28/6/17

Γρήγορες οδηγίες για ανθρώπους χωρίς τεχνικές γνώσεις Η/Υ για προστασία απέναντι στους νέους ιούς ransomware


Γρήγορες οδηγίες για ανθρώπους χωρίς τεχνικές γνώσεις Η/Υ για προστασία απέναντι στους νέους ιούς ransomware που κρυπτογραφούν αρχεία για λύτρα.

1) Να έχετε πάντα τον υπολογιστή σας ενημερωμένο με τις τελευταίες αναβαθμίσεις από την Microsoft.

2) Να έχετε πάντα ενημερωμένο αντιικό (antivirus) και τείχος προστασίας (firewall).

3) Τα σημαντικά αρχεία σας να τα έχετε αποθηκευμένα ως αντίγραφα ασφαλείας (backup)σε εξωτερικό σκληρό δίσκο που δεν θα είναι συνδεδεμένος στον Η/Υ παρά μόνο όταν χρειαστεί να βάλετε καινούρια ή να τραβήξετε πίσω κάποια στον Η/Υ σας. Αν δεν έχετε σκληρό δίσκο τότε κάντε χρήση κάποιου cloud service ( Google drive)

4) Να δημιουργήσετε σημείο επαναφοράς στον Η/Υ (system recovery point) για μελλοντική χρήση αν και εφόσον χρειαστεί.

5) Μην εμπιστεύεστε κανένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που δεν γνωρίζετε και προπάντων μην ανοίγετε φωτογραφίες και αρχεία που βρίσκονται σαν επισυναπτόμενα σε αυτά τα μηνύματα. Αποφύγετε επίσης ιστοσελίδες που περιέχουν πειρατικά λογισμικά και φυσικά πορνό. Είναι οι κατεξοχήν πηγές μόλυνσης με διάφορα malware.

6) Βρείτε και χρησιμοποιήστε κάποιο λογισμικό προστασίας κατά malware/adware. Υπάρχουν διάφορα στην αγορά.

Σε περίπτωση που ο υπολογιστής σας μολυνθεί ΜΗΝ ΚΑΝΕΤΕ ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ ΕΠ'ΟΥΔΕΝΙ. Ο υπολογιστής λογικά δεν θα έχει ολοκληρώσει κρυπτογράφηση και ένας έμπειρος τεχνικός μπορεί με ελάχιστες πιθανότητες να σώσει κάπως την κατάσταση.

Σημειώνω πώς τα ransomware ζητούν λύτρα από 300 μέχρι και 1000 δολάρια σε μορφή bitcoin , όπου όμως ακόμα και αν πληρωθούν κανείς δεν διαβεβαιώνει πώς τα αρχεία θα επανέλθουν.

Αυτά για ιδιώτες χωρίς γνώσεις. Για εταιρικά και επαγγελματικά δίκτυα, αναζητήστε επίσης επαγγελματική βοήθεια καθώς τα πράγματα είναι πιο πολύπλοκα εκεί. Τίθεται θέμα διατήρησης λειτουργίας του χώρου και των υπηρεσιών, φιλτράρισμα θυρών, ενίσχυση μέτρων ασφαλείας καθώς και ένα σχέδιο Disaster Recovery/BCP.


Αλέξανδρος Νίκλαν
Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας 

==========================================


 Ιδιοκτησία πνευματικών δικαιωμάτων του Geopolitics & Daily News - © 2017. Το περιεχόμενο του site αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Geopolitics & Daily News. Οποιαδήποτε πληροφορία (κείμενο, εικόνες, γραφικά) περιέχεται στο site μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για προσωπική, μη εμπορική χρήση. Είναι παράνομη η αντιγραφή, αναπαραγωγή, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, μέρους ή του συνόλου των περιεχομένων του site χωρίς προηγούμενη έγγραφη συγκατάθεση ή αναφορά της σελίδας