και από αντισημιτισμό, και κυρίως, τις επιπτώσεις αυτών των προβλημάτων στην ενότητα των Γάλλων και στο μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η μεγάλη νίκη του Macron έναντι της Le Pen δεν μπορεί να κρύψει την εμφάνιση, και όχι μόνο στη Γαλλία, ενός ακραίου δεξιού μπλοκ στην Ευρώπη, βασισμένο στην εθνικιστική ιδεολογία και τροφοδοτούμενο από τη ξενοφοβία και την απογοήτευση με την ΕΕ. Ο Macron εξελέγη πρόεδρος μόνο επειδή εκείνοι που δεν υποστήριζαν την προεκλογική του πλατφόρμα, τον ψήφισαν παρόλα αυτά ως αντίδραση στη Le Pen. Αυτή είναι η δύναμή του, αλλά είναι επίσης πιθανό να είναι μια μελλοντική εξήγηση για την εξαφάνισή του από την πολιτική σκηνή στη Γαλλία, κάτι που θα μπορούσε να γίνει τόσο ξαφνικά όσο και η απροσδόκητη εκλογή του στη θέση του προέδρου, εάν δεν κατορθώσει να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των ψηφοφόρων. Το κλειδί για την επιτυχία του θα είναι ως εκ τούτου, πάνω από όλα, να εξαλείψει το διχασμό μεταξύ των δύο στρατοπέδων, διότι παρά τη νίκη του, ο Macron δεν μπορεί να αγνοήσει ότι η Le Pen έλαβε τη στήριξη του ενός τρίτου του εκλογικού σώματος. Πέρα από την ικανότητά του να συγκρατήσει την τάση προς τον διχασμό, θα κριθεί αντίστοιχα με τις επιδόσεις του σε τρία ζητήματα: τη σημαντική οικονομική αλλαγή, μια ανανεωμένη αίσθηση ασφάλειας και την αναζωογόνηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η πλατφόρμα του Macron περιλαμβάνει σειρά οικονομικών μέτρων, συμπεριλαμβανομένης της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος, μιας μεγάλης μείωσης της εταιρικής φορολόγησης, και της μείωσης του κρατικού ελλείμματος, με τη μείωση της απασχόλησης στο δημόσιο τομέα. Αυτή η πλατφόρμα αποτυπώνει το προσωπικό background του ίδιου του Macron, ο οποίος προτού βρεθεί στο υπουργικό συμβούλιο του Hollande, εργαζόταν στον τραπεζικό κλάδο. Η μείωση του ποσοστού της ανεργίας, ιδιαίτερα μεταξύ των κάτω των 35 ετών, είναι μια από τις πιο δύσκολες δοκιμασίες που αντιμετωπίζει ο Macron. Η μείωση των φόρων είναι ένα σημαντικό βήμα σε αυτή την κατεύθυνση, αλλά δεν θα είναι αρκετό. Πολλά εξαρτώνται από την ικανότητα της Γαλλίας να φύγει από το έλλειμμα και να εμφανίσει πλεόνασμα στο εμπορικό της ισοζύγιο. Οι βασικοί προορισμοί των γαλλικών εξαγωγών είναι η Γερμανία, οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Ενώ το εμπόριο με τη Γερμανία υπόκειται στο κυρίαρχο καθεστώς της ΕΕ, το εμπόριο με τις ΗΠΑ θα αλλάξει εάν ΗΠΑ και ΕΕ καταλήξουν σε συμφωνία για μια ζώνη ελεύθερων συναλλαγών μεταξύ τους, και το εμπόριο με το Ηνωμένο Βασίλειο θα εξαρτηθεί από μια νέα συμφωνία που θα εδραιώνει τις σχέσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου, μετά το Brexit.

Η πολιτική και οικονομική λογική υποχρεώνει το Macron σε στενή συνεργασία με τη Γερμανία και την Angela Merkel. Η Γαλλία και η Γερμανία θα κυριαρχήσουν στην ΕΕ μετά από την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου, και οι δύο εντός του εσωτερικού πλαισίου της ΕΕ και των διεθνών σχέσεων της ΕΕ. Αυτές οι δύο χώρες θα καθορίσουν εάν οι διαπραγματεύσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο για την αποχώρησή του από την ΅ΕΕ αντανακλούν μια επιθυμία να τιμωρηθεί η Βρετανία ή μια πρόθεση να σχεδιάσουν μια συμφωνία που να ικανοποιεί τα συμφέροντα τόσο του Ηνωμένου Βασιλείου όσο και της ΕΕ. Μια κοινή θέση της Γαλλίας με τη Γερμανία μπορεί επίσης να μαλακώσει την απόρριψη από τον trump των εμπορικών συμφωνιών που έχουν υπογράψει οι ΗΠΑ.

