26/6/17

Τέσσερα δυσοίωνα σενάρια για την πολιτική της ΕΕ σε σχέση με τη ΡωσίαΤων Gustav Gressel και Fredrik Wesslau
European Council on Foreign Relations

Παρά τις αντιξοότητες, η Ευρώπη έχει κατορθώσει να μείνει ενωμένη και σταθερή στην πολιτική της έναντι της Ρωσίας από την επέμβαση στην Ουκρανία το 2014. Αλλά ποιες είναι οι δυνάμεις που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν αυτή την πολιτική και ποιες θα ήταν οι συνέπειες μιας τέτοιας διάσπασης; Το εν λόγω report, παρουσιάζει τέσσερα δυσοίωνα σενάρια για το πώς θα μπορούσε να καταρρεύσει η ευρωπαϊκή πολιτική προς την Ρωσία.

Τα σενάρια που υπογραμμίζονται στο paper είναι τα εξής: η ΕΕ αποφασίζει να επιβάλει τη ρωσική ερμηνεία των συμφωνιών του Μινσκ για την Ουκρανία, (2) η ΕΕ υποκύπτει στην κόπωση της Ουκρανίας και αποδέχεται το status quo, συμπεριλαμβάνοντας και μια ακόμη παγωμένη σύγκρουση στη γειτονιά, (3) οι ΗΠΑ αποδεσμεύονται από την Ουκρανία και τερματίζουν τις κυρώσεις στη Ρωσία, πετώντας την ευρωπαϊκή πολιτική σε χάος, και (4) ένα "παζάρι των μεγάλων δυνάμεων" μεταξύ του Trump και του Putin καταστρέφει την ενότητα της ΕΕ και επιτρέπει στην Ρωσία να φέρει την Ουκρανία στην σφαίρα επιρροής της.

Για να αποτρέψουμε να εξελιχθεί οποιοδήποτε από αυτά τα δυσοίωνα σενάρια, η ΕΕ πρέπει να παραμείνει σε τροχιά, διατηρώντας μια ισχυρή και ενωτική ρωσική πολιτική. Μπορεί να το κάνει αυτό αυτοματοποιώντας την ανανέωση των κυρώσεων και με το να δίνει δυναμικό παρών εκεί από όπου αποχωρούν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία.

Capital.gr 

==========================================

 Ιδιοκτησία πνευματικών δικαιωμάτων του Geopolitics & Daily News - © 2017. Το περιεχόμενο του site αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Geopolitics & Daily News. Οποιαδήποτε πληροφορία (κείμενο, εικόνες, γραφικά) περιέχεται στο site μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για προσωπική, μη εμπορική χρήση. Είναι παράνομη η αντιγραφή, αναπαραγωγή, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, μέρους ή του συνόλου των περιεχομένων του site χωρίς προηγούμενη έγγραφη συγκατάθεση ή αναφορά της σελίδας