13/6/17

Το μετεκλογικό μέλλον της Βρετανίαςτης Judy Dempsey
Carnegie Europe
Τι αποτέλεσμα! Με τις ψήφους να έχουν καταμετρηθεί, οι κυβερνώντες Συντηρητικοί απέτυχαν να κερδίσουν την αυτοδυναμία που η ηγέτης τους, Theresa May, ήλπιζε τόσο πολύ όταν προκήρυξε τις πρόωρες εκλογές για τις 8 Ιουνίου. Παρά το επανειλημμένο σύνθημά της στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ότι η Βρετανία χρειαζόταν μια ισχυρή ηγεσία των Συντηρητικών και σταθερότητα που θα της έδινε σταθερή θέση στις διαπραγματεύσεις για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, δεν πέτυχε τίποτα από τα δύο.

Η Βρετανία έχει πλέον μια μετέωρη κυβέρνηση στην οποία κανένα κόμμα δεν έχει την αυτοδυναμία. Το Ηνωμένο Βασίλειο ετοιμάζεται τώρα για μια περίοδο αβεβαιότητα, που δεν μπορεί να θεωρηθεί καλός οιωνός για μια χώρα που αποχωρεί απο τηΝ ΕΕ, που δεν μπορεί να βασιστεί στις ΗΠΑ και που της οποίας το στρατηγικό όραμα έχει στραγγαλιστεί από την αλαζονεία της εξουσίας. Κανένας από αυτούς τους παράγοντες δεν είναι καλός για την Ευρώπη. Οι διαπραγματεύσεις για το Brexit που είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσουν στις 19 Ιουνίου, μπορεί να καθυστερήσουν. Τουλάχιστον η δυσάρεστη ρητορική και από τις δύο πλευρές θα μπορούσε να δώσει τη θέση της σε μια πιο νηφάλια ατμόσφαιρα.

Μια σύντομη ανασκόπηση των εκλογικών αποτελεσμάτων. Οι Συντηρητικοί έλαβαν 42,4% των ψήφων και 318 έδρες στο κοινοβούλιο. Το Εργατικό Κόμμα υπό τον Jeremy Corbyn κέρδισε 40,9% των ψήφων και 261 έδρες. Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες κέρδισαν 12 έδρες. Το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας έχασε το μεγάλο αριθμό των 21 εδρών, και πολλές από αυτές πήγαν στους Συντηρητικούς. Και απομακρύνεται η πιθανότητα η ηγέτης τους, Nicola Sturgeon, να μπορέσει να κερδίσει το δημοψήφισμα που επιδιώκει για να βγάλει την Σκωτία από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Σε ό,τι αφορά το λαϊκιστικό και βαθιά αντιευρωπαϊκό UKIP, κέρδισε 1,8% των ψήφων -χαμηλότερα από το 12,6% που είχε λάβει στις εκλογές του 2015. Αυτά είναι καλά νέα. Αλλά και πάλι, η May μετακίνησε το κόμμα της προς τα δεξιά, σφυρηλατώντας στο εσωτερικό την ανάγκη να ελεγχθεί η μετανάστευση και να συνάψει την καλύτερη δυνατή συμφωνία με την ΕΕ. Οι ψηφοφόροι του UKIP βρήκαν ένα "σπίτι” στο ανανεωμένο Συντηρητικό Κόμμα της May.

Οι Συντηρητικοί τα πήγαν άσχημα για αρκετούς λόγους. Όπως αποκαλύφθηκε από τη συνέντευξη στους Financial Times στις 3 Μαΐου, υπήρχε μια αίσθηση άρνησης απο την πρωθυπουργό και τον στενό κύκλο των συμβούλων της. Κατά κάποιον τρόπο, ήταν μία υπενθύμιση των τελευταίων ετών του Tony Blair ως πρωθυπουργός των Εργατικών: ήταν απομονωμένος από το λαό εξαιτίας της συμμετοχής της Βρετανίας στον πόλεμο του Ιράκ και της πεποίθησης ότι ο ηγέτης γνωρίζει καλύτερα.