Οι σχέσεις μεταξύ της Γαλλίας του Macron και των ΗΠΑ του trump, αρχίζουν από ένα χαμηλό σημείο, μετά από τις δηλώσεις trump, οι οποίες ερμηνεύτηκαν ως στήριξη προς τη Le pen, και συγκεκριμένα προ την σκληρή στάση, την ίδια με της Le Pen, εναντίον της μετανάστευσης των μουσουλμάνων. Ωστόσο, το οικονομικό υπόβαθρο του Macron και η στάση του σχετικά με την λύση των οικονομικών προβλημάτων της Γαλλίας, κάτι που ανταποκρίνεται σαφώς στην προσέγγιση του trump, μπορεί να διευκολύνει την έναρξη ενός θετικού διαλόγου μεταξύ τους.

Η συνεργασία μεταξύ της Γαλλίας και της Γερμανίας μπορεί να δημιουργήσει αλλαγές στην πολιτική για την εσωτερική μετανάστευση στην ΕΕ και την μετανάστευση από έξω, η οποία έχει ένα ευαίσθητο πολιτικό και ηθικό πλαίσιο. Μια αποφασιστική στάση από τους Merkel και Macron για το ζήτημα δεν μπορεί να εξαλείψει την επιρροή των μεταναστευτικών κυμάτων σε και εντός της Ευρώπης, αλλά ενώ η εσωτερική μετακίνηση εδραιώνεται σε συμβάσεις και συμφωνίες μεταξύ των μελών της ΕΕ και δεν μπορεί άμεσα να αλλάξει, θα ήταν πιο εύκολο να αλλάξουν οι ρυθμίσεις σχετικά με τη μετανάστευση στην ΕΕ.

Σε ένα μεγάλο βαθμό, η αίσθηση ασφάλειας ενός ατόμου είναι το αποτέλεσμα της προσέγγισης της κυβέρνησης στην τρομοκρατία και τα αίτιά της, και η επιτυχία εξαρτάται εν μέρει από τη συνεργασία μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών. Σε αυτό το ζήτημα επίσης, όπου έχει ήδη σημειωθεί σημαντική πρόοδος, η συνεργασία μεταξύ των βασικών μυστικών υπηρεσιών της ηπείρου στο πλαίσιο της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, τα οποία οι Merkel και Macron μπορούν να ενισχύσουν, μπορεί να βελτιώσει την κατάσταση από την οπτική ενός Γάλλου πολίτη.

Μια γενικότερη βελτίωση της αίσθησης ασφάλειας θα έχει επίσης θετική επίδραση στους Εβραίους στη Γαλλία, οι οποίοι είναι εκτεθειμένοι σε αυξημένες λεκτικές και σωματικές παρενοχλήσεις από εθνικιστές και μουσουλμανικές αντισημιτικές ομάδες. Όχι πολύ πριν από τις εκλογές, η Le Pen προσπάθεια να φτιάξει την εικόνα της και του κινήματός της ως αρνητές του Ολοκαυτώματος, δημιουργώντας μια συμμαχία μεταξύ εκείνων που μάχονται εναντίον του εξτρεμιστικού Ισλάμ. Οι περισσότεροι Γάλλοι Εβραίοι ωστόσο ψήφισαν υπέρ του Macron, ακόμη και αν είναι απλώς το μικρότερο από δύο κακά. Μαζί με την αναγνώριση του για τον ρόλο που διαδραμάτισε η γαλλική κυβέρνηση στη διάρκεια του Β΄ ΠΠ στην πρόκληση αδικίας και ταλαιπωρίας στους Γάλλους Εβραίους, ο Macron ισχυρίστηκε επίσης ότι η εβραϊκή κοινότητα έχει μείνει πίσω στην αφομοίωσή της από τη γαλλική κοινωνία και ότι τα μουσουλμανικά και εβραϊκά σχολεία διδάσκουν την απογοήτευση από τη Γαλλική Δημοκρατία, επειδή αυτό υπαγορεύει το Κοράνι και το Τορά. ΟΙ Γάλλοι Εβραίοι ασφαλώς θα ενθαρρυνθούν από την αποφασιστική νίκη του MAcron, αλλά όπως και ο ίδιος, δεν μπορούν να αγνοήσουν το γεγονός ότι το ένα τρίτο του εκλογικού σώματος υποστήριξε τον Macron.

