5/12/17

Γεωπολιτικές αναταράξεις και η επίσκεψη του Σουνίτη Ερντογάν στην ΕλλάδαΈνα περίπου εικοσιτετράωρο (και κάτι παραπάνω ) από την επίσκεψη του Ρ.Τ.Ερντογάν στη χώρα μας και, γεωπολιτικά, στην περιοχή μας επικρατεί μεγάλη αναταραχή.

Ο «θέλω να γίνω σουλτάνος των μουσουλμάνων όλης της γης» Ταγίπ έρχεται στην Αθήνα θέλοντας να γεφυρώσει μέσω της χώρας μας τις αποστάσεις που έχει με την Ευρώπη.
Την ίδια ώρα οι σχέσεις Ερντογάν - ΗΠΑ βρίσκονται στο χειρότερο σημείο τους και πυροδοτήθηκαν ακόμη περισσότερο από την αποφάση Τραμπ να αναγνωρίσει επισήμως την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.Μια απόφαση που δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως μέχρι αυτή τη στιγμή.


«Mr Trump! Jerusalem is a red line for Muslims,» απείλησε ουσιαστικά τον Τραμπ κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε υποστηρικτές του στην Άγκυρα ο Ερντογάν σήμερα.

Την ώρα που ο σουνίτης Ερντογάν προετοιμάζεται για το ταξίδι του στην Ελλάδα, έχοντας στη βαλίτσα του μια γεμάτη ατζέντα με πρώτο το κυπριακό και δεύτερο την προσπάθεια ανάδειξης τουρκικής μειονότητας (πάγιο αίτημα της Άγκυρας να θεωρεί Τούρκους τους μουσουλμάνους στο θρήσκευμα- αίτημα που συνδέεται και με τις αναφορές Ερντογάν στα σύνορα καρδιάς- διότι έτσι απευθύνεται σε όλους τους μουσουλμάνους ) στη Μόσχα έχουμε τη σύσκεψη των χωρών της Κασπίας θάλασσας.

Ρωσία, Καζακστάν,Αζερμπαϊτζάν,Τουρκμενιστάν και Ιράν προσπαθούν να βρουν τη χρυσή φόρμουλα που θα καθορίσει τα εδαφικά δικαιώματα των παράκτιων κρατών της Κασπίας. Εδώ να τονίσουμε ότι το σιιτικό Ιράν έχει έρθει κοντά διπλωματικά με την ορθόδοξη Ρωσία, δημιουργώντας έναν ισχυρό άξονα στην περιοχή. Η Μόσχα μετά τις κινήσεις της στη Συρία και ανακαλύπτωντας το ενδιαφέρον των Αμερικάνων για την Ασία, το πιθανότερο είναι να ενισχύσει το δικό της ενδιαφέρον για τη Μέση Ανατολή ακόμη περισσότερο.

Όμως, στη Μέση Ανατολή οι εστίες δεν έχουν σταματήσει. Λίβανος και Υεμένη είναι οι χώρες όπου η επόμενη ανάφλεξη μπορεί να τινάξει την ευρύτερη περιοχή. Η Σαουδική Αραβία, μετά και την επίσκεψη Τραμπ στο Ριάντ, νιώθει ότι έχει ενισχυθεί (διπλωματικά) και ότι έχει πάρει το τυπικό οκ από τον Αμερικανό να ρίξει λάδι στον θρησκευτικό πόλεμο σιιτών σουνιτών. Στόχος όπως φαίνεται είναι η Χεζμπολάχ του Λιβάνου και οι Χούτι της Υεμένης.

Και ενώ η ανθρωπιστική κρίση στην Υεμένη συνεχίζεται και ο πρώην πρόεδρος της χώρας είναι νεκρός, πληροφορίες θέλουν τον εξόριστο γιο του να ζητάει εκδίκηση για το θάνατο του, γεγονός που θα συνεχίσει τον κύκλο του αίματος.

Παραμονές όλων αυτών των γεγονότων, ο Σουνίτης Ερντογάν έρχεται στην πατρίδα μας και η Ελλάδα θα πρέπει να προσέξει γιατί η τακτική του νεο-οθωμανού είναι να φέρει τον θρησκευτικό πόλεμο των μουσουλμάνων στη Δύση.


Γιώτα Χουλιάρα
5/12/17
Geopolitics & Daily News 
==========================================

 Ιδιοκτησία πνευματικών δικαιωμάτων του Geopolitics & Daily News - © 2017. Το περιεχόμενο του site αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Geopolitics & Daily News. Οποιαδήποτε πληροφορία (κείμενο, εικόνες, γραφικά) περιέχεται στο site μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για προσωπική, μη εμπορική χρήση. Είναι παράνομη η αντιγραφή, αναπαραγωγή, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, μέρους ή του συνόλου των περιεχομένων του site χωρίς προηγούμενη έγγραφη συγκατάθεση ή αναφορά της σελίδας