30/5/17

Game of thrones στον Λευκό Οίκο του ΤραμπΓράφει η Νεφέλη Λυγερού Παρά την εντύπωση ότι ο Λευκός Οίκος είναι ένα υπερπολυτελές οίκημα που αποτελείται από εντυπωσιακούς χώρους, αντάξιους του Οβάλ Γραφείου και της προεδρικής κατοικίας, η πραγματικότητα, πίσω από τη λευκή πρόσοψη, είναι διαφορετική. Εξάλλου, πρόκειται για ένα κτίριο με 200 χρόνια ιστορίας, χωρίς πολλά περιθώρια αρχιτεκτονικών παρεμβάσεων.

Η Δυτική Πτέρυγα είναι ο κύριος χώρος εργασίας του προέδρου και των συνεργατών του. Προστέθηκε το 1901 από τον Θίοντορ Ρούζβελτ, προκειμένου να βολευτεί το πλήθος των συνεργατών. Κατά βάση είναι μία συλλογή από μικρά και κλειστοφοβικά γραφεία με αλεξίσφαιρα παράθυρα που δεν ανοίγουν, τα οποία ενώνονται από έναν σκοτεινό και στενό διάδρομο.

Σε αυτό το όχι και τόσο ειδυλλιακό περιβάλλον έχει μετακομίσει το επιτελείο του Τραμπ, το οποίο θυμίζει αυλή βασιλιά της Αναγέννησης. Πράγματι, ένας άτυπος εμφύλιος εξελίσσεται μεταξύ των κορυφαίων συνεργατών του προέδρου.


Η μάχη των «βασιλείων»


Αποτελεί άγραφο νόμο ότι η ατζέντα της Δυτικής Πτέρυγας είναι η ατζέντα του προέδρου. Στην περίπτωση του Τραμπ το επιτελείο είναι ένα ετερόκλητο σύνολο, που βρέθηκε τυχαία μαζί λόγω μίας μάλλον αναπάντεχης εκλογικής νίκης. Αποτελείται από συγγενικά πρόσωπα, τραπεζίτες, πολεμοχαρείς στρατηγούς, παράγοντες της οικονομίας και φανατικούς ιδεολόγους. Όλοι αυτοί είναι χωρίς προηγούμενη κυβερνητική θητεία και χωρίς κοινή ιδεολογία.

Ως αποτέλεσμα αυτού, η Δυτική Πτέρυγα εδώ και λίγο καιρό θυμίζει πεδίο μάχης, με τα μέτωπα κάθε τόσο να αλλάζουν, αποδυναμώνοντας ή και εξαφανίζοντας πρόσωπα που μέχρι πριν λίγο καιρό φάνταζαν πανίσχυρα. Οι συνεργάτες του προέδρου χαρακτηρίζονται αχαλίνωτοι στις εσωτερικές έριδές τους.

Έχουν βγάλει τα μαχαίρια, σε έναν πόλεμο για επιρροή και επικράτηση. Διαβάλουν τους εσωτερικούς αντιπάλους τους, συνασπίζονται περιστασιακά και ο καθένας προσπαθεί να προωθήσει τη δική του ατζέντα.

Αναμφισβήτητοι πρωταγωνιστές αυτού του εμφυλίου είναι ο γαμπρός του Τραμπ Τζάρεντ Κάσνερ και η σύζυγός του Ιβάνκα Τραμπ. Ο Κάσνερ ασκεί τεράστια επιρροή στον πρόεδρο, η οποία τον μετατρέπει στον πιο στενό του σύμβουλο.

Ως άτυπος σύμβουλος λειτουργεί και η κόρη του. Παρά το γεγονός ότι δεν πληρώνεται και δεν έχει συγκεκριμένο πόστο, διατηρεί το δικό της γραφείο στην Δυτική Πτέρυγα και δίνει το παρόν σε όλες τις σημαντικές συσκέψεις, καθώς και σε επίσημες συναντήσεις του προέδρου.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η παρουσία της στις συναντήσεις του Τραμπ με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό. Στην πραγματικότητα, η Ιβάνκα είναι όχι απλώς η κόρη του προέδρου, αλλά μακράν ο άνθρωπος που τον επηρεάζει περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον.

