21/6/17

Ο Macron διαμορφώνει την Παλαιά και Νέα Ευρώπη


της Judy Dempsey
Carnegie Europe 


Μετά από έναν μαραθώνιο εκλογών, ο Emmanuel Macron αναμένεται τώρα να βάλει τη χώρα του σε νέα πορεία. Στο δεύτερο γύρο των κοινοβουλευτικών εκλογών της Γαλλίας, ο Γάλλος πρόεδρος έλαβε την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών της εθνοσυνέλευσης. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα αποδεκατίστηκε, και το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο είχε χάσει ήδη την ενέργειά του αφότου η επικεφαλής του, Marine Le Pen, δεν κατόρθωσε να σχηματίσει μια ισχυρή αντιπολίτευση στον πρώτο γύρο των εκλογών της 11ης Ιουνίου. Και αν και η προσέλευση των ψηφοφόρων ήταν στο ιστορικό χαμηλό του 42%, ο Macron έχει εντολή να επανεκκινήσει την οικονομική και πολιτική πυξίδα της Γαλλίας.

Από τότε που ο Macron εκτοξεύθηκε στα Ηλύσια Πεδία στις 7 Μαΐου, η προσοχή, εκτός των μεταρρυθμίσεων του, δόθηκε στην αναβίωση της γαλλο-γερμανικής σχέσης. Αυτό, υποστηρίζουν οι αναλυτές, θα είναι ο άξονας που θα σώσει στην Ευρώπη την ώθηση που χρειάζεται για περαιτέρω ενοποίηση.

Αλλά κάτι άλλο συμβαίνει πέρα από αυτές τις χώρες. Τα ιδιαιτέρως αμφιλεγόμενα προγράμματα λιτότητας που επέμενε η Γερμανία να εφαρμόσουν οι υπερχρεωμένες χώρες της ευρωζώνης ως αντάλλαγμα για την οικονομική βοήθεια, αποφέρουν καρπούς. Η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Ισπανία, και ακόμη και η Ελλάδα καταγράφουν ανάπτυξη –αν και με τεράστιο κόστος για τους δημοσίους υπαλλήλους, τους συνταξιούχους και τα στοιχεία απασχόλησης των νέων. Και με την οικονομική ανάπτυξη έρχεται η πολιτική εμπιστοσύνη.

Αυτό ακριβώς είναι που συμβαίνει στην Ισπανία. Ποτέ μην ξεγράφετε αυτή την μεγάλη χώρα της ΕΕ –η τέταρτη μεγαλύτερη όταν αποχωρήσει η Βρετανία. Όταν οι χώρες στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη ολοκλήρωσαν τις διαπραγματεύσεις τους για να ενταχθούν στην ΕΕ στις αρχές του 2000, ήταν η Ισπανία, τότε υπό τον Συντηρητικό ηγέτη Jose Maria Aznar, η οποία έδωσε μεγάλη μάχη για να εξασφαλίσει ότι η διεύρυνση της ΕΕ κατά 10 νέα μέλη, δεν θα μείωνε το μερίδιο της Ισπανίας στα διαρθρωτικά κεφάλαια.

Ήταν μία άγρια μάχη. Αλλά η Ισπανία και η Γαλλία ήταν σε θέση να διαπραγματευτούν σκληρά διότι οι οικονομίες τους ήταν ισχυρές. Τα τελευταία χρόνια, η πολιτική επιρροή και των δύο χωρών εξασθένισε καθώς οι οικονομίες τους παρουσίασαν κάμψη. Αλλά τώρα η Μαδρίτη έχει επιστρέψει.

Αξίζει να αναφέρουμε τη συνέντευξη του Ισπανού υπουργού Οικονομικών De Guindos στους Financial Times. Έκανε λόγο για μια ριζική μεταρρύθμιση της ευρωζώνης. Αυτό θα περιλαμβάνει την δημιουργία ενός ευρωπαϊκού υπουργείου ή ενός ευρωπαϊκού νομισματικού ταμείου. Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Wolfgang Schaeuble θα αντιδρούσε. Αλλά το θέμα είναι ότι η Μαδρίτη τώρα έχει την αυτοπεποίθηση να μιλήσει δημοσίως για το μέλλον της Ευρώπης, επειδή η οικονομία της γίνεται πιο ισχυρή. Να περιμένετε επίσης και άλλες κυβερνήσεις της ευρωζώνης να επιταχύνουν τη διαδικασία για την ανάγκη περαιτέρω ενοποίησης της Ευρώπης.

