1/6/17

Δεν υπάρχει εμπιστοσύνη μεταξύ των μελών του ΝΑΤΟτης Judy Dempsey
Carnegie Europe 
Το ΝΑΤΟ εδώ και χρόνια προσπαθεί να βρει έναν τρόπο για να μοιράζεται πληροφορίες. Η άνοδος των τρομοκρατικών επιθέσεων ανά την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της επίθεσης στο Μάντσεστερ και της δολοφονίας 22 ατόμων και τον τραυματισμό δεκάδων άλλων, έχει βάλει στο προσκήνιο την ανάγκη οι υπηρεσίες ασφαλείας να μοιράζονται κρίσιμες πληροφορίες.

Στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στις 25 Μαΐου στις Βρυξέλλες, ο γενικός γραμματέας Jens Stoltenberg δήλωσε ότι η συμμαχία είχε συμφωνήσει να δημιουργήσει ένα "νέο πυρήνα πληροφοριών για την τρομοκρατία. ΝΑ βελτιώσει το πώς συλλέγουμε πληροφορίες, μεταξύ των οποίων και για ξένους μαχητές. Και θα συνεχίσουμε να διορίζουμε έναν συντονιστή για να επιβλέπει τις προσπάθειες του ΝΑΤΟ στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας”, δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Να’ταν τόσο εύκολο.

Η πραγματικότητα είναι πως η ανταλλαγή πληροφοριών δεν ήταν ποτέ ένα αυτόματο αντανακλαστικό εντός του ΝΑΤΟ. Δεν υπάρχει στη συμμαχία μια κουλτούρα βαθιάς συνεργασίας, επειδή τα μέλη δεν εμπιστεύονται το ένα το άλλο.

Επιπλέον, η πρόσφατη διαρροή πληροφοριών από την αμερικανική υπηρεσία -συμπεριλαμβανομένης και της έκδοσης των φωτογραφιών από το σημείο της επίθεσης στο Μάντσεστερ από τους New York Times- έχει κάνει τη δουλειά του Stoltenberg ακόμη πιο δύσκολη. Κατάφερε επίσης ένα πλήγμα στην ειδική σχέση μεταξύ του Λονδίνου και της Ουάσιγκτον. Μέρος της συμφωνίας βασιζόταν στην ανταλλαγή πληροφοριών, αν και Βρετανοί αξιωματούχοι συχνά έχουν παραπονεθεί ότι οι πληροφορίες φεύγουν μόνο από την μία πλευρά.

Μετά την διαρροή των φωτογραφιών του Μάντσεστερ, οι δυνάμεις της βρετανικής αστυνομίας έχουν αναστείλει την ανταλλαγή πληροφοριών με τους Αμερικανούς ομολόγους τους, κάτι που δείχνει το βαθμό της δυσπιστίας. Ωστόσο πρόκειται για μια κρίσιμη σχέση, δεδομένης της ευπάθειας της Βρετανίας και άλλων ευρωπαϊκών κρατών, στις τρομοκρατικές επιθέσεις.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Theresa May δήλωσε λίγο πριν αναχωρήσει για τη σύνοδο του ΝΑΤΟ ότι θα ¨καταστήσει σαφές στον πρόεδρο trump πως οι πληροφορίες που ανταλλάσσονται μεταξύ των υπηρεσιών μας επιβολής του νόμου, πρέπει να παραμένουν ασφαλείς”.

Ο Trump έσπευσε να απαντήσει στα σχόλια της May.

"Οι φερόμενες διαρροές που προέρχονται από κυβερνητικές υπηρεσίες, είναι βαθιά ανησυχητικές”, ανέφερε σε δήλωσή του ο trump. Ζητώ από το υπουργείο Δικαιοσύνης και από άλλες σχετικές υπηρεσίες να ξεκινήσουν μια πλήρη έρευνα για το θέμα, και εάν χρειαστεί, ο ένοχος θα πρέπει να διωχθεί στο μέγιστο βαθμό του νόμου”.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Trump έχει αναστατώσει τους συμμάχους του.

Στις αρχές του μήνα στο Λευκό Οίκο, είχε συζητήσει πολύ ευαίσθητες πληροφορίες με τη Ρωσία, σχετικά με τη Συρία. Αυτές οι πληροφορίες είχαν αρχικά παρασχεθεί από το Ισραήλ, έναν σταθερό σύμμαχο των ΗΠΑ. Ο Trump είχε επίσης "θέματα” με τις δικές του υπηρεσίες πληροφοριών, ιδιαίτερα για τις εκκρεμείς έρευνες σχετικά με τις σχέσεις του με τη Ρωσία κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας Παρεμπιπτόντως, ας μην ξεχνάμε πως με κυβέρνηση Obama κατασκοπεύτηκαν η γερμανική κυβέρνηση και τα ΜΜΕ.

