16/10/17

Οι αριθμοί μπορούν να ψεύδονται, ο Χάρτης όχι.

Γράφει ο Αλέξανδρος Δρίβας*Η Αυστρία έχει επιλέξει εδώ και καιρό έναν δρόμο. Μετά τις γερμανικές εκλογές, το μήνυμα της Αυστρίας είναι πως η Γερμανία δε θα ονειρευτεί ποτέ ξανά το Anschluss.

3,4% η διαφορά μεταξύ "δεξιάς" και "ακροδεξιάς" (τα βάζω σε εισαγωγικά για τους σχολιαστές Έλληνες που εις μάτην προσπαθούν να ορίσουν κόμματα κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης λες και έχουμε περάσει τον διαφωτισμό που πολύ θα ήθελαν). Η Αυστρία θα "παίξει" πολύ στα Βαλκάνια και θα ακολουθήσει το Visegrad.

H πολιτική ανάγνωση των ευρωπαϊκών ζητημάτων είναι τόσο λανθασμένη στην Ελλάδα όπου έχουμε -αν είναι δυνατόν- μια ανάγνωση τόσο καθυστερημένη λες και η Ε.Ε παλεύει-είναι σε θέση να παλέψει για τον φεντεραλισμό. 

Η διάλυση της Ευρώπης έχει de facto ημερομηνία το 2009 και de jure το 2016. Όλα τα υπόλοιπα, είναι μεθεόρτια και συνέπειες της διάλυσης η οποία έρχεται με φυσιολογικό τρόπο.

Το Visegrad δεν είναι μόνο μια προσφυγική ασπίδα. Πάντα τα γεωπολιτικά οράματα-blocks χρειάζονται μια αφορμή, μια νομιμοποιητική βάση. Να είμαστε σίγουροι οτι αυτήν την ομάδα μπορεί να την ακολουθήσει και η Ρουμανία και η Βουλγαρία και μελλοντικά, η Ελλάδα.

Σε συνδυασμό με την Ε.Ε του Νότου, αν προσέξει κανείς σχηματίζεται ένα "Γ" το οποίο αποτελεί ασπίδα μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας/Μέσης Ανατολής. Σε αυτές τις χώρες (+Βαλτικές, +Σερβία και Δυτ. Βαλκάνια) έχει διεισδύσει η Κίνα με τον Μηχανισμό 16+1 (εμπορικός πρόδρομος του OBOR).

Η Ευρώπη εξελίσσεται σε τραπέζι πόκερ μεταξύ ΗΠΑ, Ρωσίας και Κίνας με τη Γερμανία να παρακολουθεί αμήχανη την 3τη αποτυχία της μέσα σε έναν αιώνα να ελέγξει μια περιοχή άθροισμα της Καρλομάγνειας εποχής και της Εθνικοσοσιαλιστικής (μιλώ για ΧΩΡΟ). Το Visegrad έχει χώρες που έχουν μια κοινή συνισταμένη: Δεν επιθυμούν αυτού του είδους την ολοκήρωση της Ε.Ε. Σε αυτές, προϊσταται η Πολωνία η οποία έχει όλα τα χαρακτηριστικά για να θέσει όρια σε αυτήν την ολοκλήρωση (υποβλέπει και Γερμανία και Ρωσία). Μετά τον διαχωρισμό Νότου και Βορρά, έχουμε και τον διαχωρισμό Ανατολής και Δύσης στην Ευρώπη, η οποία από "πολυκατοικία" γίνεται μπλοκ από "γκαρσονιέρες" αφού οι Γερμανοί πίστεψαν οτι από διαχειριστές της πολυκατοικίας θα γίνουν "ιδιοκτήτες". |

Κατά τ'αλλα οι "οπαδοι" της ''ελευθερίας" πετούν χολή (τσάμπα) και γίνονται πληθωριστικοί στους χαρακτηρισμούς "φασισμός" κτλ, μην μπορώντας να δουν τις εξελίξεις σαν εξελίξεις κύκλου-σπιράλ, ακμής-παρακμής, οικοδόμησης-διάλυσης κτλ.
*Υποψήφιος Διδάκτωρ Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου


==========================================


 Ιδιοκτησία πνευματικών δικαιωμάτων του Geopolitics & Daily News - © 2017. Το περιεχόμενο του site αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Geopolitics & Daily News. Οποιαδήποτε πληροφορία (κείμενο, εικόνες, γραφικά) περιέχεται στο site μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για προσωπική, μη εμπορική χρήση. Είναι παράνομη η αντιγραφή, αναπαραγωγή, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, μέρους ή του συνόλου των περιεχομένων του site χωρίς προηγούμενη έγγραφη συγκατάθεση ή αναφορά της σελίδας