26/6/17

Forbes: Η άνοδος του κινεζικού τομέα ΙΤ στον απόηχο της υπόθεσης Snowden-NSAΤου Russell Flannery

Για δεκαετίες η Κίνα αποτελούσε ένα φιλικό προορισμό για άτομα με τεχνολογικές σπουδές στις ΗΠΑ, κινεζική καταγωγή και με ενδιαφέρον να δουλέψουν στη χώρα, κυρίως σε κάποια πολυεθνική εταιρεία. Ο Joe Chang το γνωρίζει, καθώς έζησε αυτή τη ζωή.

"Δούλεψα στη Cisco και την Microsoft (στην Κίνα) και αυτό που επιδιώκαμε ήταν να περάσουμε από τη μια εταιρεία στην άλλη για να έχουμε καλύτερες απολαβές", ανέφερε σε συνέντευξη του. " Η ζωή ήταν καλή. Είχαμε επιδόματα επαναπατρισμού και ακόμα και οι ντόπιοι λάμβαναν κάποια επιδόματα. Ο κόσμος ήταν χαρούμενος. Κανείς δεν ήθελε να φύγει και να ρισκάρει σε κάποια startup εταιρεία, καθώς θα έπρεπε να ανταγωνιστεί επιχειρήσεις όπως η Cisco, η IBM ή την Microsoft. Μπορούσες να κερδίσεις καλά λεφτά δουλεύοντας για αυτές τις πολυεθνικές".

Όμως η κατάσταση άλλαξε δραματικά. Οι προσπάθειες για "κινεζοποίηση" του λογισμικού αυξήθηκαν, όταν το 2008 η Microsoft προσπάθησε να σταματήσει την πειρατεία του λογισμικού της, μέσω του προγράμματος "Windows Genuine Advantage", που της έδινε τη δυνατότητα να ανακαλύπτει τα πειρατικά αντίγραφα των Windows. Τότε, πολλοί Κινέζοι εξέλαβαν αυτή τη κίνηση ως μια προσπάθεια μιας ξένης εταιρείας να τους κλείσει τον τομέα ΙΤ (τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνίας). Μετά ακολούθησαν οι αποκαλύψεις από τον πρώην πράκτορα της NSA, Edward Snowden, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι η αμερικανική κυβέρνηση "κρυφοκοιτούσε" στους υπολογιστές.

"Η υπόθεση NSA-Snowden, πραγματικά έδρασε καταλυτικά και έδειξε ότι ο τοπικισμός θα ήταν αναπόφευκτος, αναφέρει ο Chang. "Η Κίνα εξ αρχής ήθελε να επαφίεται στις δικές της τεχνολογίες για ζητήματα εθνικής ασφάλειας. Πριν από 15 χρόνια δεν ήταν έτοιμη να το κάνει, Η υπόθεση NSA-Snowden βοήθησε να επιταχυνθούν τα πράγματα". Ως επακόλουθο, οι πάντες άρχισαν να υποπτεύονται τις πολυεθνικές εταιρείες, γεγονός που μπορούσε να βλάψει τις δουλειές τους.

Το περιβάλλον που άλλαζε, μαζί με μια συνεχιζόμενη άνοδο της ζήτησης για λογισμικό επιχειρήσεων, κατέστησε τη χώρα τόπο ευκαιριών για ταλέντα του τομέα ΙΤ και επενδυτές που ήξεραν τον τρόπο να βοηθήσουν τους επαναπατριζόμενους Κινέζους να στήσουν τις επιχειρήσεις τους. "Έχουμε γίνει μάρτυρες ενός άνευ προηγούμενου μεταναστευτικού κύματος ταλέντου, που φεύγει από τις πολυεθνικές", τόσο από αυτές που βρίσκονται στην Κίνα, όσο και από άτομα που εγκαταλείπουν εταιρείες της Silicon Valley, για να δημιουργήσουν στην Κίνα, αναφέρει ο Chang. Σήμερα ο Chang είναι εταίρος επενδύσεων στο venture capital της Eight Roads.

" Η άποψη μου είναι ότι τώρα η Κίνα αποτελεί το κέντρο της καινοτομίας στον τομέα του ΙΤ", συνεχίζει ο Chang. "Ήδη αποτελεί την μεγαλύτερη αγορά στον κόσμο από πολλές απόψεις και θα αναπτυχθεί περαιτέρω. Είμαστε στην έναρξη ενός κύματος ζήτησης από πλευράς της βιομηχανίας, που έχει ισχυρή οικονομική βάση".

