9/6/17

4 + 1 λόγοι που το ISIS χτύπησε το Ιράν.
Γράφει ο Ζήνωνας Τζιάρρας 
Politics of the World

1. Πάντοτε ήθελε να το κάνει. Οι Σιίτες Μουσουλμάνοι, σύμφωνα με την ιδεολογία-θρησκευτική ερμηνεία του ISIS, είναι χειρότεροι από τους Χριστιανούς και Εβραίους απίστους. Είναι αδικαιολόγητοι και συνειδητοί αποστάτες. Η επιθυμία αυτή υπάρχει από τότε που το ISIS ήταν Αλ Κάιντα του Ιράκ - ζήτημα για το οποίο διαφώνησε τότε με την Κεντρική Αλ Κάιντα. Με δεδομένα τα πιο πάνω, το χτύπημα εντός του Ιράν είναι τεράστιας συμβολικής, τακτικής και στρατηγικής αξίας. Μπορεί να λειτουργήσει από μόνο του ως παράγοντας στρατολόγησης τόσο σουνιτών γενικότερα όσο και Ιρανών σουνιτών.


2. Σε συνέχεια των πιο πάνω, η δημιουργία σουνιτικού-τζιχαντιστικού πυρήνα εντός του Ιράν και η αποσταθεροποίησή του μεσοπρόθεσμα θα ήταν μεγάλη επιτυχία για το ISIS, την επέκταση των επιχειρήσεων του αλλά και τον αποπροσανατολισμό του Ιράν από τις επιχειρήσεις σε Συρία και Ιράκ.

3. Εκδίκηση. Χτύπησε για τον πολύ απλό λόγο ότι το Ιράν, μέσω των αντιπροσώπων του σε Ιράκ και Συρία, είναι αντίπαλός του τουλάχιστον από τα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας.

4. Τακτικοί λόγοι - Ιράκ & Συρία. Ενώ μπορεί να φαίνεται παράλογο να ξυπνήσεις μια αρκούδα όπως το Ιράν, οι τζιχαντιστικές οργανώσεις χρησιμοποιούσαν πάντα τη μέθοδο της πρόκλησης μεγαλύτερης στρατιωτικής εμπλοκής από τον εχθρό με στόχο τη φθορά του. Κάπου εδώ μπαίνει και η εσχατολογική ανάγνωση της γεωπολιτικής πραγματικότητας του ISIS. Ταυτόχρονα, περισσότερη εμπλοκή του Ιράν στο Ιράκ θα έδινε έναυσμα για εμβάθυνση της σεκταριστικής σύγκρουσης και άρα, α) θα έδινε χρόνο ίσως στο ISIS να ανασυνταχθεί, β) θα λειτουργούσε ως παράγοντας στρατολόγησης. Υπάρχει γενικά πρόβλημα με τη στρατολόγηση τον τελευταίο χρόνο και η περίοδος του Ραμαντάν προσφέρεται (όπως και πέρσι). Στη Συρία, δεδομένης και της κουρδο-αμερικανο-αραβικής επιχείρησης κατά της Ράκα, το ISIS ευελπιστεί ότι μεγαλύτερη ιρανική εμπλοκή θα καθυστερούσε την προέλαση των Κούρδων καθιστώντας τη σύγκρουση πιο περίπλοκη (αφού και το ίδιο το Ιράν είναι ενοχλημένο από την επέκτασή τους) και δίνοντας του χρόνο και χώρο να μετακινηθεί ή να αναδιοργανωθεί.

5. Οι εξελίξεις με το Κατάρ μπορεί να σχετίζονται, μπορεί και οχι ιδιαίτερα, λόγω του ότι μια τέτοια επίθεση θέλει συνήθως χρόνο να οργανωθεί και, παρ' όλα αυτά, έλαβε χώρα πολύ σύντομα μετά τον "αποκλεισμό" του Κατάρ. Το Ιράν ρίχνει τις ευθύνες στη Σαουδική - καθόλου απίθανο αφού η στάση της Σαουδικής έναντι του Κατάρ είναι άκρως υποκριτική. Από την άλλη, αν υπάρχει σύνδεση, μπορεί να είναι για ξεκάρφωμα-άλλοθι σε ό,τι αφορά τις κατηγορίες που επιρρίπτονται στο Κατάρ (για χρηματοδότηση ISIS και συνεργασία με Ιράν). Γενικά αυτό το χτύπημα μπορεί να λειτουργήσει και ως παράγοντας μεγαλύτερης τριβής Ιρανικού-Σαουδικού στρατοπέδου, κάτι το οποίο θα βόλευε ιδιαίτερα το ISIS.


==========================================

 Ιδιοκτησία πνευματικών δικαιωμάτων του Geopolitics & Daily News - © 2017. Το περιεχόμενο του site αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Geopolitics & Daily News. Οποιαδήποτε πληροφορία (κείμενο, εικόνες, γραφικά) περιέχεται στο site μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για προσωπική, μη εμπορική χρήση. Είναι παράνομη η αντιγραφή, αναπαραγωγή, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, μέρους ή του συνόλου των περιεχομένων του site χωρίς προηγούμενη έγγραφη συγκατάθεση ή αναφορά της σελίδας