3/5/17

Γράμμα από το Πεκίνο


των Shi Zhiqin και Lai Suetyi
Carnegie Europe 
"Η Κίνα θα συνεχίσει να στηρίζει την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, ελπίζοντας να δει μια πιο σταθερή, ενωμένη και ευημερούσα Ευρωπαϊκή Ένωση”. Αυτή η κινεζική άποψη που εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Wang Yi στις 8 Μαρτίου, δεν είναι σε καμία περίπτωση άγνωστη, καθώς έχει επανειλημμένως αναδειχθεί από γενιές Κινέζων ηγετών και σε όλα τα κινεζικά policy papers που συνδέονται με την ΕΕ. Το Πεκίνο χρειάζεται την ΕΕ όχι μόνο επειδή η ένωση είναι ο μεγαλύτερος προορισμός των εξαγωγών της Κίνας αλλά επίσης λόγω του ρόλου της ΕΕ ως ένας παγκόσμιος παράγοντας. Δεδομένου του τρέχοντος κύματος αντί-παγκοσμιοποίησης παγκοσμίως, η συνεργασία με την ΕΕ είναι ακόμη πιο σημαντική για την Κίνα.

Για την Κίνα, ο πιο κρίσιμος ρόλος της ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος του Πεκίνου σε μια εταιρική σχέση που βασίζεται στην ανάπτυξη. Η σχέση ΕΕ-Κίνας κυριαρχείται εδώ και καιρό από το εμπόριο. Από το 2004, η Ένωση ήταν ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Κίνας, ενώ η Κίνα ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος εταίρος της ΕΕ. Το εμπόριο αποτέλεσε τον ακρογωνιαίο λίθο των διμερών σχέσεων, επιτρέποντας την ανταλλαγή αγαθών, κεφαλαίων, ιδεών και πολιτισμού.

Την ίδια στιγμή, το εμπόριο είναι μια μεγάλη πηγή σύγκρουσης. Η τεράστια εμπορική ανισορροπία μεταξύ Κίνας και ΕΕ πάντα προκαλούσε καταγγελίες και φόβους, ιδιαίτερα μεταξύ των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων. Επιπλέον, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και οι επιχειρήσεις αυξάνουν τις απαιτήσεις για αμοιβαιότητα στην πρόσβαση στην αγορά. Στο μεταξύ, η Κίνα έχει απογοητευτεί από την άρνηση της ΕΕ να αναγνωρίσει το status της ως οικονομία-αγοράς.

Εκτός από το διμερές εμπόριο, η εταιρική σχέση Κίνας-ΕΕ είναι επίσης ζωτικής σημασίας για την υπεράσπιση της πολυμερούς εμπορικής τάξης, η οποία είναι γεμάτη αβεβαιότητα. Η κινεζική οικονομική επιτυχία είναι προϊόν οικονομικής παγκοσμιοποίησης. Το Πεκίνο πιστεύει ότι το ανοιχτό εμπόριο παραμένει καθοριστικό για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη. Ενώ η Κίνα προσαρμόζεται στο νέο οικονομικό της πρότυπο, πολλές χώρες της ΕΕ δυσκολεύονται ακόμη να ανακάμψουν πλήρως από την οικονομική κρίση και την κρίση χρέους των τελευταίων ετών. Επιπλέον, ο νέος Αμερικανός πρόεδρος, Donald trump, έχει ζητήσει να σταματήσουν τα μεγάλα εμπορικά projects, όπως η ΤΤΙΡ και η ΤΡΡ. Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η παγκοσμιοποίηση πεθαίνει.

Σε αυτό το πλαίσιο, η συνεργασία μεταξύ της Κίνας και της ΕΕ γίνεται ιδιαίτερα σημαντική. Αν και το Ηνωμένο Βασίλειο, ένας βασικός ακτιβιστής του ανοιχτού εμπορίου, αποχωρεί από την Ένωση, η Κίνα ελπίζει ότι οι υπόλοιπες χώρες της ΕΕ δεν θα στραφούν στον εμπορικό προστατευτισμό. Η Κίνα επίσης περιμένει να δει περισσότερο ενθουσιασμό από την ΕΕ για την πρωτοβουλία Belt and Road, το οποίο είναι το πιο φιλόδοξο project στην εξωτερική πολιτική της Κίνας. Η Κίνα χαιρετίζει τη συμμετοχή των Ευρωπαίων ηγετών στη σύνοδο Belt and Road στο Πεκίνο αυτό το μήνα. Αυτή είναι ια ευκαιρία για συνεργασία, ώστε να προωθηθεί η παγκοσμιοποίηση και η παγκόσμια οικονομία, ιδιαίτερα εν τω μέσω των δυνητικών απειλών από μία εσωστρεφή Αμερική και από τον ευρωπαϊκό λαϊκισμό.

Σε έναν άλλο τομέα στον οποίο η Κίνα χρειάζεται την ΕΕ είναι η προώθηση στη βιωσιμότητα. Αυτή τη στιγμή, η αντιμετώπιση του περιβαλλοντικού είναι βασική προτεραιότητα για την Κίνα. Η ΕΕ είναι πρωτοπόρος σε συναφείς τεχνολογίες, εμπειρία και πρότυπα, και ως εκ τούτου θεωρείται από την Κίνα ένας σημαντικός εταίρος. Αντιστοίχως, η εταιρική σχέση Κίνας-ΕΕ για την αστικοποίηση, θεσπίστηκε το 2012 για να προωθήσει τις ανταλλαγές σε σειρά θεμάτων αστικής ανάπτυξης.