Την καίρια θέση του ανώτατου συμβούλου στρατηγικής στον Λευκό Οίκο κατέχει ο Στηβ Μπάνον. Με απόφαση του προέδρου συμμετείχε και στο Συμβούλιο Ασφαλείας, γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις από την πλευρά των επαγγελματιών της εξωτερικής πολιτικής και της άμυνας.

Υπό την πίεση αυτών των αντιδράσεων, ο Τραμπ τον απομάκρυνε. Το γεγονός ερμηνεύθηκε ως η πρώτη υποχώρησή του στον ακήρυχτο πόλεμο με το “βαθύ κράτος” και κατ’ επέκτασιν ως το πρώτο βήμα για την προσαρμογή του νέου προέδρου στο “ορθόδοξο” πλαίσιο.

Ο Μπάνον έχει κερδίσει το προσωνύμιο «Νταρθ Βέιντερ του Τραμπ». Σύμφωνα με τους πολέμιούς του είναι ακροδεξιός, ρατσιστής, ισλαμοφοβικός, μισογύνης και επικίνδυνος. Ακόμα και η Χίλαρι Κλίντον, όμως, έχει παραδεχτεί ότι αποτελεί τον πιο καταρτισμένο και έξυπνο συνεργάτη του προέδρου με πολύτιμη γνώση των Μίντια.

Ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου ομογενής Ράινς Πρίμπους έχει το δικό του τσιφλίκι και μάχεται για την πολιτική επιβίωσή του, με ισχυρό όπλο και την ισχυρή θέση του στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα. Η Κελιάν Κόνγουεϊ, αφού συνέβαλε σημαντικά στην εκλογή του Τραμπ ως πρώην διευθύντρια της προεκλογικής εκστρατείας του, πήρε θέση συμβούλου.


Το συγγενικό μέτωπο

Ο Τράμπ ήταν ανέκαθεν φανατικός οπαδός της κινηματογραφικής τριλογίας του “Νονού”. Οι συνεργάτες του το γνώριζαν αυτό και σχολίαζαν πίσω από κλειστές πόρτες ότι ίσως έτσι εξηγείται και ο “μαφιόζικος” τρόπος, με τον οποίο συνήθιζε να διοικεί την εταιρεία του. Ο ίδιος, εξάλλου, δεν έχει κρύψει το μαντρά του: «η οικογένεια μπαίνει πάντα πρώτη».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και τώρα, έχοντας την κατά δική του ομολογία «αγαπημένη του κόρη» κοντά. Ο σύζυγός της Κάσνερ έχει μετακομίσει στο πιο προνομιούχο γραφείο, σε αυτό που βρίσκεται δίπλα στο Οβάλ Γραφείο. Αρχικά, ο νεαρός εργάστηκε στενά μαζί με τον Τραμπ, ειδικά την τελευταία περίοδο της προεκλογικής καμπάνιας, επιμελούμενος τις ομιλίες και την παρουσία του υποψηφίου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Αμέσως μετά την εκλογή του, όμως, ανακοινώθηκε ότι προορίζεται να γίνει υψηλόβαθμος σύμβουλος. Σήμερα, είναι ο άνθρωπος που έχει επιφορτιστεί με τις περισσότερες αρμοδιότητες:
  1. Πρώτον, με την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή.
  2. Δεύτερον, με την επανεφεύρεση του τρόπου με τον οποίο η κυβέρνηση θα φέρει χρήματα στα δημόσια ταμεία.
  3. Τρίτον, συμμετέχει ενεργά στη χάραξη και άσκηση της πολιτικής έναντι της Κίνας.

