21/6/17

Αλλαγή εποχής στο ΡιάντΤου Κώστα Ράπτη

Με "παλατιανό πραξικόπημα” παραβάλλεται η ανατροπή που σημειώθηκε στην Σαουδική Αραβία, με την ανάδειξη σε νέο διάδοχο του θρόνου του 31χρονου πρίγκηπα Mohammed bin Salman, υιού του νυν βασιλιά.

Ο μέχρι τώρα διάδοχος, πρίγκηπας Mohammed bin Nayyef, ανιψιός του 82χρονου βασιλιά Salman απαλλάχθηκε αιφνιδιαστικά από τα καθήκοντά του με βασιλικό διάταγμα, ενώ την απόφαση φέρεται να ενέκρινε, με ψήφους 31 επί συνόλου 34, το συμβούλιο που συγκεντρώνει όλους τους κλάδους της βασιλικής οικογένειας.

Μάλιστα, η κρατική τηλεόραση της Σαουδικής Αραβίας μετέδωσε σκηνές από συνάντηση των δύο πριγκήπων το πρωϊ της Τετάρτης σε ανάκτορο της Μέκκας, όπου ο 57χρονος Mohammed bin Nayyef υποσχέθηκε αφοσίωση στον Mohammed bin Salman, φιλώντας του συμβολικά το χέρι. Οι λοιποί πρίγκηπες του Οίκου των Σαούντ αναμένεται να δηλώσουν πίστη στον νέοι διάδοχο σε ειδική τελετή το βράδυ της Τετάρτης στη Μέκκα.

Από τους λοιπούς Άραβες μονάρχες, τα συγχαρητήριά του έστειλε ήδη ο εμίρης του Κουβέιτ.

Ο πρίγκηπας Mohammed bin Nayyef απομακρύνθηκε επίσης από τη θέση του υπουργού Εσωτερικών, στην οποία αντικαθίσταται από τον ανιψιό του Abdulaziz bin Saud bin Nayyef

Η αλλαγή στη σειρά διαδοχής αναμένεται να επηρεάσει για αρκετές δεκαετίες την πολιτική της Σαουδικής Αραβίας, δεδομένης της νεαρής ηλικίας του πρίγκηπα Mohammed bin Salman.

Με την επικράτηση του πρίγκηπα Mohammed bin Salman αποσαφηνίζεται επίσης το ερώτημα της μετάβασης από τη γενιά των (περίπου 34) υιών στη γενιά των εγγονών του ιδρυτή του βασιλείου Abdulaziz ibn Saud. Από το θάνατο του Abdulaziz το 1953 μέχρι σήμερα, ο θρόνος μεταβιβαζόταν από αδελφό σε αδελφό, με αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια να επικρατεί στην κορυφή της εξουσίας εικόνα γεροντοκρατίας. Ωστόσο, το ποιός από τους εκατοντάδες πρίγκηπες της επόμενης γενιάς θα έπαιρνε το προβάδισμα ήταν πάντοτε ασαφές.

Το κρισιμότερο στοιχείο είναι ότι ο μεν Mohammed bin Nayyef, ως υπεύθυνος θεμάτων ασφάλειας και καταπολέμησης της τρομοκρατίας (εξάρθρωσε βομβιστική εκστρατεία της αλ Κάιντα την περίοδο 2003-2006) είχε στενή συνεργασία με τη Δύση, ενώ αντίθετα ο Mohammed bin Salman μεγάλωσε αποκλειστικά εντός του βασιλείου, χωρίς σπουδές στο εξωτερικό.

Ο νέος διάδοχος δεν ήταν γνωστός μέχρι τον Ιανουάριο του 2015, οπότε ο πατέρας του ανέλαβε τη βασιλεία και ο ίδιος ονομάστηκε λίγο μετά αναπληρωτής διάδοχος, υπό τον ξάδελφό του, αν και σύντομα αναδείχθηκε σε πραγματικό "ισχυρό άνδρα" του βασιλείου. Οι υποστηρικτές του τον χαρακτηρίζουν εργασιομανή και εκτιμούν ότι μπορεί να προσφέρει ένα ελπιδοφόρο όραμα για το μέλλον του βασιλείου και ειδικά για τους νέους. Οι επικριτές του πάντως κάνουν λόγο για έναν άπειρο και απερίσκεπτο αρχομανή.

Στα καθήκοντά του προστίθενται αυτά του αναπληρωτή πρωθυπουργού, ενώ διατηρεί το χαρτοφυλάκιο του υπουργού Άμυνας και του επικεφαλής της επιτροπής για την εκσυγχρονισμό της οικονομίας του βασιλείου. Με την ιδιότητα του υπουργού Άμυνας υπήρξε κατεξοχήν υπεύθυνος για την κήρυξη προ διετίας του πολέμου στην Υεμένη, που κατέληξε σε ανθρωπιστική τραγωδία, χωρίς ωστόσο να επιτύχει την ήττα των Σιιτών ανταρτών Huthi που φέρονται να υποστηρίζονται από το Ιράν.

Ο πρίγκηπας Mohammed bin Salman αντιμετωπίζει με μεγάλη εχθρότητα την Ισλαμική Δημοκρατία, την οποία με σεκταριστικό πνεύμα κατηγορεί ότι επιδιώκει να εξαπλώσει τον Σιιτισμό σε όλο τον ισλαμικό κόσμο. Πρόσφατα μάλιστα δήλωσε ότι δεν βλέπει να έχει νόημα ο διάλογος με την Τεχεράνη.

Στον οικονομικό τομέα, όπου φέρεται να προωθεί την διαφοροποίηση της οικονομίας,το μεγάλο στοίχημά του είναι η προετοιμαζόμενη είσοδος της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας Aramco στο χρηματιστήριο. Σε κάθε περίπτωση είναι κομβικός ο ρόλος του στον καθορισμό της ενεργειακής πολιτικής του βασιλείου, με παγκόσμιες επιπτώσεις, και στην κατάρτιση των σχεδίων για την οικονομική παρουσία της Σαουδικής Αραβίας, μετά την εποχή του πετρελαίου.

Πολλοί υποστηρίζουν ότι το στυλ του νέου διαδόχου είναι ευδιάκριτο και στην πρόσφατη απόφαση της Σαουδικής Αραβίας και των δορυφόρων της να θέσουν υπό διπλωματική και φυσική απομόνωση του ανταγωνιστικό εμιράτο του Κατάρ. Η κρίση αυτή, πάντως, που διανύει πλέον την τρίτη εβδομάδα της, έχει καταλήξει σε μια στάσιμη κατάσταση καταδεικνύοντας τα όρια των "επιδείξεων αποφασιστικότητας” από μέρους του Ριάντ.


Capital.gr 

==========================================

 Ιδιοκτησία πνευματικών δικαιωμάτων του Geopolitics & Daily News - © 2017. Το περιεχόμενο του site αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Geopolitics & Daily News. Οποιαδήποτε πληροφορία (κείμενο, εικόνες, γραφικά) περιέχεται στο site μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για προσωπική, μη εμπορική χρήση. Είναι παράνομη η αντιγραφή, αναπαραγωγή, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, μέρους ή του συνόλου των περιεχομένων του site χωρίς προηγούμενη έγγραφη συγκατάθεση ή αναφορά της σελίδας