2/6/17

Η "προσεκτική" στάση της Ιταλίας έναντι της ΤουρκίαςΤης Silvia Francescon


Παραδοσιακά, η Ιταλία έχει υπάρξει πάντα ένας υποστηρικτής της τουρκικής πορείας στην ΕΕ και η Τουρκία θεωρούσε πάντα την Ιταλία έναν "στρατηγικό εταίρο". Η οικονομική και ενεργειακή συνεργασία διαδραματίζουν ένα σημαντικό ρόλο σε αυτό: η Ιταλία είναι ο τρίτος πιο σημαντικός Ευρωπαίος εταίρος για την Τουρκία (τέταρτος σε παγκόσμια κλίμακα), ενώ διάφορα projects βρίσκονται σε εξέλιξη για την μεταφορά φυσικού αερίου από την Τουρκία στην Ιταλία.Αυτές οι εμπορικές και ενεργειακές συνδέσεις είναι σημαντικές για να κατανοήσουμε την τρέχουσα πολιτική προσέγγιση της Ιταλίας προς την Τουρκία. Από τις 16 Απριλίου και το δημοψήφισμα, υπάρχει μια ευρεία αποδοχή μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ ότι η Τουρκία δεν θα ενταχθεί στην Ένωση σύντομα.

Η Ρώμη δεν έχει καμία επιθυμία να αναστείλει την ενταξιακή διαδικασία ωστόσο. Ανησυχεί ότι μόλις παγώσει, θα είναι πολύ δύσκολο να ανοίξει εκ νέου η διαδικασία, και δεν θέλει να δει να πηγαίνει χαμένη όλη η δουλειά που έχει γίνει μέχρι τώρα.

Στη συνάντησή του με τον πρόεδρο Trump τον Απρίλιο, ο Ιταλός πρωθυπουργός Gentiloni υπογράμμισε ότι η Ευρώπη χρειάζεται μια κοινή στάση έναντι της Τουρκίας και ότι αυτή η στάση πρέπει να σέβεται την επιλογή που έκαναν οι Τούρκοι πολίτες στο δημοψήφισμα. Το κύριο τώρα για την Ιταλία είναι πώς θα εφαρμοστούν οι συνταγματικές αλλαγές. Ο υπουργός Εξωτερικών Angelino Alfano συμφώνησε, προσθέτοντας πως εάν η Τουρκία θέλει να έχει ευρωπαϊκό μέλλον, είναι ζωτικής σημασίας ο Erdogan να λάβει υπόψη του ότι το 49% ψήφισε εναντίον των μεταρρυθμίσεων στο δημοψήφισμα.

Η Τουρκία παραμένει βασική προτεραιότητα για την ιταλική εξωτερική πολιτική υπό τον πρωθυπουργό Gentiloni, όπως ήταν για τον πρώην πρωθυπουργό Renzi. Αλλά το ίδιο είναι και η έμφαση της Ιταλίας για τις ανησυχίες σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Την περίοδο της συμφωνίας για το προσφυγικό, ο πρωθυπουργός Renzi σημείωσε ότι η προστασία της ελευθερίας του λόγου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, θα πρέπει να παραμείνει στο επίκεντρο του πολιτικού διαλόγου μεταξύ Βρυξελλών και Άγκυρας. Τα Κεφάλαια 23 (δικαστικό και θεμελιωδών δικαιωμάτων) και 24 (δικαιοσύνη, ελευθερία και ασφάλεια) της διαδικασίας ένταξης παραμένουν κλειδί για την Ιταλία.

Η Ιταλία αναγνωρίζει ότι το τρέχον πολιτικό momentum είναι εύθραυστο. Κάθε νέο πλαίσιο συνεργασίας που θα μπορούσε να δώσει ώθηση στο τωρινό αδιέξοδο, θα θεωρηθεί εποικοδομητικό. Οποιαδήποτε βελτίωση του τωρινού πλαισίου των σχέσεων, όπως μέσω μιας αναβαθμισμένης τελωνειακής ένωσης, θα εξυπηρετούσε τα οικονομικά συμφέροντα της Ιταλίας καθώς και την άποψή της για το πώς θα πρέπει να εξελιχθούν οι πολιτικές σχέσεις.

Η τρέχουσα ιταλική προσέγγιση βασίζεται στις ιστορικές σχέσεις και τη συνεργασία που μοιράζονται Ιταλία και Τουρκία. Ωστόσο, αυτή η σχέση τώρα είναι υπό ισχυρή πίεση. Η Τουρκία είναι κρίσιμη για την Ιταλία, αλλά η Ρώμη θα ήθελε η Τουρκία να συνεχίσει τη διαδικασία ένταξής της, με το ευθυγραμμίσει τις πολιτικές της με τις ευρωπαϊκές αξίες.

Capital.gr ==========================================

 Ιδιοκτησία πνευματικών δικαιωμάτων του Geopolitics & Daily News - © 2017. Το περιεχόμενο του site αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Geopolitics & Daily News. Οποιαδήποτε πληροφορία (κείμενο, εικόνες, γραφικά) περιέχεται στο site μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για προσωπική, μη εμπορική χρήση. Είναι παράνομη η αντιγραφή, αναπαραγωγή, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, μέρους ή του συνόλου των περιεχομένων του site χωρίς προηγούμενη έγγραφη συγκατάθεση ή αναφορά της σελίδας