Εκτός αυτών, πρόσφατα έκανε ένα ταξίδι-έκπληξη στο Ιράκ. Πλήθος δημοσιευμάτων συνέδεσε τον Κάσνερ με τον αποκεφαλισμό του κυβερνήτη του Νιου Τζέρσεϊ Κρις Κρίστι από την ηγεσία της ομάδας. Ο Κρίστι, όταν ακόμη ήταν ομοσπονδιακός εισαγγελέας, συνέβαλε στην καταδίκη και φυλάκιση του πατέρα του Κάσνερ για υπόθεση φοροδιαφυγής.
Ο Κάσνερ ανήκει σε μία από τις πιο πλούσιες εβραϊκές οικογένειες της Νέας Υόρκης, η οποία έχει φτιάξει την τεράστια περιουσία της κυρίως από το realestate. Γνώρισε τη γυναίκα του Ιβάνκα χάρη στον φίλο του Ρούπερτ Μέρντοχ και την τότε σύζυγό του Γουέντι Ντενγκ.

H κόρη Τραμπ, μάλιστα, αλλαξοπίστησε για να μπορέσει να τον παντρευτεί. Από χριστιανή προσηλυτίστηκε εβραία. Εκτός από την αγορά ακινήτων, ο Κάσνερ είναι ιδιοκτήτης της εβδομαδιαίας εφημερίδας New York Observer. Τις τελευταίες ημέρες, πάντως, βρίσκεται στο στόχαστρο. Τον κατηγορούν για αθέμιτες επαφές με τον Ρώσο πρεσβευτή.

Ο γαμβρός και η Ιβάνκα είναι τα μόνα άτομα που βρίσκονται με το νέο πρόεδρο παραπάνω από μία ώρα. Κανείς δεν έχει αυτό το προνόμιο, καθώς ο Τραμπ δεν έχει ιδιαίτερη υπομονή. Όταν βαριέται τελειώνει αιφνιδίως τις συναντήσεις και τις ενημερώσεις του.

Η κόρη και ο γαμπρός αποτελούν το πιο δυνατό δίδυμο του Λευκού Οίκου, προωθώντας δικούς τους ανθρώπους σε θέσεις-κλειδιά. Ένας στενός συνεργάτης του Τραμπ δήλωσε –διατηρώντας την ανωνυμία του– λίγες ημέρες νωρίτερα: «για να το καταστήσω σαφές: όλοι είναι περιττοί και εν δυνάμει με το ένα πόδι έξω, εκτός από έναν. Την κόρη του Ιβάνκα. Εξαιτίας αυτής το ίδιο προνόμιο έχει και ο σύζυγός της Τζάρεντ».

Ενώ ο Κάσνερ τα πήγαινε καλά με τον Μπάνον κατά τη διάρκεια της προεκλογικής καμπάνιας, αυτό άλλαξε στη συνέχεια. Ο Μπάνον ένιωσε ότι δεν τον υποστήριξε σε καίρια ζητήματα. Από την πλευρά του, ο Κάσνερ τον κατηγόρησε ότι είναι φανατικός, ότι λειτουργεί εις βάρος του προέδρου και ότι έχει φυτέψει αρνητικές ιστορίες στα Μίντια για εκείνον και την Ιβάνκα.


Ο ιδεολογικός καθοδηγητής

Για μεγάλο μέρος των αμερικανικών Μίντια, ο Μπάνον ήταν ο άνθρωπος που έκανε στην ουσία κουμάντο στην Ουάσιγκτον. Σήμερα, όμως, η καρέκλα του μοιάζει να τρίζει, εξαιτίας της παρασκηνιακής σύγκρουσής του με το δίδυμο Ιβάνκα-Τζάρεντ. Ο γαμπρός αντιτίθεται στο γεγονός ότι ο Μπάνον υπαγορεύει αποφάσεις με ιδεολογικά κριτήρια. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα μεγάλο ρήγμα ανάμεσά τους, δεδομένου ότι τους χωρίζει ιδεολογικό χάος.

Ο Μπάνον κατηγορεί τον Κάσνερ για γιαλατζί συντηρητισμό και τον αποκαλεί “γκλομπαλιστή”, τη στιγμή που ο ίδιος έχει δηλώσει πολλάκις ότι είναι εναντίον της παγκοσμιοποίησης. Ο Κάσνερ ανταπαντάει, καταγγέλλοντας ότι οι πρακτικές του Μπάνον διέπονται από δογματισμό που πλήττει το προφίλ του Αμερικανού προέδρου.

