7/5/17

Blue Whale challenge: Ένα επικίνδυνο παιχνίδι για εφήβους.


Ένα νέο θανάσιμο «παιχνίδι»που απευθύνεται κυρίως σε εφήβους έχει κάνει το τελευταίο διάστημα την εμφάνισή του στο διαδίκτυο.


Ο λόγος για το «Blue Whale Game» (το Παιχνίδι της Γαλάζιας Φάλαινας), το οποίο φέρεται να σχετίζεται με αρκετές αυτοκτονίες ευάλωτων εφήβων στη Ρωσία, ενώ όπως όλα δείχνουν έχει αρχίζει να διαδίδεται μέσω των social media και σε ευρωπαϊκές χώρες. Οι ειδικοί και οι αστυνομικές αρχές προειδοποιούν με σειρά ανακοινώσεων τα παιδιά και τους γονείς για τη σοβαρότητα του φαινομένου και τους εφιστούν την προσοχή να κοιτούν και να καταγγέλουν τυχόν «σειρήνες» που μπορεί να προωθούν ή να εφαρμόζουν τη συγκεκριμένη δοκιμασία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τουλάχιστον 130 θάνατοι παιδιών στη Ρωσία φέρονται να σχετίζονται με το θανατηφόρο αυτό παιχνίδι, ωστόσο αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί επισήμως. Η ρωσική αστυνομία έχει ανακοινώσει ότι ερευνά την πιθανή διασύνδεση «μεγάλου αριθμού» αυτοκτονιών με το Blue Whale Game. Πιθανά κρούσματα έχουν επίσης εμφανιστεί σε Ισπανία, Βρετανία, Γαλλία, Πορτογαλία και Ουκρανία.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, η δοκιμασία της Γαλάζιας Φάλαινας προϋποθέτει έναν «διαχειριστή» (που πιθανώς να μην είναι μόνο ένα άτομο) και έναν παίκτη-«σκλάβο». Ο πρώτος δίνει εντολές (μέσω γραπτών μηνυμάτων στο διαδίκτυο) στον «σκλάβο» για 50 ημέρες, ζητώντας του να ολοκληρώσει μια σειρά από 50 «προκλήσεις». Αυτές εκτείνονται από το να ξυπνήσει ο παίκτης νωρίς τα ξημερώματα και να δει ένα θρίλερ μέχρι να αυτοτραυματιστεί και να χαράξει με ξυράφι στο χέρι ή στο πόδι του μια φάλαινα. Ο «σκλάβος» υποχρεούται μόλις τελειώσει μια δοκιμασία να στείλει μια φωτογραφία που πιστοποιεί την ολοκλήρωσή της. Η 50η πρόκληση είναι η αυτοκτονία.

Αν σταματήσει να παίζει ή αποτύχει σε μια δοκιμασία, ο «διαχειριστής» (σ.σ.: ο οποίος γνωρίζει τα προσωπικά στοιχεία του παίκτη) απειλεί τον παίκτη ότι θα τον κυνηγήσουν και θα τον «τιμωρήσουν».

Σύμφωνα με παιδοψυχολόγους, το προφίλ των παιδιών που είναι επιρρεπή στη δοκιμασία είναι άτομα με ιδιαίτερα χαμηλή αυτοεκτίμηση, που αντιμετωπίζουν οικογενειακά προβλήματα, πιθανή κατάθλιψη και δυσκολία να προσαρμοστούν στο κοινωνικό περιβάλλον. Θύματα bullying είναι επίσης ευάλωτα στο "παιχνίδι".
Στη χώρα μας δεν έχει σημειωθεί αντίστοιχο περιστατικό, όμως η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος επαγρυπνά, σε κάθε περίπτωση, για την άμεση ανίχνευση και πρόληψη σχετικών συμβάντων, καθώς λόγω της μεγάλης επικινδυνότητας, το φαινόμενο ενδέχεται να λάβει πραγματικές και εξαιρετικά σοβαρές διαστάσεις.

Τέλος, εάν κάποιος γονέας υποπτευθεί πως το παιδί του σχεδιάζει να προβεί στη δοκιμασία – πρόκληση «Μπλε Φάλαινα» ή σε παρόμοια, ή όποιος πολίτης γνωρίζει σχετικές πληροφορίες γι’ αυτό, καλείται να επικοινωνήσει άμεσα με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, με τους ακόλουθους τρόπους:

  • Τηλεφωνικά: 11188
  • Στέλνοντας e-mail στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr
  • Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones): CYBERΚΙD
  • Μέσω twitter: @CyberAlertGR

Δείτε στο ακόλουθο βίντεο, τι λέει ένας έφηβος, που έπαιξε το Blue Whale Challenge, που όπως λέει, τον προκάλεσαν να κόψει το χέρι του, αυτός δέχτηκε την πρόκληση αλλά την σκηνοθέτησε (προσποιήθηκε δηλαδή ότι το έκανε), αλλά όπως λέει ο ίδιος, θα μπορούσε εάν το είχε κάνει στην πραγματικότητα, να ήταν μοιραίο.
 


Πηγές:

http://news247.gr/

http://taxcoach.gr/


==========================================

 Ιδιοκτησία πνευματικών δικαιωμάτων του Geopolitics & Daily News - © 2017. Το περιεχόμενο του site αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Geopolitics & Daily News. Οποιαδήποτε πληροφορία (κείμενο, εικόνες, γραφικά) περιέχεται στο site μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για προσωπική, μη εμπορική χρήση. Είναι παράνομη η αντιγραφή, αναπαραγωγή, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, μέρους ή του συνόλου των περιεχομένων του site χωρίς προηγούμενη έγγραφη συγκατάθεση ή αναφορά της σελίδας