Στη διεθνή σκηνή, με τον κίνδυνο αποχώρησης των ΗΠΑ από τη Συμφωνία στο Παρίσι το 2016, η συνεργασία μεταξύ Πεκίνου και Βρυξελλών για την κλιματική αλλαγή, γίνεται ακόμη πιο κρίσιμη. Η Κίνα και η ΕΕ, είναι ο μεγαλύτερος και τρίτος μεγαλύτερος φορέας εκπομπής άνθρακα αντιστοίχως, και εκπροσωπούν τον αναπτυγμένο και αναπτυσσόμενο κόσμο στις διεθνείς διαπραγματεύσεις. Μια δεσμευμένη εταιρική σχέση μεταξύ του ζευγαριού για την αντιμετώπιση της κλιματική αλλαγής, μπορέι να χρησιμεύσει ως κινητήριο μοχλό για παγκόσμια δράση.

Η Κίνα και η ΕΕ είναι επίσης εταίροι στις μεταρρυθμίσεις. Αυτός ο τομέας είναι δύσκολος και επίπονος, αλλά η Κίνα επιβεβαιώνει τη δέσμευσή της για περαιτέρω εγχώριες μεταρρυθμίσεις. Στο μεταξύ, η Κίνα διαπιστώνει μια παρόμοια ανάγκη για μεταρρυθμίσεις στην ΕΕ, ιδιαίτερα στη διάρκεια εκείνων των χρόνων στα οποία Η ΕΕ αντιμετωπίζει διάφορες προκλήσεις και την αεπιλή της διάλυσης. Αναφορικά με τις μεταρρυθμίσεις της Κίνας στην απελευθέρωση και διακυβέρνηση της αγοράς, οι εμπειρίες αό χώρες της ΕΕ χρησιμεύουν ως σημείο αναφοράς.

Η ΕΕ παραμένει ένας σημαντικός παράγοντας παγκοσμίως. Φέτος, όλος ο κόσμος έχει τα βλέμματα σε αυτήν , ιδιαίτερα υπό το πρίσμα των εκλογών σε Γαλλία και Γερμανία, στην έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ και στη συνεχιζόμενη προσφυγική κρίση. Η άποψη της Κίνας για την ΕΕ ως ένας εταίρος και έναν ρόλο σε έναν πολυπολικό κόσμο παραμένει αμετάβλητη. Ιδιαίτερα καθώς οι ΗΠΑ κινδυνεύουν να στραφούν στον απομονωτισμό, η Κίνα χρειάζεται την ΕΕ ακόμη περισσότερο για να παρέχει δημόσια αγαθά και να προάγει την παγκόσμια διακυβέρνηση.

Η Κίνα δεσμεύεται στη συνεχή παγκοσμιοποίηση. Ενώ παρατηρούνται πισωγυρίσματα, ακόμη και καταστροφή από την ανεξέλεγκτη παγκοσμιοποίηση, το Πεκίνο θέλει να συνεργαστεί με την ΕΕ για να διαχειριστεί τη διαδικασία. Τα τελευταία χρόνια, η Κίνα έχει ξεκινήσει συζητήσεις με την ΕΕ και τα κράτη-μέλη της σε συνεργασία με τρίτες χώρες, δηλαδή την Αφρική και τη Λατινική Αμερική.

Δεδομένου ότι η τρομοκρατία είναι μια κοινή απειλή σε όλη τη διεθνή κοινότητα, η ΕΕ χρησιμεύει επίσης ως εταίρος της Κίνας στην ασφάλεια και στην άμυνα. Εκτός από την υφιστάμενη συνεργασία μέσω πολυμερών πλατφόρμων, υπήρξαν διμερείς πρωτοβουλίες συνεργασίας επίσης, για παράδειγμα στην Στρατηγική Ατζέντα για τη Συνεργασία Κίνας-ΕΕ 2020. Συγκεκριμένα, λαμβάνουν χώρα τακτικά διάλογοι για την αμυντική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας ώστε να βοηθήσουν στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης, κάτι που είναι απαραίτητο για το Πεκίνο και τις Βρυξέλλες ώστε να γίνουν στενοί εταίροι στην ασφάλεια. Η Κίνα καλεί την ΕΕ να αποφύγει τα δύο μέτρα και δύο σταθμά στο εντοπισμό τρομοκρατικών οργανώσεων καθώς και να αποτρέπει περαιτέρω άνοδο του λαϊκισμού.

Συνολικά, η ΕΕ δεν είναι παρά ένας σημαντικός εταίρος για την Κίνα, ωστόσο είναι ο πιο σημαντικός σε πολλούς τομείς και όχι απλώς στο εμπόριο. Σε τομείς όπως η κλιματική αλλαγή, οι μεταρρυθμίσεις, η παγκόσμια διακυβέρνηση, η ασφάλεια, η εταιρική σχέση μεταξύ Κίνας και ΕΕ είναι απαραίτητη αλλά ακόμη όχι αρκετή ισχυρά. Η ικανότητα του ζευγαριού να εντοπίσει κοινά συμφέροντα και προτεραιότητες θα καθορίσει την απόδοση της συνεργασίας τους στη σημερινή διεθνή σκηνή, η οποία χρειάζεται μια τέτοια εταιρική σχέση περισσότερο από ποτέ.


Capital.gr 

==========================================

 Ιδιοκτησία πνευματικών δικαιωμάτων του Geopolitics & Daily News - © 2017.

 Το περιεχόμενο του site αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Geopolitics & Daily News. Οποιαδήποτε πληροφορία (κείμενο, εικόνες, γραφικά) περιέχεται στο site μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για προσωπική, μη εμπορική χρήση. Είναι παράνομη η αντιγραφή, αναπαραγωγή, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, μέρους ή του συνόλου των περιεχομένων του site χωρίς προηγούμενη έγγραφη συγκατάθεση ή αναφορά της σελίδας