Η αυξημένη αυτοπεποίθηση των χωρών της νότιας ευρωζώνης –με εξαίρεση την Ιταλία- υποστηρίζεται από την απόρριψη των ψηφοφόρων στα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα. Οι πρόσφατες εκλογικές τάσεις δίνουν κάποια παρηγοριά στον Macron και στα ακραία ρεκόρ πολιτικής επιβίωσης του Ισπανού Συντηρητικού πρωθυπουργό Mariano Rajoy και του Ολλανδού πρωθυπουργού Mark Rutte, για να μην αναφέρουμε το νέο ηγέτη της Ιρλανδίας, Leo Varadkar, ο οποίος είναι παρόμοιας ηλικίας με τον Macron. Αλλά ο λαϊκισμός και η ανάγκη πολιτική χωρίς αποκλεισμούς δεν πρόκειται να φύγει, όπως και η παγκοσμιοποίηση είναι εδώ για να μείνει. Αυτοί οι ηγέτες θα τα αγνοήσουν αυτά, με κίνδυνό τους.

Η επανεμφάνιση της Παλαιάς Ευρώπης συμπίπτει με την έκλειψη της πολιτικής επιρροής της Νέας Ευρώπης. Η Πολωνία υπό τον πρώην κεντροδεξιό συνασπισμό της Αστικής Πλατφόρμας, ήταν ό,τι έπρεπε για την ενίσχυση των αμυντικών πολιτικών, της εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής ασφάλειας της ΕΕ, εκτός από την ενίσχυση της στήριξης για την Ανατολική Ευρώπη, ιδιαίτερα την Ουκρανία και τη Λευκορωσία. Το μεγαλύτερο λάθος του συνασπισμού ήταν να θεωρήσει δεδομένη την εξουσία της –ένας από τους λόγους που ηττήθηκε στις κοινοβουλευτικές εκλογές της Πολωνίας το 2015.

Έκτοτε, υπό την ηγεσία του συντηρητικού-εθνικιστικού Κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη, η Βαρσοβία έχει υποχωρήσει με τρόπους που είναι εντελώς "ανάθεμα" σε σχέση με το μέγεθος της Πολωνίας. Δεν είναι ότι η οικονομία της χώρας τα πάει άσχημα –εκτιμάται ότι θα αναπτυχθεί με ρυθμό 3,5% φέτος σε σχέση με το 2,6% το 2016- αλλά ότι η κυβερνώσα ελίτ της εστιάζει περισσότερο στο παρελθόν και στην εκδίκηση παρά στο να δώσει στην Πολωνία την επιρροή που μπορεί να ασκήσει εντός της ΕΕ. Η Πολωνία θα είναι η το πέμπτο μεγαλύτερο μέλος της ΕΕ μόλις φύγει η Βρετανία, αλλά δεν είναι μέλος της ευρωζώνης, για αυτό η Βαρσοβία φοβάται μια ΕΕ δύο ταχυτήτων, κυριαρχούμενη από την Παλαιά Ευρώπη.

Η έκλειψη της Πολωνίας έχει επίδραση σε άλλες χώρες της Κεντρικής Ευρώπης. Η Σλοβακία υπονομεύεται από διαφθορά, και η Ουγγαρία πλήττεται με έναν υπουργό που όπως και ο Putin, φοβάται τους ακτιβιστές και τις αρχές της ΕΕ, αλλά δεν θα τολμούσε να δαγκώσει τον χέρι που τον ταΐζει μέσω διαρθρωτικών κεφαλαίων που αντιστοιχούν στο 3% του ΑΕΠ της χώρας. Στην Τσεχία, η κληρονομιά του πρώην Τσέχου προέδρου Vaclav Havel έχει σχεδόν ξεχαστεί. Μια αποδυναμωμένη Τσεχία αφήνει τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης αν όχι απομονωμένες στην ΕΕ, τότε σίγουρα πολύ πιο απομονωμένες.

Οι ελπίδες και η ενέργεια της Νέας Ευρώπης, η οποία ήταν ένα θαυμάσιο όφελος για την Παλαιά Ευρώπη από τη στιγμή που η Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη εντάχθηκε στην ΕΕ το 2004, δεν είναι ότι απλώς διαλύονται. Αντικαθίστανται επίσης από μια Παλαιά Ευρώπη που μπορεί τελικά να βγει από την ζώνη άνεσής της. Είναι πολύ νωρίς να πούμε εάν θα πετύχει ή πραγματικά πώς πρόκειται να χειριστεί αυτό που συμβαίνει στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Αλλά τουλάχιστον αυτή η συζήτηση και η ενέργεια, είναι τώρα εκεί έξω.==========================================

 Ιδιοκτησία πνευματικών δικαιωμάτων του Geopolitics & Daily News - © 2017. Το περιεχόμενο του site αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Geopolitics & Daily News. Οποιαδήποτε πληροφορία (κείμενο, εικόνες, γραφικά) περιέχεται στο site μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για προσωπική, μη εμπορική χρήση. Είναι παράνομη η αντιγραφή, αναπαραγωγή, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, μέρους ή του συνόλου των περιεχομένων του site χωρίς προηγούμενη έγγραφη συγκατάθεση ή αναφορά της σελίδας