16/5/17

Πώς θα συνεργαστεί ο Macron με την Ευρώπη

Ο Emmanuel Macron δεν έχει μόνο διεξάγει την προεκλογική του εκστρατεία απροκάλυπτα ως φιλοευρωπαίος, αλλά έχει τοποθετήσει την Ευρώπη στο επίκεντρο τόσο της εγχώριας όσο και της διεθνούς του ατζέντας.

Ορισμένες από τις βασικές του απόψεις είναι ήδη γνωστές. Συγκεκριμένα, είναι υπέρ ενός προϋπολογισμού της ευρωζώνης, που να διαχειρίζεται από έναν υπουργό της ευρωζώνης ο οποίος θα λογοδοτεί σε ένα κοινοβούλιο της ευρωζώνης. Έχει σταθερές θέσεις για το Brexit, με στόχο να προστατευτούν τα εναπομείναντα μέλη. Έχει καταστήσει σαφές ότι υποστηρίζει μια πιο ευέλικτη Ευρώπη. Είναι υπέρ του να δοθεί ελάφρυνση χρέους στην Ελλάδα προκειμένου να διατηρήσει την Αθήνα στην ευρωζώνη. Άφησε να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να υποστηρίξει τις κυρώσεις εναντίον των Πολωνία και Ουγγαρία ως απάντηση της παραβίασης των ευρωπαϊκών αξιών από αυτές τις χώρες. Και έχει δείξει ενδιαφέρον σε νέες ιδέες για τον περαιτέρω εκδημοκρατισμό της ευρωπαϊκής πολιτικής.

Για τον MAcron, η Ευρώπη είναι απαραίτητη για τη διαμόρφωση του διεθνούς περιβάλλοντος, όχι απλώς για την επιβίωσή της. Για να πετύχει η προσέγγισή του και να συσπειρώσει τους σκεπτικιστές στη Γαλλία, θα πρέπει να πείσει το Βερολίνο, και επίσης να δημιουργήσει συνασπισμούς και πλειοψηφίες εντός της ΕΕ γύρω από τον ανανεωμένο γαλλογερμανικό άξoνα. Με το να επιμείνει πως εάν ο ίδιος αποτύχει, η ΕΕ θα αποτύχει μαζί του, δεν θα είναι αρκετό για να εδραιώσει και να εφαρμόσει την θετική ατζέντα που απαιτούν οι τρέχουσες προκλήσεις.

Το βασικό ερώτημα, όπως εξετάζεται από τη Γαλλία, είναι εάν η προσέγγισή του (την οποία υποστήριζε ο Sigmar Gabriel στο παρελθόν), μπορεί να συγκεντρώσει στήριξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο Βερολίνο ειδικότερα. Η νίκη του Macron έγινε δεκτή με μια ανάσα ανακούφισης στην Ευρώπη, αλλά αυτό που ακολουθεί δεν μπορεί να είναι "politics as usual”. Για τον Macron, οι άλλες χώρες πρέπει να τον ακολουθήσουν προκειμένου να βοηθήσουν να τεθεί οριστικά ένα τέλος στις λαϊκιστικές και αντί-ευρωπαϊκές δυνάμεις.


Capital.gr 

==========================================

 Ιδιοκτησία πνευματικών δικαιωμάτων του Geopolitics & Daily News - © 2017.

 Το περιεχόμενο του site αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Geopolitics & Daily News. Οποιαδήποτε πληροφορία (κείμενο, εικόνες, γραφικά) περιέχεται στο site μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για προσωπική, μη εμπορική χρήση. Είναι παράνομη η αντιγραφή, αναπαραγωγή, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, μέρους ή του συνόλου των περιεχομένων του site χωρίς προηγούμενη έγγραφη συγκατάθεση ή αναφορά της σελίδας