18/6/17

May: Ζητούσε εντολή για hard Brexit, τώρα πάει ολοταχώς για softΤου Charles Grant

Center For European Reform
Η Theresa May είχε βάλει τη Βρετανία σε μια τροχιά για hard Brexit, θέτοντας ως προτεραιότητα την κυριαρχία σε βάρος των στενών οικονομικών δεσμών. Παρόλα αυτά, οι περισσότερες κυβερνήσεις της ΕΕ ήλπιζαν σε μια μεγάλη νίκη της στις 8 Ιουνίου, έτσι ώστε να ήταν αρκετά ισχυρή για να υποβαθμίσει το δικαίωμα των Tory να προωθήσουν επώδυνους συμβιβασμούς. Αντιμετωπίζουν τώρα μία πρωθυπουργό της οποίας η εξουσία καταρρέει.


Τα ένστικτα της May πιθανότατα θα συνεχίσουν να πιέζουν για σκληρό Brexit το οποίο επιθυμεί η δεξιά της πτέρυγα. Αλλά δεν υπάρχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία για ένα σκληρό Brexit. Λίγοι μόνο φιλοευρωπαίοι Tories θα μπορούσαν θα μπορούσαν να συμμαχήσουν με βουλευτές της αντιπολίτευσης για να νικήσουν τη May. Εάν θέλει να περάσει τη συμφωνία για το Brexit –και τους πολλούς νόμους που σχετίζονται με το Brexit- θα πρέπει να συνεργαστεί με τους Εργατικούς και άλλους βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Μια τέτοια εξέλιξη δεν θα ήταν κάτι συνηθισμένο για τη May. Αλλά εάν δεν επαναπροσδιοριστεί ως υπέρμαχος του ήπιου Brexit, είναι δύσκολο να δούμε πώς μπορεί να παραμείνει στην εξουσία. Και εάν χάσε την εξουσία, ο διάδοχός της θα διαπιστώσει ότι επιβίωση σημαίνει να συνεργαστεί με την αντιπολίτευση για να πετύχει μια πιο ήπια εκδοχή του Brexit.

Οι επιχειρηματίες αισθάνονται την ευκαιρία για μια αλλαγή της κατεύθυνσης και ετοιμάζονται να ταχθούν υπέρ ενός πιο ήπιου Brexit. αυτό είναι απίθανο να σημαίνει ότι παραμένει στην ενιαία αγορά, δεδομένου ότι η ΕΕ θα επιμένει στην ελεύθερη κυκλοφορία της εργασίας –ένα τίμημα που πολλοί Συντηρητικοί και Εργατικοί βουλευτές δεν θα θέλουν να πληρώσουν.

Αλλά ένα πιο ήπιο Brexit θα μπορούσε να σημαίνει ότι εισάγει μόνο ήπιους περιορισμούς στην ελεύθερη κυκλοφορία, παραμένοντας σε ευρωπαϊκές ρυθμιστικές υπηρεσίες και αποφεύγοντας μια δογματική απόρριψη οποιουδήποτε ρόλου για το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. ΘΑ μπορούσε ακόμη να σημαίνει ότι διατηρεί την τελωνειακή ένωση. Στην περίπτωση αυτή δεν θα υπήρχε ανάγκη για ελέγχους και ίσως και ουρές στα σύνορα ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου –ή για τελωνειακούς σταθμούς στα βόρεια και νότια της Ιρλανδίας. Αλλά το Ηνωμένο Βασίλειο θα έπρεπε να υιοθετήσει τους δασμούς τηςΕΕ και δεν θα μπορούσε να διαπραγματευτεί τις δικές της συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου με χώρες εκτός της ΕΕ. Η παραμονή στην τελωνειακή ένωση θα εξασθενούσε τους συντηρητικούς όσο θα ικανοποιούσε τις επιχειρήσεις.

Η μορφή του Brexit ασφαλώς, δεν εξαρτάται μόνο από το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι ηγέτες της EE θέλουν συμφωνία αλλά πιστεύουν ότι μπορούν να επιμείνουν στους όρους τους, από τη στιγμή που καμιά συμφωνία δεν θα έπληττε το Ηνωμένο Βασίλειο πολύ περισσότερο από ό,τι την ήπειρο. Θα ήταν χαρούμενοι εάν το Ηνωμένο Βασίλειο επεδίωκε ένα ήπιο Brexit, το οποίο θα ερχόταν με λιγότερες συνέπειες για τις οικονομίες τους. αλλά θα τηρούσαν τις αρχές τους: η ενιαία αγορά πρέπει να περιλαμβάνει την ελεύθερη κυκλοφορία των ανθρώπων και τη δικαιοδοσία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Η Βρετανία δεν πρέπει να "επιλέξει" τμήματα της αγοράς, για να μην υπονομεύσει την θεσμική και νομική συνοχή τηςΕΕ. Και η ζωή εκτός της ΕΕ πρέπει να είναι αισθητά λιγότερο ευχάριστη από ό,τι η συμμετοχή στην ΕΕ. Η ΕΕ θα καταστήσει σαφές πως εάν θέλεις μεγαλύτερη οικονομική ενοποίηση, πρέπει να παραχωρήσεις κυριαρχία.

Αλλά η ΕΕ των 27 και τα θεσμικά όργανα των Βρυξελλών ενδιαφέρονται περισσότερο για την ουσία της βρετανικής θέσης. Τους τελευταίους μήνες έχουν απογοητευτεί όλο και περισσότερο με τη May, την ομάδα της και τα βασικά της υπουργεία, και τους κατηγορούν ότι δεν ήταν καλά προετοιμασμένοι, δεν είχαν τεχνογνωσία και είχαν πολλές μη ρεαλιστικές απαιτήσεις. Είναι έκπληκτοι που η May έχει καταβάλει ελάχιστες προσπάθειες για την οικοδόμηση σχέσεων με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες.

Οι 27 ελπίζουν σε μια πιο ήπια και πιο ρεαλιστική προσέγγιση της Βρετανίας –είτε έχουν να μιλήσουν με τη May είτε με νέο πρωθυπουργό. H ΕΕ θα μπορούσε να περιορίσει κάποια από τα αιτήματά της, για παράδειγμα στα λεφτά. Και στη συνέχεια μια συμφωνία θα μπορούσε να γίνει πιο πιθανή.


Capital.gr


==========================================

 Ιδιοκτησία πνευματικών δικαιωμάτων του Geopolitics & Daily News - © 2017. Το περιεχόμενο του site αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Geopolitics & Daily News. Οποιαδήποτε πληροφορία (κείμενο, εικόνες, γραφικά) περιέχεται στο site μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για προσωπική, μη εμπορική χρήση. Είναι παράνομη η αντιγραφή, αναπαραγωγή, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, μέρους ή του συνόλου των περιεχομένων του site χωρίς προηγούμενη έγγραφη συγκατάθεση ή αναφορά της σελίδας