Αμερικανικά Μίντια, όπως οι New York Times αναφέρουν ότι ο Μπάνον σκέφθηκε να παραιτηθεί εντελώς από την ομάδα των συμβούλων του Τραμπ, καθώς ο τελευταίος δείχνει σε πολλά ζητήματα να υιοθετεί τις απόψεις του γαμπρού του. Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι «γίνεται μεγάλη μάχη για θέματα πολιτικής. Υπάρχει ένταση για το εμπόριο, την υγεία, τη μετανάστευση, το φορολογικό, την τρομοκρατία, ό,τι βάλει ο νους».

Η ταχύτατη ανέλιξη του Μπάνον είχε εκπλήξει και σοκάρει αρκετούς πολιτικούς παρατηρητές. Απόφοιτος του Harvard Business School, στην αρχή της καριέρας του εργάστηκε στην Goldman Sachs. Στη συνέχεια υπηρέτησε στο Πολεμικό Ναυτικό και αργότερα αποφάσισε να εργαστεί στο Χόλιγουντ ως μικροπαραγωγός ταινιών και σειρών.
Το 2012 πήρε τα ηνία του Breitbart News, μιας ιστοσελίδας με ακροδεξιό πρόσημο. Ο Μπάνον συνέβαλε καθοριστικά στην προεκλογική εκστρατεία, καθώς ήταν ο άνθρωπος που ενορχήστρωσε διάφορα δημοσιεύματα, μεταξύ αυτών και εκείνα που έπληξαν τη Χίλαρι Κλίντον.

Σήμερα, μοιάζει έτοιμος να κάνει το ίδιο με τον Κάσνερ, έχοντας βάλει στη μάχη και τη μέχρι πρότινος ιστοσελίδα του. Η Breitbart News έχει πλέον κηρύξει τον πόλεμο στον προεδρικό γαμπρό. Πιθανότατα, τελικώς μόνος ένας από τους δύο θα παραμείνει όρθιος.


Ο αποδυναμωμένος προσωπάρχης

Παρά τις διαφορές τους, όμως, Κάσνερ και Μπάνον έχουν και ένα κοινό: υποτιμούν συστηματικά τον Ράινς Πρίμπους, ο οποίος συμβολίζει τη δεξιά πτέρυγα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Λέγεται, μάλιστα, ότι για κάποιες εβδομάδες η αποχώρησή του από τη θέση του προσωπάρχη έμοιαζε πιθανή.

Και οι δύο τον αντιμετωπίζουν πια ως το αναγκαίο κακό. Η αποτυχία της ανάκλησης του Obamacare, του νόμου για τη δημόσια υγεία, χρεώθηκε σε εκείνον. Το γραφείο του Πρίμπους είναι τοποθετημένο ανάμεσα στα γραφεία του Κάσνερ και του Μπάνον. Οι υπόλοιποι ένοικοι του Λευκού Οίκου αστειεύονται ότι βρίσκεται μεταξύ σφύρας και άκμονος.

Παρά τις αρχικές δημόσιες διακηρύξεις αγάπης που έκανε ο Τραμπ γι’ αυτόν, τον τελευταίο καιρό ο Πρίμπους έχει χάσει την εύνοια του προέδρου. Πολλοί χρησιμοποιούν την περίπτωσή του για να δηλώσουν πόσο εύκολα και γρήγορα αλλάζουν τα πράγματα στην Δυτική Πτέρυγα.

Είναι αξιοσημείωτο ότι στενοί φίλοι του Τράμπ ζητούν την απομάκρυνσή του Πρίμπους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο Κρις Ρούντι. Μετά από μία συνάντησή του με τον Τραμπ, ο Ρούντι εμφανίστηκε σε εκπομπή του CNN, στην οποία εξέφρασε παράπονα για τον Πρίμπους και τόνισε ότι πρέπει να φύγει από τον Λευκό Οίκο.

