21/6/17

Τι Ηνωμένες Πολιτείες, τι Ελλάδα!Στρατηγικός Αναλυτής Τι το κοινό έχουν η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες πέρα από την ελληνοαμερικανική κοινότητα και τους παραδοσιακούς συμμαχικούς δεσμούς;

Η απάντηση ίσως εκπλήξει: Την ιδιωτική κατανάλωση.

Το μέγεθος της καταναλωτικής δαπάνης ως προς το ΑΕΠ στις ΗΠΑ είναι κοντά στο αντίστοιχο της Ελλάδας. Για την ακρίβεια, το μερίδιο της κατανάλωσης στην ελληνική οικονομία είναι λίγο μεγαλύτερο σε σύγκριση με εκείνο στις ΗΠΑ.

Με βάση τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, η κατανάλωση των αμερικανικών νοικοκυριών ανήλθε στο 68,1% το 2015 και σκαρφάλωσε υψηλότερα πέρυσι από 68,9% το 2011. Στην Ελλάδα, η κατανάλωση έφθασε το 70% περίπου του ΑΕΠ το 2015 και 70,5% το 2016 από 70% το 2011.

Φυσικά, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν την παραγωγική βάση για να στηρίξουν την κατανάλωση, σε αντίθεση με την Ελλάδα που κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει, με αποτέλεσμα να κερδίζουν συνήθως έδαφος οι εισαγωγές.

Επιπλέον, το μέγεθος της καταναλωτικής δαπάνης σε απόλυτα νούμερα είναι η μέρα με τη νύχτα, με δεδομένο το μέγεθος των οικονομιών.

Euro2day.gr 
==========================================

 Ιδιοκτησία πνευματικών δικαιωμάτων του Geopolitics & Daily News - © 2017. Το περιεχόμενο του site αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Geopolitics & Daily News. Οποιαδήποτε πληροφορία (κείμενο, εικόνες, γραφικά) περιέχεται στο site μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για προσωπική, μη εμπορική χρήση. Είναι παράνομη η αντιγραφή, αναπαραγωγή, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, μέρους ή του συνόλου των περιεχομένων του site χωρίς προηγούμενη έγγραφη συγκατάθεση ή αναφορά της σελίδας