17/6/17

Bruegel: Τι μπορεί να ενώσει Κίνα και Ευρώπη εναντίον του Trump;της Alicia Garcia-Herrero

Μετά από μία σύντομη αλλά εποικοδομητική επίσκεψη στο Βερολίνο, ο Li Keqiang έφθασε στο τέλος του ταξιδιού του στην Ευρώπη, συμμετέχοντας στη διάσκεψη ΕΕ-Κίνας στις Βρυξέλλες.

Στη Γερμανία, ο Li έφυγε με ένα δώρο 2,7 δισ. με τη μορφή δεσμεύσεων από τη Deutsche bank για επενδύσεις στην Πρωτοβουλία Ζώνη και Δρόμος. Επιπλέον, οι ανησυχίες σχετικά με την αμοιβαιότητα που εγείρονται από την γερμανική κυβέρνηση αναφορικά με την Κίνα, φάνηκε να ήταν λιγότερο εμφανείς στη διάρκεια αυτής της διμερούς συνόδου κορυφής. Ο λόγος πιθανώς βρίσκεται στην κοινή προσπάθεια των Merkel και Li να φανούν ως οι σωτήρες της πολυμέρειας έναντι του ολοένα και περισσότερο απομονωτικού Trump.

Στις Βρυξέλλες, το φαινομενικά ενωμένο όραμα της Κίνας και της Ευρώπης για τις παγκόσμιες προτεραιότητες φάνηκε ακόμη πιο πραγματικά μετά από την ανακοίνωση του Trump ότι οι ΗΠΑ θα αποχωρούσαν από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα. Θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι η ανακοίνωση του trump ήταν εξαιρετικά έγκυρη, αν αναλογιστεί κανείς ότι οι ηγέτες των άλλων δύο μεγαλύτερων οικονομικών ενώσεων στον κόσμο, έτυχε να είναι μαζί την ώρα της ανακοίνωσης.

Με βάση τα παραπάνω, θα μπορούσε κανείς εύκολα -αλλά βιαστικά- να εξάγει μια θετική εικόνα των σχέσεων ΕΕ-Κίνας. Ωστόσο, αμφιβάλλω ότι συμβαίνει αυτό στ αλήθεια, τουλάχιστον για την ώρα.

Πρώτον, η Κομισιόν έχει διαπραγματευτεί μια διμερή επενδυτική συμφωνία (ΒΙΤ) με την Κίνα για περίπου τέσσερα χρόνια, αλλά δεν έχει δοθεί καμία ένδειξη για επιτυχή ολοκλήρωση στη διάρκεια της συνόδου.

Δεύτερον, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν προσφάτως εγκρίνει την πρόταση της Κομισιόν να αυξήσουν το οπλοστάσιο των διαθέσιμων μέσων για τον αγώνα κατά του ντάμπινγ. Οι κινεζικές εξαγωγές από τους τομείς πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας, είναι προφανώς ο υπέρτατος στόχος. Η συνάντηση του Juncker με τον Li δεν φαίνεται να έχει μαλακώσει τη σκληρότητα των εισερχόμενων αντί-νταμπινγκ μέτρων της ΕΕ.

Συνολικά, εκτός από την εμφάνιση ενότητας εναντίον του απομονωτισμού των ΗΠΑ, ιδιαίτερα σε σχέση με την κλιματική αλλαγή, η σύνοδος ΕΕ-Κίνας δεν φαίνεται να έχει φέρει καμία μετρήσιμη συγχώνευση των ενδιαφερόντων μεταξύ ΕΕ και Κίνας. Η απογοήτευση της Ευρώπης με τον trump είναι ίσως πολύ πρόσφατη για την ΕΕ, μια ένωση που είναι φημισμένη για την βραδύτητα με την οποία λαμβάνει αποφάσεις, να στραφεί προς την Κίνα μόλις τώρα. Αυτό θα χρειαστεί πολύ περισσότερο χρόνο -και πόνο στην μακρόχρονη διατλαντική συμμαχία με τις ΗΠΑ.


Capital.gr 

==========================================


 Ιδιοκτησία πνευματικών δικαιωμάτων του Geopolitics & Daily News - © 2017. Το περιεχόμενο του site αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Geopolitics & Daily News. Οποιαδήποτε πληροφορία (κείμενο, εικόνες, γραφικά) περιέχεται στο site μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για προσωπική, μη εμπορική χρήση. Είναι παράνομη η αντιγραφή, αναπαραγωγή, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, μέρους ή του συνόλου των περιεχομένων του site χωρίς προηγούμενη έγγραφη συγκατάθεση ή αναφορά της σελίδας