8/5/17

Bloomberg: Φρικτή η ιδέα ενός νέου Συντάγματος για τη Βενεζουέλα


Του Noah Feldman


Με τη Βενεζουέλα στο χείλος μιας συνταγματικής κρίσης, ο Πρόεδρος Nicolas Maduro ζήτησε τη σύσταση μιας συντακτικής συνέλευσης για την κατάρτιση νέου Συντάγματος. Είναι μια φρικτή ιδέα -περισσότερο μια μορφή κατάχρησης της εξουσίας του παρά μια πραγματική προσπάθεια επίλυσης της κρίσης μέσω διαπραγματεύσεων. Είναι επίσης μια υπενθύμιση ότι η δημιουργία ενός νέου Συντάγματος δεν πρέπει να αποτελεί δικαιολογία για να σταματήσει η λειτουργία της εν ενεργεία αιρετής κυβέρνησης. Μια ομαλή συνταγματική μετάβαση απαιτεί και μια ομαλή διαδικασία.

Η κρίση είναι σε μεγάλο βαθμό κατόρθωμα του Maduro. Στα τέλη Μαρτίου, το Ανώτατο Δικαστήριο της Βενεζουέλας, που κυριαρχείτο από υποστηρικτές του Maduro, ζήτησε να αναλάβει όλες τις εξουσίες της δημοκρατικά εκλεγμένης Εθνοσυνέλευσης.

Μια μέρα αργότερα, το δικαστήριο άλλαξε γνώμη, απαντώντας στην κριτική ότι η εντολή του αντιστοιχούσε σε πραξικόπημα. Αλλά η αναθεωρημένη εντολή του εξακολουθούσε να δίνει στο Maduro την εξουσία να κλείνει ενεργειακές συμφωνίες με ξένες εταιρείες χωρίς νομοθετική έγκριση, η οποία απαιτείται από το νόμο.

Ακολούθησαν αρκετές εβδομάδες διαμαρτυριών και η Εθνοσυνέλευση είπε στις εταιρείες ενέργειας ότι οποιαδήποτε συμφωνία έκανε μαζί τους ο Maduro θα ήταν παράνομη.

Η επόμενη κίνηση του Maduro ήταν να ζητήσει εκλογές για συντακτική συνέλευση. Σύμφωνα με το άρθρο 348 του Συντάγματος του 1999 που συντάχθηκε υπό την κατεύθυνση του Ουγκό Τσάβες, ο πρόεδρος έχει την εξουσία να ζητήσει τη σύσταση μιας τέτοιας συνέλευσης.

Και σύμφωνα με το κείμενο του 1999, φαίνεται ότι μια συντακτική συνέλευση μπορεί να αναλάβει όλες τις εξουσίες της κυβέρνησης. Το άρθρο 349 αναφέρει ότι "οι υπάρχουσες συσταθείσες αρχές δεν επιτρέπεται να παρεμποδίζουν τη Συντακτική Συνέλευση με οποιονδήποτε τρόπο".

Έτσι, η ιδέα του Maduro θα ήταν το νεοεκλεγέν σώμα να παραμερίσει την Εθνοσυνέλευση και να κυβερνήσει μόνο του μέχρις ότου συνταχθεί νέο σύνταγμα.

Θεωρητικά, αυτό ακούγεται σαν μια λύση στη σύγκρουση μεταξύ του προέδρου και της συνέλευσης. Ωστόσο, υπάρχουν αρκετά σοβαρά προβλήματα.

Το πρώτο είναι ότι το Maduro δεν φαίνεται να θέλει μια πλήρη και δίκαιη δημοκρατική εκλογή για τη συντακτική συνέλευση -τέτοιου είδους εκλογές που θα μπορούσαν να δώσουν δύναμη στους αντιπάλους του. Αντ 'αυτού, ζήτησε να γίνουν εκλογές "ανά κομητεία" για τα μισά μέλη και τα άλλα μισά να εκλεγούν ή επιλογούν από συγκεκριμένες ομάδες ή ανθρώπους που ορίζονται γενικά, όπως για παράδειγμα η "εργατική τάξη", τα "κοινωνικά κινήματα" και οι παραλήπτες κοινωνικών παροχών.

Αν οι εκλογές σε κάθε κομητεία αποφέρουν από ένα μέλος της νέας συνέλευσης, η διαδικασία δεν θα αντιπροσωπεύει αναλογικά τον πληθυσμό, επειδή οι αγροτικές επαρχίες έχουν λιγότερους πολίτες από ό, τι οι αστικές. Πιθανότατα, ένα τέτοιο αποτέλεσμα θα ευνοούσε την αγροτική βάση του Maduro.

Όσον αφορά τις επιλογές που θα βασίζονται σε κοινωνικούς τομείς, η κυβέρνηση Maduro θα είναι πιθανότατα σε θέση να κατευθύνει τα αποτελέσματα ώστε να ευνοήσουν τα συμφέροντά της.