Η στάση του Macron απέναντι στο Ισραήλ περιλαμβάνει τόσο έγκριση όσο και κριτική. Σε μία από τις επισκέψεις του στο Ισραήλ, αναφέρθηκε στην ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και Γαλλίας στην επιχειρηματικότητα, στην καινοτομία και στην έρευνα, και ζήτησε την άρνηση της υποστήριξης του κινήματος BDS. Ο Macron έχει αποφύγει επίσης να εκφράσει την αναγνώρισή του στο παλαιστινιακό κράτος, αν και εξέφρασε την αντίθεσή του στους ισραηλινούς εποικισμούς στη Δυτική Όχθη. εν όψει των βαρέων καθηκόντων που θα αναλάβει ο ίδιος ως νέος και άπειρος πρόεδρος, ιδιαίτερα στη διεθνή σκηνή, είναι αμφίβολο εάν θα κάνει οποιαδήποτε προσπάθεια να ανανεώσει την πρωτοβουλία του προκατόχου του που στόχο είχε την επανέναρξη της πολιτικής διαδικασίας μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων. Μια πιθανή ενίσχυση της σύνδεσης μεταξύ Βερολίνου και Παρισιού θα ενισχύσει επίσης αυτές τις χώρες στην ΕΕ που από τη μία πλευρά αναγνωρίζουν ένα ηθικό χρέος απέναντι στους Εβραίους και την ασφάλεια του Ισραήλ, ενώ από την άλλη πλευρά δεν αποκλείεται να επικρίνουν την πολιτική της κυβέρνησης του Ισραήλ σε θέματα σχετικά με τη σύγκρουση Ισραήλ-Παλαιστίνης.

Άλλα ζητήματα στις γαλλικές εξωτερικές σχέσεις θα επανεξεταστούν επίσης. Για παράδειγμα, οι σχέσεις με τη Μόσχα θα επηρεαστούν όχι μόνο από τη συνεχιζόμενη ρωσική παρουσία σε μέρη της Ουκρανίας, αλλά επίσης από αποκαλύψεις χακεμένων υπολογιστών στα γραφεία του Macron και την κριτική του Macron στον Ρώσο πρόεδρο ο οποίος, σύμφωνα με το Γάλλο ομόλογό του, δεν κάνει αρκετά για να σταματήσει την αιματοχυσία στη Συρία.

Τέλος, μετά από τις προεδρικές εκλογές στην Αυστρία, τις κοινοβουλευτικές εκλογές στην Ολλανδία και τις προεδρικές εκλογές στην Γαλλία, κάποιοι λένε ότι η εθνικιστική δεξιά στην Ευρώπη που τρέφει την ξενοφοβία και το μίσος με βάση το φύλο, τη φυλή, και τη θρησκεία, έχει φθάσει στο αποκορύφωμά της, και η αντίθεση σε αυτή ήταν επιτυχής. Αυτό το συμπέρασμα ωστόσο, είναι πρόωρο και επικίνδυνο, διότι οι λόγοι για την άνοδο και την επιτυχία των δεξιών κομμάτων, δεν έχουν εξαφανιστεί. Υπάρχουν σοβαροί λόγοι για αισιοδοξία σχετικά με την οικονομική ανάκαμψη, επιτυχία στον αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας, και ενίσχυση του μετριοπαθούς φιλελεύθερου κέντρου. Την ίδια στιγμή, θετικά αποτελέσματα δεν είναι εγγυημένα, και περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, εξαρτώνται από την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των Ευρωπαίων στις ιδέες στις οποίες η ΕΕ βασίζεται και στην ικανότητα του οργανισμού και των κρατών μελών του να παρέχει κάθε φυσική και οικονομική ασφάλεια.


Capital.gr

==========================================

 Ιδιοκτησία πνευματικών δικαιωμάτων του Geopolitics & Daily News - © 2017.

 Το περιεχόμενο του site αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Geopolitics & Daily News. Οποιαδήποτε πληροφορία (κείμενο, εικόνες, γραφικά) περιέχεται στο site μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για προσωπική, μη εμπορική χρήση. Είναι παράνομη η αντιγραφή, αναπαραγωγή, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, μέρους ή του συνόλου των περιεχομένων του site χωρίς προηγούμενη έγγραφη συγκατάθεση ή αναφορά της σελίδας