Εν συντομία, εάν υπάρξει διάρρηξη εμπιστοσύνης μεταξύ των ΗΠΑ και των πιο στενών συμμάχων τους, είναι δύσκολο να δούμε να ξεκινάει η νέα μονάδα πληροφοριών του ΝΑΤΟ για την τρομοκρατία.

Το έλλειμμα εμπιστοσύνης δεν τελειώνει εκεί. Αν και στο ΝΑΤΟ δεν αρέσει να κατονομάζει κάποιον ως υπεύθυνο, αρκετοί διπλωμάτες δήλωσαν με ειλικρίνεια ότι άλλα μέλη δεν μπορούν να είναι έμπιστα εξαιτίας φόβων ότι μπορεί να περάσουν ευαίσθητες πληροφορίες σε τρίτους. Όταν εντάχθηκαν στη συμμαχία Βουλγαρία και Ρουμανία το 2004, και μετά η Αλβανία, η ιδέα του να "συζητηθούν οι πληροφορίες” ήταν εκτός συζήτησης.

Και το 2008, ο Sandor Laborc, ο νέος επικεφαλής της ουγγρικής υπηρεσίας πληροφοριών ο οποίος είχε περάσει έξι χρόνια στην ακαδημία της KGB στη Μόσχα στη δεκαετία του 1980, διορίστηκε πρόεδρος της επιτροπής πληροφοριών του ΝΑΤΟ. Η συμμαχία προφανώς δεν είχε ιδέα για το παρελθόν του. Οι διπλωμάτες του ΝΑΤΟ παραδέχονται ότι το επίπεδο εμπιστοσύνης απλώς δεν είναι τόσο βαθύ ή τόσο ισχυρό για την ανταλλαγή ευαίσθητων πληροφοριών. Εκτός αυτού, η ανταλλαγή ευαίσθητων πληροφοριών μεταξύ 28 μελών, δεν είναι εφικτή.

Εκτός ΝΑΤΟ, είναι άλλο ζήτημα.

Βασικοί σύμμαχοι όπως η Βρετανία, ο Καναδάς, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ισπανία και οι ΗΠΑ, ασφαλώς ανταλλάσσουν πληροφορίες σε διμερές επίπεδο -ακόμη περισσότερο δεδομένης της ανόδου του ισλαμικού κράτους. Και προτού έρθει στο προσκήνιο το Ισλαμικό Κράτος, οι γαλλικές και ισπανικές υπηρεσίες πληροφοριών εργάστηκαν πολύ στενά στην ανταλλαγή πληροφοριών για την ΕΤΑ, την πρώην ένοπλη ισπανική αυτονομιστική οργάνωση που χρησιμοποιούσε βία για την επίτευξη των στόχων της,

Στη συνέχεια υπάρχει το δίκτυο "Five Eyes”, που αποτελείται από τις Αυστραλία, Βρετανία, Καναδά, Νέα Ζηλανδία, και τις ΗΠΑ, που έχουν εργαστεί στενά μαζί από το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και μέχρι την ψηφιακή εποχή. Θα τεθεί τώρα σε αμφισβήτηση, εξαιτίας του χειρισμού των πληροφοριών από τον trump, ιδίως με τη Βρετανία;

"Δεν συνηθίζουμε να μιλάμε για μεμονωμένες υποθέσεις που περιλαμβάνουν άλλες χώρες”, δήλωσε ο Καναδός πρωθυπουργός Justin Trudeau, στους δημοσιογράφους στο ΝΑΤΟ. "Είμαστε ακόμη πολύ αφοσιωμένοι στο Five Eyes”, πρόσθεσε. Αναφορικά με την ανταλλαγή περισσότερων πληροφοριών εντός του ΝΑΤΟ, ο Trudeau δεν ήταν δεσμευτικός.


Capital.gr 
==========================================


 Ιδιοκτησία πνευματικών δικαιωμάτων του Geopolitics & Daily News - © 2017. Το περιεχόμενο του site αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Geopolitics & Daily News. Οποιαδήποτε πληροφορία (κείμενο, εικόνες, γραφικά) περιέχεται στο site μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για προσωπική, μη εμπορική χρήση. Είναι παράνομη η αντιγραφή, αναπαραγωγή, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, μέρους ή του συνόλου των περιεχομένων του site χωρίς προηγούμενη έγγραφη συγκατάθεση ή αναφορά της σελίδας