Η May έπεσε αρκετές φορές στη διάρκεια της εκστρατείας. Αμφιταλαντεύτηκε για την κοινωνική πρόνοια, ιδιαίτερα για την φροντίδα των ηλικιωμένων. Επίσης και για το ποιους όρους θα έθετε η Βρετανία για την έξοδό της από την ΕΕ -μια σκληρή συμφωνία ή ακόμη και καθόλου συμφωνία- λες και ήταν μόνη της η Βρετανία που θα έθετε τους όρους. Και αμφισβήτησε τις βασικές αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Τι δώρο προς το αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος και τους ψηφοφόρους του. Η αποδυνάμωση των δημοκρατικών αξιών ήταν ένας από τους στόχους των τρομοκρατών.

Πάνω από όλα, η May αποτίμησε εντελώς εσφαλμένα τη διάθεση των ψηφοφόρων. Αυτό είναι που εκμεταλλεύτηκε ο Corbyn. Ξεγραμμένος ως ένθερμος αριστερός που ήθελε να επαναφέρει την κρατική ιδιοκτησία για συγκεκριμένους βασικούς κλάδους όπως οι σιδηρόδρομοι (κάτι ου ίσως να μην ήταν κακό), ήταν υποκριτικός για τα ανθρώπινα δικαιώματα και υποστήριξε άσχημα καθεστώτα, ο Corbyn αψήφισε τους επικριτές. Εστίασε στην φτώχεια, στην αυξανόμενη κοινωνική ανισότητα που μαστίζει την βρετανική κοινωνία, στην επιδείνωση της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας, στην εκπαίδευση, στην ασφάλεια και στην απουσία πρόσβασης στην κρατική στέγαση.

Ο Corbyn χτύπησε χορδή. Τόσο πολύ που ανέτρεψε το προβάδισμα των 20 ποσοστιαίων μονάδων της May στις δημοσκοπήσεις -ένας από τους λόγους για τον οποίο προκήρυξε αρχικά τις εκλογές. Πίστευε ότι οι Εργατικοί θα της έδιναν μια ωραία αυτοδυναμία που θα της εξασφάλιζε το πολιτικό της μέλλον και θα της έδινε την δύναμη που χρειαζόταν για να διαπραγματευθεί με την ΕΕ. Τώρα, όλα είναι αμφίβολα.

Τις επόμενες ημέρες πρόκειται να δοκιμαστεί το Συντηρητικό Κόμμα. Η May και το υπουργικό της συμβούλιο βγήκαν από αυτές τις εκλογές ταπεινωμένοι και σοβαρά αποδυναμωμένοι. Η πρωθυπουργός έχει υποσχεθεί να σχηματίσει μια κυβέρνηση με την στήριξη του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος της Βόρειας Ιρλανδίας. Αλλά υπάρχουν αρκετοί αντίπαλοι στο κόμμα της May που θα την ήθελαν εκτός της Downing Street. Οι εκλογές στη Βρετανία έχουν τελειώσει. Αλλά δεν έφεραν καμία σαφήνεια στο μέλλον του Ηνωμένου Βασιλείου, ή στην May.Capital.gr 

==========================================

 Ιδιοκτησία πνευματικών δικαιωμάτων του Geopolitics & Daily News - © 2017. Το περιεχόμενο του site αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Geopolitics & Daily News. Οποιαδήποτε πληροφορία (κείμενο, εικόνες, γραφικά) περιέχεται στο site μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για προσωπική, μη εμπορική χρήση. Είναι παράνομη η αντιγραφή, αναπαραγωγή, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, μέρους ή του συνόλου των περιεχομένων του site χωρίς προηγούμενη έγγραφη συγκατάθεση ή αναφορά της σελίδας