Πέρα από την πιθανή αδικία των εκλογών, ωστόσο, υπάρχει ένα βαθύτερο πρόβλημα: Η ιδέα ότι ένα σώμα που θα εκλεγεί να συντάξει ένα σύνταγμα θα αναλάβει επίσης την εξουσία να κυβερνά στο μεσοδιάστημα. Μερικές φορές μια τέτοια ρύθμιση καθίσταται αναπόφευκτη. Μετά την πραγματική αλλαγή καθεστώτος, η μεταβατική συνέλευση μπορεί να χρειαστεί να κυβερνήσει καθώς θα γράφει το νέο σύνταγμα.

Στην Τυνησία, μετά την Αραβική Άνοιξη, η εκλεγμένη συντακτική συνέλευση και το εθνικό νομοθετικό σώμα ήταν το ίδιο όργανο. Αλλά με μια έξυπνη και σημαντική κίνηση, η ίδια συνέλευση ενεργούσε διαφορετικές ημέρες της εβδομάδας ως διοικητικό όργανο και ως όργανο σύνταξης. Ορισμένα μέλη προτιμούσαν να επικεντρώνονται στην κυβέρνηση και άλλα στην κατάρτιση ενός συντάγματος για το μέλλον. Είναι αξιοσημείωτο ότι αυτός ο μηχανισμός διαχωρισμού συνέλευσης/νομοθετικού σώματος δούλεψε και συμβιβαστικά δημιουργήθηκε ένα φιλελεύθερο δημοκρατικό σύνταγμα.

Ωστόσο, όπου δεν έχει υπάρξει αλλαγή καθεστώτος, μία συντακτική συνέλευση δεν θα πρέπει να κυβερνά. Θα πρέπει να θεσπίζει κανόνες για τη μελλοντική διακυβέρνηση. Η ανάμειξη των δύο καθηκόντων αποτελεί πρόσκληση για κατάχρηση. Συγκεκριμένα, προσκαλεί τη συνέλευση να καθυστερήσει την παραγωγή ενός συνταγματικού σχεδίου. Όσο δεν συντάσσεται το κείμενο, η συνέλευση εξακολουθεί να κυβερνά - μια καταφανής σύγκρουση συμφερόντων που αναμφισβήτητα δημιουργούσε πρόβλημα ακόμα και στην υπερχρεωμένη Τυνησία.

Ο υπόλοιπος πλανήτης δείχνει να αντιλαμβάνεται ότι η πρόταση του Maduro είναι ιδιαίτερα προβληματική. Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσε ότι θεωρεί την πρόταση ως "βήμα προς τα πίσω". Ο υπουργός Εξωτερικών της Βραζιλίας προχώρησε περαιτέρω, λέγοντας ότι αντιστοιχεί με προτεινόμενο πραξικόπημα.

Αυτό αφήνει ανοικτό το περίπλοκο ζήτημα του πώς η Βενεζουέλα θα μπορέσει να δώσει τέλος στην τρέχουσα κρίση. Η καλύτερη λύση θα ήταν ο Maduro να επιστρέψει στις δομές διακυβέρνησης που υπαγορεύει το σύνταγμα του 1999, ίσως σε αντάλλαγμα για μια προσφορά της αντιπολίτευσης να σταματήσει τις διαδηλώσεις έως ότου επιτευχθεί μια αποτελεσματική συμφωνία.

Αξίζει να θυμηθούμε ότι το Κογκρέσο των ΗΠΑ, σύμφωνα με τα άρθρα της Συνομοσπονδίας, συνέχιζε να λειτουργεί πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την σύνταξη του Συντάγματος των Η.Π.Α. Η πρόσκληση για ένα νέο σύνταγμα δεν θα πρέπει να περιλαμβάνει την κατάρρευση του υπάρχοντος συστήματος ενδιάμεσα. Η πρόταση του Maduro μπορεί να μοιάζει συνταγματική βάσει του εγγράφου του 1999. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ακολουθεί τις βέλτιστες πρακτικές του συνταγματικού κανόνα -ή ότι είναι γνήσια δημοκρατική.

Bloomberg View

Capital.gr==========================================

 Ιδιοκτησία πνευματικών δικαιωμάτων του Geopolitics & Daily News - © 2017.

 Το περιεχόμενο του site αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Geopolitics & Daily News. Οποιαδήποτε πληροφορία (κείμενο, εικόνες, γραφικά) περιέχεται στο site μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για προσωπική, μη εμπορική χρήση. Είναι παράνομη η αντιγραφή, αναπαραγωγή, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, μέρους ή του συνόλου των περιεχομένων του site χωρίς προηγούμενη έγγραφη συγκατάθεση ή αναφορά της σελίδας