Την θέση του επιβεβαιώνουν οι αριθμοί. Υπάρχει αυξανόμενη ροή δεδομένων σε υπηρεσίες cloud, τεράστια συλλογή δεδομένων και άλλες δράσεις στον συγκεκριμένο τομέα, οι οποίες θα βοηθήσουν την Κίνα να ξεπεράσει τις ΗΠΑ ως τη χώρα που δαπανά τα περισσότερα στο "τρίτο κύμα" τεχνολογιών πληροφορίας ως το 2020, σύμφωνα με το IDC. Επίσης, η αυξανόμενη ζήτηση για υπηρεσίες που σχετίζονται με το διαδίκτυο, θα αναγκάσει τις ιδιωτικές εταιρείες να δαπανήσουν περισσότερα στον τομέα του ΙΤ. Αλλά και οι κυβερνητικές υπηρεσίες, πλέον και αυτές θέλουν και αυτές να έχουν στην κατοχή τους το καλύτερο δυνατόν λογισμικό και είναι διατεθειμένες να δαπανήσουν περισσότερα για να το αποκτήσουν, αναφέρει ο Chang.

"Στο παρελθόν διορισμένοι από την κυβέρνηση διοικούσαν τις κυβερνητικές εταιρείες, αλλά τώρα έχουν αντικατασταθεί με επαγγελματίες μάνατζερ", λέει ο Chang. "Πριν από 10 χρόνια έδιναν μεγάλη προσοχή στο κόστος. Σήμερα οι εταιρείες έχουν πολλά χρήματα. Προσλαμβάνουν απόφοιτους του Harvard ή στελέχη των μεγαλύτερων τραπεζών του πλανήτη. Πλέον υπάρχει επαγγελματική διοίκηση που σέβεται το ΙΤ"

Οι Κινέζοι επιχειρηματίες πιέζονται από τη αύξηση των μισθών, καθώς και από άλλα κόστη, αλλά θα αναγκαστούν να δαπανήσουν περισσότερα στο ΙΤ. "Η ανάπτυξη στην Κίνα οδηγήθηκε από τα χαμηλά κόστη. Έννοιες όπως η παραγωγικότητα τότε δεν είχαν και πολύ μεγάλη σημασία. Όμως αυτό το εργατικό πλεονέκτημα έχει διαβρωθεί. Και πλέον αποτελεί μειονέκτημα, σε σχέση για παράδειγμα με το Μεξικό ή το Βιετνάμ. Αν προσθέσεις και τα ενεργειακά κόστη, τότε βλέπεις ότι η Κίνα και εκεί δεν έχει πλεονέκτημα", συνεχίζει ο Chang

Όμως σε ποιες τεχνολογίες θέλει να επενδύσει ο Chang; "Απλά ας ρίξουμε μια ματιά πάνω σε τι γίνονται επενδύσεις από αυτούς που έρχονται από το Silicon Valley. Η σκέψη μου είναι απλή: Δεν είναι το θέμα ότι η Κίνα θέλει το ένα ή το άλλο. Είναι δεδομένο ότι η καινοτομία που φεύγει από το Silicon Valley, ως κάποιο βαθμό έρχεται στην Κίνα, λόγω του κλίματος που επικρατεί στην αγορά". Ως πεδίο επενδύσεων θεωρεί καλή επιλογή τις εταιρείες που διαχειρίζονται και αναλύουν δεδομένα. "Με έναν τεράστιο αριθμό από χρήστες που κάνουν τα πάντα μέσω του διαδικτύου, η Κίνα θα αποτελέσει μια διακεκριμένη πηγή καινοτομίας".

Capital.gr 
==========================================

 Ιδιοκτησία πνευματικών δικαιωμάτων του Geopolitics & Daily News - © 2017. Το περιεχόμενο του site αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Geopolitics & Daily News. Οποιαδήποτε πληροφορία (κείμενο, εικόνες, γραφικά) περιέχεται στο site μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για προσωπική, μη εμπορική χρήση. Είναι παράνομη η αντιγραφή, αναπαραγωγή, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, μέρους ή του συνόλου των περιεχομένων του site χωρίς προηγούμενη έγγραφη συγκατάθεση ή αναφορά της σελίδας