Έτσι κι αλλιώς, μετά από σχετικές παρεμβάσεις του ίδιου του Τραμπ, η θέση του προσωπάρχη είναι αποδυναμωμένη σε σύγκριση με άλλες προεδρίες. Τυπικά, ο προσωπάρχης είναι ο κλειδοκράτορας του Οβάλ Γραφείου, κάτι που δεν ισχύει σήμερα. Λέγεται ότι τόσο ο Τραμπ όσο και το προεκλογικό επιτελείο του ποτέ δεν τον εμπιστεύτηκαν απόλυτα.

Μεταξύ αυτών συγκαταλέγεται και η αμφιλεγόμενη Κελιάν Κονγουέι. Η διευθύντρια της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ ανέλαβε, όπως ήταν αναμενόμενο, ρόλο μείζονος σημασίας. Αποστολή της είναι να προσδώσει μια όσο το δυνατόν πιο συναινετική εικόνα στην κυβέρνηση.

Παρά, την κρισιμότητα των καθηκόντων της, όμως, η μητέρα τεσσάρων παιδιών μοιάζει όλο και πιο περιθωριοποιημένη σε αυτό το περίπλοκο ψηφιδωτό προσωπικοτήτων. «Αυτές τις ημέρες προσπαθεί να καταλάβει ποιά ακριβώς είναι η δουλειά της».
Αν και προεκλογικά, η Κελιάν ήταν μία από τις πιο έμπιστες συμβούλους του Τραμπ και διαμορφώτρια στρατηγικής, σήμερα έχει αποκλειστεί από σχεδόν όλες τις συσκέψεις και συναντήσεις. Οι ομολογουμένως πολλές τηλεοπτικές εμφανίσεις της ενόχλησαν τον γαμπρό που λέγεται ότι μετέφερε στον πρόεδρο τις αμφιβολίες του «για την πραγματική ατζέντα της».

Αυτό, όμως, που πραγματικά αποτέλεσε την ρίζα όλων των δεινών της ήταν ο υπερβάλλων ζήλος που επέδειξε μετά την απόφαση αλυσίδας εμπορικών κέντρων να μποϊκοτάρουν τα προϊόντα της Ιβάνκα. Σε τηλεοπτική εκπομπή προέτρεψε το κοινό: «αγοράστε τα προϊόντα της Ιβάνκα. Πηγαίνετε τώρα και στηρίξτε την».

Η Ιβάνκα δεν είδε με καλό μάτι τις παθιασμένες δηλώσεις στήριξης. Σύμφωνα με την ίδια, την στοχοποίησαν ακόμα περισσότερο, δίνοντας τροφή στους επικριτές της. Μετά από αυτό η Κονγουέι βρέθηκε στον πάγο.

Σε κάθε προεδρικό επιτελείο υπάρχουν φατρίες και αντιπαλότητες. Εξάλλου, αυτή είναι η δυναμική που διέπει τον πολιτικό στίβο. Το ασυνήθιστο σ’ αυτή την προεδρία είναι ότι ο ίδιος ο Τραμπ δεν αποτελεί σημείο σταθερότητας, το κέντρο βάρους στο Λευκό Οίκο. Στην πραγματικότητα, κανείς δεν γνωρίζει τί είναι ικανός να κάνει. Προς το παρόν έχει μετατρέψει τη Δυτική Πτέρυγα σε αρένα, σε μία πολιτική εκδοχή του Game of Thrones.

Διαβάστε επίσης: Game Of Thrones:Η σειρά φαινόμενο. Ίντριγκες. Δολοπλοκίες και πολιτική 

==========================================

 Ιδιοκτησία πνευματικών δικαιωμάτων του Geopolitics & Daily News - © 2017.

 Το περιεχόμενο του site αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Geopolitics & Daily News. Οποιαδήποτε πληροφορία (κείμενο, εικόνες, γραφικά) περιέχεται στο site μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για προσωπική, μη εμπορική χρήση. Είναι παράνομη η αντιγραφή, αναπαραγωγή, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, μέρους ή του συνόλου των περιεχομένων του site χωρίς προηγούμενη έγγραφη συγκατάθεση ή αναφορά της σελίδας