4/6/17

Η Ιστορία γίνεται ιδεοληπτικήΓράφει ο Σπύρος Τουλιάτος*

Η νέα αντίληψη για την Ιστορία και τη διδασκαλία της, που κυριαρχεί στα Προγράμματα Σπουδών του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, βασίζεται στην κατανόηση, κατά κύριο λόγο, του παρόντος, στην αναζήτηση ταυτοτήτων και στην βιωματική προσέγγιση, γεγονός που καταλήγει σε μια ιδεολογική κατασκευή και σε υποκειμενικές σχετικιστικές αλήθειες. Πρόκειται για μια χρηστική, ιδεοληπτική ιστορία σύμφωνα με την οποία τα επιστημονικά κριτήρια δεν θεωρούνται αναγκαία.

Κατά την άποψή μας ο νέος πρέπει να ερευνά την ιστορική αλήθεια βασιζόμενος σε συγκριτικά στοιχεία και όχι στη μυθοπλασία και την ατομική οπτική. Πρέπει να μάθει να επικοινωνεί με βάση τα κριτήρια εγκυρότητας των σκέψεων, προτάσεων και νοημάτων και όχι με υποκειμενική συναισθηματική φόρτιση.

Στο σχολείο πρέπει να διδάσκεται η Γενική Ιστορία η οποία θα περιλαμβάνει όλες τις ιστορικές περιόδους, οι οποίες έχουν την ίδια αξία. Δεν συμφωνώ, λοιπόν, με την πρόταση του προτεινόμενου Προγράμματος να διδάσκεται στις τέσσερεις τάξεις της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης η Νεότερη Ιστορία με αποτέλεσμα να υποβαθμίζεται η Αρχαία και η Μεσαιωνική εποχή κατά τη διάρκεια των οποίων διαμορφώθηκε η φιλοσοφική και επιστημονική σκέψη, η θεωρία και κανόνες της Γλώσσας, η Ηθική, η Αισθητική, οι βασικοί θεσμοί και η οργάνωση των κρατών και τα πολιτικά συστήματα. Συνεπώς, απουσιάζουν μορφές απελευθέρωσης των ανθρώπων και αντίληψης για την εξάρτηση και την καταπίεση, και οι μορφές των αγώνων για την ισότητα, τη δίκαιη κατανομή του πλούτου.

Προβληματική θεωρούμε επίσης τη «Θεματική Ιστορία» και τους «θεματικούς φακέλους». Η διαδικασία αυτή και δραστηριότητα αποσπάται από τη Γενική Ιστορία που πρέπει να περιέχεται στο διδακτικό εγχειρίδιο, το οποίο θα είναι το βασικό εργαλείο. Οι φάκελοι αποκτούν αυτονομία σε σχέση με το διδακτικό αντικείμενο και λειτουργούν ως διεκπεραίωση εντολών και εφαρμογών, ενώ καλλιεργείται η αυταπάτη ότι υπάρχει ελευθερία επιλογής.

Εκείνο που μπορεί να βοηθήσει τον μαθητή είναι η άσκηση και μάθηση επάνω σε ένα σύνολο θεμελιωδών εννοιών και ερμηνευτικών προσεγγίσεων της Ιστορίας.

*Ο κ. Σπύρος Τουλιάτος είναι οργανωτικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων

ΗΜΕΡΗΣΙΑ

==========================================

 Ιδιοκτησία πνευματικών δικαιωμάτων του Geopolitics & Daily News - © 2017. Το περιεχόμενο του site αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Geopolitics & Daily News. Οποιαδήποτε πληροφορία (κείμενο, εικόνες, γραφικά) περιέχεται στο site μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για προσωπική, μη εμπορική χρήση. Είναι παράνομη η αντιγραφή, αναπαραγωγή, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, μέρους ή του συνόλου των περιεχομένων του site χωρίς προηγούμενη έγγραφη συγκατάθεση ή αναφορά της σελίδας